自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

imlcc 發表於 24-1-19 08:55
真係唔好企喺道德高地去話人不孝, 講真兩個老人家體弱多病行動又不便, 唔入老人院,搵人照顧真係咁容易咩 ...

講得非常好,淨係睇個侄女同老公show 間房都已經知佢哋不設實際,張床咁細又咁多金屬文件櫃點住左兩個老人,仲要老人家咁多儀器輪椅? 佢哋冇落手落腳照顧當然口響,既然佢哋係咁話錢唔係問題,咁佢哋都可以出錢俾兩老住間好d 自由度大d的老人院呀。佢哋知咩說話會得老人家歡心就講,咁老人家梗係覺得佢哋好

我兩邊都唔信,兩邊都唔幫

侯爵府

natnatbaby 發表於 24-1-19 22:58
姪女似有意無意間挑撥兩老及養子。其實養子可直頭像棄老,佢都叫有安排去老人院,做監護人,有D衰仔直頭走 ...

有道理,養子乜都唔理唔係仲輕鬆啲咩,依家佢都有安排,當然唔係樣樣嘢盡如人意, 但如果喺有限嘅資源同時間下, 其實片入面嗰間老人院已經算係咁,老人家就一定唔鍾意住老人院㗎啦, 但有時有啲嘢真係冇辦法。

大宅

fionstone 發表於 24-1-19 20:44
姪女唔知係咪真心但姪女個老公感覺佢係一個好人,樣子好善良好真誠,希望無睇錯
...

唔係嘛,見到佢咸有啲over

大宅

rayrayus 發表於 24-1-19 23:04
講得非常好,淨係睇個侄女同老公show 間房都已經知佢哋不設實際,張床咁細又咁多金屬文件櫃點住左兩個老人 ...

姪女夫婦似係為左果半層樓做戲,最後兩個老人家都係入另一間院舍,唔係佢屋企,又話有錢請幾個工人照顧

公爵府

回覆樓主:

我覺得伯伯要長期吸氧氣,婆婆行动又不便,2老未必可以照顧到自己的。个仔要返工的話,一个人真係照顧唔到2老的。送佢哋去老人院,仲比2老一間房,都安排得唔錯,起碼平日有人照顧!唔好信一个九十幾的老人家可以照顧到自己,我婆婆九十幾歲那年都話自己可以照顧到自己,仲話可以出去打工添!

大宅

kerotan 發表於 24-1-19 21:05
以兩個老人家的自理能力及經濟能力 他們的狀況不住老人院 期望什麼?

其實睇情況安排佢哋入住院舍好正常,一個都90歲,一個長用呼吸機。只係層樓而家點樣,但又唔係個養仔霸埋,個姪女同姪女婿明顯想分一盃羹

子爵府

唔知公公同婆婆住院舍有冇政府支助,如果無支助個個月交兩老月費雜費,使費好似倒水咁。

男爵府

imlcc 發表於 24-1-19 23:05
有道理,養子乜都唔理唔係仲輕鬆啲咩,依家佢都有安排,當然唔係樣樣嘢盡如人意, 但如果喺有限嘅資源同時 ...

可以一齊住埋仲開到張枱食飯,間老人院算好,佢哋去到第二間都唔知有冇咁好,其實我覺得有人有目的,養子之前一直有照顧,只係老人家出醫院後,12月被安排唔滿意,拍片時一個月都唔知有冇,亞婆已經當姪女係親女,可能姪女好快理想達到

子爵府

mandy952 發表於 24-1-19 20:28
個姪女未又係喉住婆婆層樓,嘥氣
佢個老公仲話諗住請幾個工人照顧老人家,話自己財政冇問題,連住嘅地方也預備好,但見佢影出來的房間好似仲細過老人院間房喎!

