懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由+LeeJason+於+12-09-07+發表他

原帖由 fattybb 於 12-09-07 發表
我自己都將會經余醫生開刀,所以呢幾日我都好關注所有有關余醫生的新聞,今早起身已橫掃晒所有新聞紙,包括 ...
贊成

大宅

引用:何謂一邊鉗,鉗唔係都好似麵包夾有兩邊嗎?+

原帖由 MayBride 於 12-09-07 發表
何謂一邊鉗,鉗唔係都好似麵包夾有兩邊嗎? 我都覺得如果係關產鉗事,冇理由冇表面傷痕。我個囝都係佢開刀用 ...
Touch wood,咁我好好彩。我細囝出世都好大隻,8磅半有多,大隻過大囝。其實我都唔知余醫生有無用鉗,因為開刀後傷口仲細過第一胎,我仲好驚訝咁細個傷口可以生得出咁大隻b,仲讚醫生手勢好,我囝又無俾鉗過嘅痕跡

水晶宮

引用:Quote:原帖由 LeeJason 於 12-09-07 發表他

原帖由 fattybb 於 12-09-07 發表
我自己都將會經余醫生開刀,所以呢幾日我都好關注所有有關余醫生的新聞,今早起身已橫掃晒所有新聞紙,包括 ...
如果全部媽媽都有你咁冷靜,會分析就好了。生出曬名唯恐天下不亂,dr.yu 又可能得罪左生果,搵其他舊事黎炒慶距。如果dr.yu真係咁不堪,咁多年黎會有咁多媽媽搵距接生? 上網search下,都是好評的多。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+adayy+於+12-09-07+發表他是

原帖由 bluetulip 於 12-09-07 發表
都係果句啦,唔好淨係quote一句話出來,咁樣好唔客觀。要quote就出曬整個對話。我唔係幫dr.yu,只係作為旁 ...
講得好

子爵府

引用:Ada,+依家bb有好轉嗎?上次話已唔洗儀器幫助

原帖由 MayBride 於 12-09-07 發表
Ada, 依家bb有好轉嗎?上次話已唔洗儀器幫助呼吸了,已過危險期/有康復機會嗎?

...
BB星期二晩做了CT scan, 今日bb父母會去暸解,請大家繼續為bb祈禱。其實bb是未過危險期,只不過因為現在什麼也不能做,no news is gd news.

另外,希望大家明白我是鼓勵大家向自己的婦科了解多些,並在產檢是問多些以釋自己的𣎴安。

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

水晶宮

引用:Quote:原帖由 MayBride 於 12-09-07 發表Ad

原帖由 adayy 於 12-09-07 發表
BB星期二晩做了CT scan, 今日bb父母會去暸解,請大家繼續為bb祈禱。其實bb是未過危險期,只不過因為現在什 ...
唔好意思,其實我想講好耐,你一方面叫準媽媽冷靜唔好自亂陣腳,一方面又post d 關於果兩個醫生的負面評價,好矛盾囉。

水晶宮

引用:Quote:adayy 發表於 12-9-7 08:28 成張單$1

原帖由 markey 於 12-09-07 發表
講清楚少少比較好吧,
開刀生BB用左6萬,已包PACKAGE等等。
兒科用左6萬,因為做左好多唔同CHECKING先會咁 ...

大宅

fattybb 發表於 12-9-7 08:51
呢份報紙真係唯恐天下不亂架,所以我地都要自己分析,唔係報紙寫咩就信咩

50246419    發表於 12-9-7 11:38

子爵府

引用:Quote:原帖由+adayy+於+12-09-07+發表BB星

原帖由 bluetulip 於 12-09-07 發表
唔好意思,其實我想講好耐,你一方面叫準媽媽冷靜唔好自亂陣腳,一方面又post d 關於果兩個醫生的負面評價 ...
兩位醫生,我只可講由始至終我只希望大家不要胡亂轉婦科,至於劉醫生我是絕對個人覺得有問題。

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

引用:Quote:fattybb+發表於+12-9-7+08:51+我自己

原帖由 NANAAU 於 12-09-07 發表
呢份報紙真係唯恐天下不亂架,所以我地都要自己分析,唔係報紙寫咩就信咩 ...
同意!份報紙亂咁吹,標題同內文有矛盾.

