自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔適合
會有反效果

我覺得故事係老土,
但編劇好,好睇

大宅

Ol0314 發表於 23-12-2 18:43
鄭生打老婆因為捐款唔用佢名都好莫名其妙

唔奇呀 係禮堂老婆攞晒彩佢唔高興 因為佢先係出錢果個 大晒 老婆‘只係’ftm

翡翠宮

畀面勳章

mrs.aj 發表於 23-12-2 21:17
其實好唔真實,有錢家庭個仔讀唔到書一定唔係打啦,應該會送去外國,老豆有錢個仔唔識字,有乜所謂: ...

其實都唔算係咩有錢家庭,只係中產精英份子,呢個階層最相信知識改變命運。
真係有錢,就唔會為左十萬元就嬲成咁,富豪級太太買件首飾十萬八萬濕濕碎
日日是好日

男爵府

mrs.aj 發表於 23-12-2 21:17
其實好唔真實,有錢家庭個仔讀唔到書一定唔係打啦,應該會送去外國,老豆有錢個仔唔識字,有乜所謂: ...

拿~你無留心睇,鄭同仔講(佢細時好窮,以前D人仲話槍打出頭鳥),所以先打佢,可能鄭細時就係咁比人打先做到律師,而家佢跟住做,更何況佢屋企只算中產

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

suet219 發表於 23-11-29 23:39
呢套戲適唔適合帶10歲同11歲嘅小朋友去睇呢?

唔合適, 幾好睇感人既.

伯爵府

andycheng1218 發表於 23-12-4 15:11
我覺得佢不斷聽錄音機,同佢個細仔講我唔記得哥哥個樣,我就覺得其實鄭中基都好愛哥哥,只不過係佢嘅表達 ...

點會有父母唔愛自己的小朋友?就係愛佢先會對佢嚴苛,
只不過你話冇比較就假的
如果生2個總會有比較
通常話自己唔會偏心的, 一係就未生, 一係就兩個都又乖又出色
如果一個好叻, 另一個好差(唔係講緊一個考第五, 一個考第十, 係一個考頭三一個考尾三), 相比下去, 一定會有咁嘅結果
好難做到平衡
有冇人出嚟講下, 自己有兩個, 但對差嗰個更愛錫?對佢完全冇要求?
不過戲中就偏激咗一啲, 其實個哥哥又乖又生性, 又唔駁嘴, 態度又一流, 只係成績唔好, 咁我反而愛錫呢個!

男爵府

suet219 發表於 23-11-29 23:39
呢套戲適唔適合帶10歲同11歲嘅小朋友去睇呢?

其實呢套戲係咪適合教育局嘅人去睇吓?

比家長睇有咩用?心酸一排咪又谷過。

(利申: 未睇)

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

睇完大家既“影評”,我反而覺得,套戲不真實。

為何大家總覺得有“飛人”是父母高壓迫出黎?

我經歷係,抑鬱,係發自內心,唔係外界的力。是一種突然的爆發。我曾經對過病者,自己也經歷過。

見過一篇文:中產孩子比窮孩子讀書壓力少。成績有問題,就plan放洋。這幾年,移民潮亦實現了這些父母的promise.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

打算自己睇
應該會爆喊

侯爵府

786 發表於 23-12-10 21:47
睇完大家既“影評”,我反而覺得,套戲不真實。

為何大家總覺得有“飛人”是父母高壓迫出黎?

其實仲有另一個角度嘅,因為有講中學生校園欺凌,有講到中學生都有好多心事,但有冇人願意去聆聽呢

唔真實位係有嘅,主角係一個老師,同校社工都好好,我一路睇都覺得學校係咪有呢d老師先
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

歌莉亞 發表於 23-12-10 16:18
點會有父母唔愛自己的小朋友?就係愛佢先會對佢嚴苛,
只不過你話冇比較就假的
如果生2個總會有比較

有見過身邊朋友係咁嘅情況,2個小朋友,一個讀書叻,唔洗點理,另一個有學習障礙嘅,媽媽覺得小朋友成績差果個,進步左,由個位分數,到雙位分數(當然仲係好低分)已經開心到傻左,但另一個成績好開嘅,就會覺得100分正常啦,你應該要做到,做到都冇咩特別,同一樣野,差果個其實做得冇叻果個咁好,但做到阿媽都已經大讚好叻好叻,但永冇讚叻果個

其實咁我都覺得係唔平衡嫁,對叻果個黎講,其實都可能係唔開心嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

lovececing 發表於 23-12-14 16:53
有見過身邊朋友係咁嘅情況,2個小朋友,一個讀書叻,唔洗點理,另一個有學習障礙嘅,媽媽覺得小朋友成績差 ...

除非兩個小朋友都好識諗, 如果唔係總會有覺得唔公平, 好難做到兩全其美, 所以點解好多人都只生一個!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