子爵府

@bear 發表於 24-1-19 20:39
東張睇到嗰2個老人家睇個款就真係入老人院比較好啲,起碼安全過喺屋企,由其個伯伯,就算親生仔女都未必照 ...
絕對同意。
好多人當投訴去東張嘅人係受害人,但又唔知背後詳情。

男爵府

其實係邊個報東張?唔通兩老自己報?
咪就係姪女兩公婆搞出黎!其實有時啲老人家唔聽人講,可能養子講咗幾百次話安排佢哋入老人院,佢哋扮聽唔到。

我睇東張,其實安排到一間兩個人一間房其實好好啦,好多兩老係要分開老人院,疫情時係冇得見面架。

飬子未係壞人,但姪女一定唔係好人

子爵府

講得非常好,淨係睇個侄女同老公show 間房都已經知佢哋不設實際,張床咁細又咁多金屬文件櫃點住左兩個老人 ...
我以為個侄女老公比間大屋兩老住,又話請幾個工人,原來係間亂七八糟嘅房,留係老人院仲安全得多!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

imlcc 發表於 24-1-19 22:55
真係唔好企喺道德高地去話人不孝, 講真兩個老人家體弱多病行動又不便, 唔入老人院,搵人照顧真係咁容易咩 ...

感覺姪女兩公婆好假,分分鐘都係為錢,仲話可以請幾個工人,over咗喇

侯爵府

ml6331 發表於 24-1-19 23:53
其實係邊個報東張?唔通兩老自己報?
咪就係姪女兩公婆搞出黎!其實有時啲老人家唔聽人講,可能養子講咗幾 ...

其實我聽過好多老人家入咗醫院, 有啲屋企人唔想照顧就唔聽醫院電話, 咁個老人家就冇得出院, 反而如果屋企人係會理個老人家, 醫院就會用盡各種方法令佢快啲出院, 我以前就係試過醫院今日打俾我, 第二日就要我爸爸出院, 但我爸爸仲係好神智不清, 行路都唔得,醫院係無情講嗰隻, 喊住求社工都冇幫助, 只係俾幾個電話我打去院舍自己問。 所以我諗養子如果有安排老人院, 就唔係人哋講到佢咁無情無義,如果係想唔理的話就連醫院電話都唔聽。

男爵府

imlcc 發表於 24-1-20 00:07
其實我聽過好多老人家入咗醫院, 有啲屋企人唔想照顧就唔聽醫院電話, 咁個老人家就冇得出院, 反而如果屋 ...

所以我覺得養子未必係壞人,姪女就未必一定係好人

男爵府

fionfu 發表於 24-1-19 20:24
就咁睇面果浸,伯伯聞氧氣,婆婆落街飲茶用輪椅,如果兩老去公園,要兩部輪椅?一個去完再接一個?仲有一日 ...

D人只睇訪問表面,根本冇深入了解到兩個老人家係由醫院轉介社工再入老人院。嗰兩公婆都係有問題,試吓叫佢哋365日照顧佢哋兩個老人家,睇吓佢哋點!講來講去都係為錢,兩個唔方真心。如果有老人家喺老人院,照顧過,一定冇佢哋講到咁輕鬆。

男爵府

冇錯!兩老應該有政府最高津貼,希望社署職員夾實唔好俾嗰兩公婆攞晒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係餓底 發表於 24-1-19 10:05
感覺姪女兩公婆好假,分分鐘都係為錢,仲話可以請幾個工人,over咗喇
...

請幾個工人呢句最誇,有錢到咁的話間房又會咁的樣? 如果佢哋講我哋兩公婆退咗休,再唔係請一個工人幫輕吓咁都起碼踏實好多。口落懸河下巴輕輕的人信唔過

水晶宮

loved 發表於 24-1-19 21:41
東張最尾咪話2個老人家去左第2間安老院,只不過監護人變左侄女,希望佢侄女真係對果2位老人家好。 ...

伯爵府

imlcc 發表於 24-1-20 00:07
其實我聽過好多老人家入咗醫院, 有啲屋企人唔想照顧就唔聽醫院電話, 咁個老人家就冇得出院, 反而如果屋 ...

吾止聽過,係完全斷任何聯絡,老人家就長期住醫院(長綁),又豁免費用,但畀D姐姐蝦。
醫院照顧某程度一定好過D老人院(起碼有人見到有無傷口,肉瘡, 發炎)。

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