自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 我想生三個 於 10-3-26 10:10 發表

我都係頭一版,我無閙過個女仔噃,其實大家可能都有苦衷,何必要彼此為如此小事費神呢....?-(

嘻嘻...睇漏眼添

等我改改佢...

子爵府

畀面勳章

原帖由 LUON 於 10-3-25 17:25 發表
尋晚放工由銅鑼灣坐mtr去中環,
不嬲都知人多,
有時入到車箱會有位,
有時有人讓,
唔讓都係3個站, 我企到。
但因尋晚攞住袋書,
又用揹帶揹住肥仔(7個月),
肥仔都幾重, 一日食六餐唔講得笑!
再加埋自己個袋, 都唔少野!
...

而家d人係咁架~
我上星期坐mtr又係咁, 我地一家(我, c6, 21個月女), 車箱唔係太多人, 但就無位坐既, c6抱住女, 我地一家都係企, 因為塔幾個站, 都唔需要話搵位坐~
中途有對老人家, 個伯伯行動不方便的, 要攞手杖的, 佢都有望下有無位坐, 車行了一個站, d衰人各有各傾計, 訓覺, 睇書..... 我實在看不過眼, 叫左個女仔讓位比阿伯坐(個女仔都好樂意讓位既), 之後可能有人聽見我咁講, 布人再讓位比阿婆坐, 無耐我地一家就落車了。
唔知點解, d人唔願意行多步, 主動d去幫有需要既人, 我覺得好自私....
我大肚時塔車領教得多, 唔會有人讓位, 當時我只能靠自己, 一有位就衝過去坐

男爵府

其實大家搭車時預左冇位坐, 咁會唔會開心 d...冇期望就冇失望

水晶宮

畀面勳章

agree ~ 我同你一樣

原帖由 heilok 於 10-3-26 09:39 發表
對我說,大肚婆,我未必讓,我大過肚,覺得都ok,所以當年我盡量企一邊,免得別人讓位給我.反而抱住bb就一定讓.不過,如果我每一次都計算好自己handle到才做,即使沒有人讓坐,都唔會有問題,也不會嬲. ...

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 BonnieKam 於 10-3-26 10:24 發表
agree ~ 我同你一樣

me too 我都係盡量企埋一便,直頭盡量唔好同人有眼神接觸,費時以為我想去讓位.個陣時係灣仔返工,如果真係覺得好攰就唯有搭去中環,再坐回頭車.
我都係睇咗頭2版都唔敢回,因為我覺得個女仔都唔係錯哂,我都試過真係好攰同唔係好舒服,但外表睇唔到,唯有一上車合埋眼,費時俾人話我唔讓位,有時唔係唔想讓,係真係好攰 冇錯讓位係禮貌,但都要體諒吓唔係個個都會讓位,為咗咁小事攪到自己咁唔開心真係唔值得架.

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Lovely媽咪 於 10-3-26 10:37 發表

me too 我都係盡量企埋一便,直頭盡量唔好同人有眼神接觸,費時以為我想去讓位.個陣時係灣仔返工,如果真係覺得好攰就唯有搭去中環,再坐回頭車.
我都係睇咗頭2版都唔敢回,因為我覺得個女仔都唔係錯哂,我都試過 ...

我都係睇咗頭2版都唔敢回, 嘻嘻! 我都係見有反對聲才出聲的..:D
執子之手 與子皆老

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

原帖由 我想生三個 於 10-3-26 10:54 發表

嗯...覺得係...一個人係咪需要座位你真係睇唔出嘎,我自己試過突然經痛得好犀利,血崩甘,非常細聲甘叫個女人讓座俾我,佢開始都覺得好愕然,但後尾見我面都青埋,即刻俾我坐低,坐係邊位果個仲讓埋個位俾我挨住,問我駛唔駛去醫院 ...

我試過食完臭豆腐搭地鐵返屋企途中勁肚痛標晒冷汗, 一轉車就搵位坐, 如果冇位坐都唔知捱唔捱到返屋企, 所以有時人地有需要坐個樣真係睇唔出....

男爵府

正常情況下,別人主動請你讓座,一般人都會不好意思拒絕,除非自己身體不適,或者開聲那人態度有問題。

男爵府

有次有個後生仔高高大大, 突然L形咁向前中, 撞到個女仔大叫, 無人敢扶佢(包括我), 佢聽到大叫即醒好似無事咁, 跟住面青口唇白好矇, 當時我先敢捉住佢衫邊, 幫佢攞野, 叫佢落車坐係"鄧", 之後通知車長...

