夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

jojocatjojo 發表於 24-2-5 21:35
俾你拖到兩年後先離婚,最終都係離婚,不如面對現實有冇諗定後路?有冇地方可以搬?

...

佢宜家越急,我就越唔想理佢

子爵府

Cici02 發表於 24-2-5 00:04
我準備搵律師申請臨時禁止令了

住唔住都好, 禁制賣樓和出租先, 再睇下可否禁制在你們的生活範圍內騷擾你們, 要找多些社工, 法律人仕等研究情況.

要保留騷擾的證據

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

呢個case 最有趣既係唔係jm 的回應。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 24-2-6 07:58
呢個case 最有趣既係唔係jm 的回應。

我完全明白呀!你用水浸眼眉形容樓主非常貼切。
就算老公係100%人渣,樓主以為一定可以分到間屋,呢一世匿喺屋企就可以一直住落去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

maggie.tang 發表於 24-2-5 10:34
樓主話層樓只係買左兩年, 如果而家賣蝕到佢呀媽都唔認得, 分分鐘仲要貼錢還比銀行, 點賣呀
傻啦,你有無睇過近年既成交?
大把蝕都照賣, 呢D叫止蝕, 有首期有供款唔一定要倒貼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 24-2-6 08:26
我完全明白呀!你用水浸眼眉形容樓主非常貼切。
就算老公係100%人渣,樓主以為一定可以分到間屋,呢一世匿 ...
生人霸死地, 係最愚蠢既做法,
賣左樓到時樓主想霸都無得再霸落去
樓主仲唔查清楚又唔搵律師, 樣樣只係用自己錯誤既知識去估估下

大宅

littlefunpig 發表於 24-2-6 14:27
傻啦,你有無睇過近年既成交?
大把蝕都照賣, 呢D叫止蝕, 有首期有供款唔一定要倒貼

大把蝕果d你有無睇下人地係幾時買嘅? 就算係蝕可能人地已經供左若干款項, 唔駛抬錢比銀行, 樓主個老公只係買左兩年, 咁點賣呢? 你買/賣過樓未?

翡翠宮

maggie.tang 發表於 24-2-6 15:05
大把蝕果d你有無睇下人地係幾時買嘅? 就算係蝕可能人地已經供左若干款項, 唔駛抬錢比銀行, 樓主個老公只係 ...
你有無睇報紙? 幾多寫明幾錢買幾錢賣, 帳面蝕幾多未計洗費
仲有唔俾樓主做4成首期? 2年有無跌4成? 咁洗唔抬錢?
唔賣唔代表唔蝕呀, 更何況住緊個想踢走唔肯走既人,
賣走先踢得走個人, 唔洗再俾前妻霸住
唔洗再供樓兼有機會拎返舊錢同小三雙宿雙妻呀

洋房

啲男人真恐怖

大宅

littlefunpig 發表於 24-2-6 15:12
你有無睇報紙? 幾多寫明幾錢買幾錢賣, 帳面蝕幾多未計洗費
仲有唔俾樓主做4成首期? 2年有無跌4成? 咁洗唔抬 ...

你不如話佢full pay啦好嗎? 點解你仲好似清楚過樓主本人嘅?

翡翠宮

maggie.tang 發表於 24-2-6 15:18
你不如話佢full pay啦好嗎? 點解你仲好似清楚過樓主本人嘅?

你似清楚多D喎, 講到2年前買就一定要抬錢賣樓咁
係咁負資產case就唔止2萬幾單啦
22-23年總成交個案9萬 即~20%係負資產.
你又憑咩覺得樓主老公買果層一定屬於果20% 之內既case?

子爵府

比著我係樓主,我就揾地方搬,反正層樓冇自己名,仲要供得嗰兩年!把鬼!更何況離婚後除時賣樓,
人又冇錢去請律師打官司,不如留返個錢日後生活,至於個人渣快快攪完個離婚老死不相往來仲好啦!你宜家成日換鎖煩到自己又嚇親啲細路!最後只睇法官會判幾多贍養費比你好過啦!

翡翠宮

alicewong18 發表於 24-2-6 15:30
比著我係樓主,我就揾地方搬,反正層樓冇自己名,仲要供得嗰兩年!把鬼!更何況離婚後除時賣樓,
人又冇錢 ...