50246419    發表於 12-9-7 11:39

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bluetulip 發表於 12-9-7 09:00
如果全部媽媽都有你咁冷靜,會分析就好了。生出曬名唯恐天下不亂,dr.yu 又可能得罪左生果,搵其他舊事黎炒 ...
我都serach過余醫生既comment,由起碼07年都已經好多好好既comment了。
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

大宅

adayy 發表於 12-9-7 10:09
兩位醫生,我只可講由始至終我只希望大家不要胡亂轉婦科,至於劉醫生我是絕對個人覺得有問題。

...

我今年6月生bb都係由依2位醫生follow的...
Dr yu係我上年年中不幸小x個陣用左好多方法去安慰我, 叫我儘量唔好去吸收所有負面資訊~好好去調整身體迎接下一個bb來臨, 所以同年年尾我再懷孕個陣已經決定左一定搵Dr Yu接生!!
係39w的懷孕過程入面我覺得Dr Yu真係做足100分, 由於我bb size一路都係偏細...所以每一次檢查佢都會幫我做得好仔細, 同時又會建議我用咩方法去令bb可以追番應有的size! 反而我去政府做檢查佢地居然無厘頭話我胎盤功能退化要入院催生..之後我再問番Dr YU佢話根本無依個問題, 叫我唔好咁多心再諗咁多!! 反正未發生的事情想太多對自己都無益....結果最後bb順利出世, 有5.5磅
我仲記得當日我係緊急開刀, 入手術室個陣雖然痛到不得了...但Dr YU都有不停講笑同捉住我隻手去叫我放鬆, 因為好快就可以見到BB...對於dr yu的專業, 我係100%相信佢係一名好醫生! 今次係一件個別的不幸事件, 我估無一位醫生會故意, 希望一個bb搞成咁的~
至於dr Lau因為我只係見過左佢3次巡房我同bb就已經出院, 所以對佢無咩特別感覺....因此俾唔到任何意見!

總之我想講依d不幸事情無一位醫生/父母會希望見到...但如果係依家事情未有結果之前就裁定左依2位醫生係有問題的話, 我覺得咁樣對佢地2位好唔公平囉......

NANAAU  客觀d好,好多人都未接觸過兩位醫生就加把咀埋黎,真係唔公平  發表於 12-9-7 12:47

複式洋房

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文

其實件事係點,仲需要查先知,唔好太快下定論或者胡亂猜測,只會引起多人恐慌同擔心。我反而較關心BB的情況,希望BB可以吉人天相,知道佢嘅爸爸媽媽等緊佢返屋企,要爭氣打呢場仗,大家一齊為佢哋一家祈禱、祝願吧,BB加油,一定要捱過呢關。都希望大家一齊支持佢嘅爸爸媽媽,令佢哋多些正能量,堅強咁撐住佢哋嘅BB。加油!

大宅

畀面勳章

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

我繼續支持余醫生!

男爵府

我兩個仔都係DR. YU開刀架,本身大仔4年前我係想順產,我痛左10個鐘頂唔順要佢幫我轉開刀,佢仲要係岩岩睇完我,覺得我未生得,返到HOME轉頭我就CALL佢返去開刀,之後細仔上年出世,佢都成日講呢件事,笑我怕痛,其實我覺得佢個人幾NICE,我老公都係咁覺得.

我兩個仔都有用產鉗,出世時都有少少印,不過好快就退

大宅

咁佢應該同bb父母交代,乜都唔講,由政府e院揭發,處理不當

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

公爵府

引用:Quote:原帖由 bluetulip 於 12-09-07 發表

原帖由 adayy 於 12-09-07 發表

...
我撐你!
劉醫生—定有責任!余醫生大家要同他溝通!
你只不過把你所知同大家share, thank you
會繼續同bb 一家祈禱!

子爵府

引用:Quote:原帖由+adayy+於+12-09-07+發表兩位

原帖由 Joball 於 12-09-07 發表
我撐你!
劉醫生—定有責任!余醫生大家要同他溝通!
你只不過把你所知同大家share, thank you
謝謝大家,對不起引起大家的𣎴安,我是無意的,我是bb父母的好友,每天也陪伴bb父母,昨天也出席與仁安醫院的會議,因除了bb的情況令人擔憂,bb母親亦令我們憂心,試問大家可想一位才剖腹生產13天的產婦,完全沒有休息,沒有食欲的情況會如何?

整件事情,我們作為朋友、bb的親友不乏有醫護人員(nicu 護士、醫生),大家除了bb在出事後已將所有的醫療報告、ct scan片、牌板找不同專家硏究。

大家都一致撇除先天的可行性,導致bb的腦出血的原因是因為後腦骨折。

首頁
23456...7

尾頁

跳至