原帖由 我想生三個 於 10-3-26 10:54 發表
嗯...覺得係...一個人係咪需要座位你真係睇唔出嘎,我自己試過突然經痛得好犀利,血崩甘,非常細聲甘叫個女人讓座俾我,佢開始都覺得好愕然,但後尾見我面都青埋,即刻俾我坐低,坐係邊位果個仲讓埋個位俾我挨住,問我駛唔駛去醫院 ...

複式洋房

嘩! 你都好惡喎!你自己都話成身臭汗, 我想系人都唔想同你埋身contact, 女仔不幸给你選中,起身慢些都你駡,你估你係英女皇呀!我想每人都有讓座與否的自由,對於一些老馮or惡人, 我真係踩佢都傻!
diversity transform

伯爵府

雖然人地見唔太情願讓座, 但咁樣鬧人真係冇口德喎, 又話人殘障 ~

你識話人唔讓位有報應, 咁你話人殘障又怕唔怕呢 ?!?

同埋你果句說話 : 你唔想讓就唔好讓!!! 唔駛啦!!!!
比著我都一定會坐番低, 你估真係老憑架咩.....就算唔性願嘅情況, 都叫讓你啦, 唔該都冇聲仲要比你咁鬧法.

明知自己左一袋右一袋又有個bb都選擇坐mtr, 就唔好預一定有人讓坐.

原帖由 LUON 於 10-3-25 17:25 發表
尋晚放工由銅鑼灣坐mtr去中環,
不嬲都知人多,
有時入到車箱會有位,
有時有人讓,
唔讓都係3個站, 我企到。
但因尋晚攞住袋書,
又用揹帶揹住肥仔(7個月),
肥仔都幾重, 一日食六餐唔講得笑!
再加埋自己個袋, 都唔少野!
...

珍珠宮

如果係我...明知自己咁唔方便...真係考慮搭的士!!! 好過又唔知會唔會有位...冇位又要開口同人講....

而且個女仔唔願起身..您真係唔知佢咩原因...
可能佢做SALES既..已經企左一日都唔定!

與其求人,不如求己!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 glory911 於 10-3-25 21:01 發表
講真明知咁多野又抱仔,我就唔會選同人迫。當大家口口聲聲話人自私無同理心時,自己又有無諗過可能人哋都有需要呢,只係人哋唔出聲我哋又睇唔到嗟。先唔講對住電腦成日想養神,買對舒適既鞋都唔係易事啦,做左成日野就算張開眼 ...

珍珠宮

我諗起有個CASE...
坐電車..如果係下層我一定會讓位比D有需要既人...但係如果係樓上果層我就唔未必會喇!!!

伯爵府

我有兩個姨甥囡,12/15歲。

佢地本質唔壞,都有助人之心,但係比較內向。 工人湊大~

同佢地搭車/港鐵,有位坐時,我會主動同佢地玩, 鬥快見到有需要讓坐的人, 自己便主動起身讓位。

我發現,佢地係有心想讓位,一點都不會介意,只是成日看著有沒有人會起身先,有人開左個頭,佢地至敢做。

實在好切合現今教育制度,少做少錯! 家長亦由小都寧可自己不坐,俾仔女坐,亦是大錯!

一直都無讓坐的習慣,要他們硬著頭皮做是很困難的.....對佢地黎講,未領略到讓坐的需要哩!

所以難怪現今讓坐的只有3x以上的人了。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

抵鬧~~~~

複式洋房

真是鄧那位紫色裙的女士可憐, 無情情坐地鐵都比人在網上評論並咒罵.:-( :-(

從這件事好明顯誰是君子. 誰是小人.

伯爵府

紫色衫事主,都可能有自己苦處,想讓但又讓不到,見樓主咁慘開到口,唯有免強自己起身。。。。

估不到仲要俾樓主咁話法,紫色衫果位會唔會唸,"好心無好報呢?"

可能佢當時都等緊人救命(佢辛苦到唔想讓, 但唔知點講), 所以左望右望, 希望有人主動讓位.

我姑奶當年要著suit番寫字樓, 佢有bb又唔見肚, 但係佢血壓有問題, 陀住bb都會無啦啦暈到想lui底, 無人睇得出佢既苦處, 佢就得坐就坐, 無得坐無人讓唯有死頂.

有次真係頂唔到, 話暈就暈, 好彩最後bb無事, 如果佢開口叫人讓位/人地開口叫佢讓位佢唔好意思refuse, 咁真係好無辜喇.~

希望樓主經此事, 多d在別人方向想想, 自己都會開心d.

首頁
23456...8

尾頁

跳至