搵地方搬先岩
供得果2年, 把鬼,
減左未供款既欠債,
爭到既連首期果舊錢都唔知有無
仲要減返律師費隨時得不賞失
法援唔代表免費呀

侯爵府

Cici02 發表於 24-2-6 00:13
佢宜家越急,我就越唔想理佢

其實你自己都係响度玩嘢啦! 咁多 JM 叫你循法律途徑解決, 你就一味拖, 玩換鎖! 唔好睇咁多戲, 以為離婚一定可以分到間屋。佢可以 offer 畀舊錢你租樓, 你未必有得 say no.

你快手啲去簽離婚書, 咪可以早啲處理共同財產。睇你字裡行間, 層樓你似係冇份畀首期又冇份供, 唔好以為自己一定有得分一半。

不如唔好留戀香港啦, 帶埋個仔返鄉下生活可能仲好, 反正你一放假都返上去, 明知間屋會畀人攪都仲要返鄉下, 即係你响香港根本冇人冇物, 你其實都唔係太喜歡响香港住姐。

侯爵府

alicewong18 發表於 24-2-6 15:30
人又冇錢 ...
樓主唔係地道香港人妻心態, 佢分唔到層樓可能唔甘心, 但又唔知道, 一層只係供咗兩年的樓, 其實唔係資產, 係債項, 佢前夫送畀佢佢都冇本事供落去。

侯爵府

maggie.tang 發表於 24-2-6 15:05
大把蝕果d你有無睇下人地係幾時買嘅? 就算係蝕可能人地已經供左若干款項, 唔駛抬錢比銀行, 樓主個老公只係 ...
老實講,樓冇話唔賣得,俾稅之麻,有欠既還俾銀行,冇錢既做銀主盤/抬錢攪囉,冇話唔得既。

littlefunpig    發表於 24-2-6 16:35

翡翠宮

kwhkwh 發表於 24-2-6 16:22
老實講,樓冇話唔賣得,俾稅之麻,有欠既還俾銀行,冇錢既做銀主盤/抬錢攪囉,冇話唔得既。

...
23年10月施政報告減左辣, 買左樓夠2年唔洗再俾額外印花稅
還返銀行既咪又係用賣樓舊錢還
樓主係咪以為離左婚仲要照供佢住一世?

大宅

kwhkwh 發表於 24-2-6 16:22

...

無話唔得, 不過如果你講到樓主老公寧願抬錢還比銀行都唔比佢住嘅就唔係好講得通掛?!
而家出面咩市道? 急賣嘅要劈30%以上一d都唔出奇囉, 你都話有睇報紙應該都睇唔少啦

侯爵府

maggie.tang 發表於 24-2-6 17:31
無話唔得, 不過如果你講到樓主老公寧願抬錢還比銀行都唔比佢住嘅就唔係好講得通掛?!
而家出面咩市道? 急 ...

jm 你睇清楚,我邊忽話佢寧願點點點。。。唔得通掛呢d 觀點?業主賣好唔賣好賺放定蝕讓好關我咩事姐?我冇興趣知!好似你話齋,唔俾樓住唔講得通,又如何?但現實就發生左,否則冇樓主呢單case.

我只針對你話「唔賣得」呢幾粒字。賣樓咩時間都得!

唔該你再睇真的,我邊忽話我有睇新聞新聞,我而家話你知我有睇,唔使你多講!

侯爵府

maggie.tang 發表於 24-2-6 17:31
而家出面咩市道? 急 ...

又唔知樓主果層咩樓, 兩年前買應該唔貴, 唔使劈 30% 咁誇張, 兇宅咩。如果係優質盤, 略低於市價都未必冇人接。

不過我都同意, 正常都唔想呢頭買果頭賣, 輸晒手續費。香港人買樓, 唔止唔想蝕, 正常都望佢升返啲先放。

問題係層樓樓主冇名, 唔好咁天真, 講咩對家庭有貢獻, 係 FTM, 付出心力等同有份供樓。法庭都係睇證據, 唔同你講啲虛無縹緲嘢, 冇拎過錢畀首期, 冇拎過錢出來供樓, 就係你冇份。尤其是層樓只係供咗兩年, 就算唔係負資產, 減埋欠銀行的錢, 個價值都近乎零。如果個男人話供唔掂, 要賣, 只肯畀贍養費養佢三仔乸, 計掂數又承諾到, 法庭都未必判畀樓主繼續住。

萬一樓主老公趁佢返鄉下果陣放樓, 假設佢係優質, 劈啲價真係有人接, 個男人可能情願蝕讓斷咗同樓主呢條尾, 咁樓主真係玩嘢玩出禍。

拿, 唔好問我有冇賣過樓, 呢十幾年, 我只有買入, 冇賣出!

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