自由報料

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆 BELLFOK0318 的帖子

刮花會影響功能嗚?例如藏蹟……?

男爵府

回覆 LilianLegend 的帖子

有呀,有開鑊,用完都搽油,咁你有無抹時有d啡色抹出黎?但燒乾後又無,咁如煮有水食物,咁d啡色(锈?)會甩落食物度??苦惱中

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Peliking 於 15-03-08 發表我

原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發表
巴黎款?咩size?
唔係呀! Country fry pan 28cm, 單柄嘅… 呢個比較深, 可以炒菜

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

dodo199906 發表於 15-3-10 12:15

有呀,有開鑊,用完都搽油,咁你有無抹時有d啡色抹出黎?但燒乾後又無,咁如煮 ...
我同你一樣

大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:回覆 LilianLegend 的帖子有呀,有開鑊,用

原帖由 dodo199906 於 15-03-10 發表

有呀,有開鑊,用完都搽油,咁你有無抹時有d啡色抹出黎?但燒乾後又無,咁如煮 ...
我只係用左幾日咋,都好似有少少妳講既情況。但炒下鹽再洗又好似好d。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Peliking 於 15-03-08 發表我

原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發表
巴黎款?咩size?
唔係巴黎柄… 係 Country Fry Pan, 深 d 可以炒到菜

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:回覆 BELLFOK0318 的帖子刮花會影響功能嗚

回覆 BELLFOK0318 的帖子

刮花會影響功能嗚?例如藏蹟……?
冇影響,因成隻係鐵。我係粗用。

男爵府

咁你有無抹時有d啡色抹出黎?但燒乾後又無,咁如煮有水食物,咁d啡色(锈?)會甩落食物度??苦惱中

伯爵府

引用:回覆 LilianLegend 的帖子咁你有無抹時有d

原帖由 dodo199906 於 15-03-11 發表

咁你有無抹時有d啡色抹出黎?但燒乾後又無,咁如煮有水食物,咁d啡色(锈?)會 ...
我用大火燒下d鹽,甩左黑色野就少左好多,再用油燒下就靚酒。

睇下喇。

「de Buyer Mineral Iron pans」:http://youtu.be/hQwCiYPW1Fg

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

LilianLegend 發表於 15-3-11 08:07
我用大火燒下d鹽,甩左黑色野就少左好多,再用油燒下就靚酒。

睇下喇。

我發現佢有個系列, 其中有2個 : 5614.24 (炒鍋) 5610.28 (煎 pan)

呢 2 隻 Description 寫明係 anti-ocidation 同埋 improved non-stick qualities.

有冇人買咗呢個係列 ??

另外果D 冇咁嘅描述, 好似個 32cm 雙耳炒鍋 (5652.32) 就唔屬於 non-stick 架 !

男爵府

Ok thx

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 15-03-07 發表隻鑊

原帖由 cloretta37 於 15-03-08 發表
聽你咁講,咁係咪同中式生鐵鑊一樣?都係一樣打理方法
說得對.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 15-03-07 發表隻鑊

聯X話佢係熟鐵,唔洗用油開,但我做完佢d方法後都係用油塗抹燒一次。
用油開. 等佢吸多啲油 可以做到不黏鑊一樣.
新買番嚟頭幾次我每用完都同隻鑊敷mask(塗油) 而家冇做喇. 完全不痴鑊

伯爵府

引用:Quote:pooh仔 發表於 15-3-7 22:02 隻鑊沒

原帖由 yellowmama 於 15-03-09 發表
用完後你會吾會
省返佢
省到不鏽鋼色?
不用專登省到佢㗎. 有啲人鍾意佢似古仔/青雲樣.

伯爵府

引用:回覆 pooh仔 的帖子我都用緊d buyer,不過

回覆 pooh仔 的帖子

我都用緊d buyer,不過仲有d痴,請問煎嘢用咩火?用熱水洗後抹乾時有d啡色是銹水嗎?咁 ...
唔好熱辣辣開水喉水洗. 一冷一熱對隻鑊唔好.
唔趕煮下1味. 就攤下先. 如不. 倒熱水開住火. 一路燒一路用刷/鑊鏟. 啲鑊lo好快甩. 倒咗啲水. 用水沖. 最緊要吹到乾(最快方法開火燒番乾水) 揸油(seasoning) . 攤凍後入番櫃. 就唔會咁易起銹.

你而家每次煮完幫隻鑊做mask. 做幾次. 冇乜痴鑊就不用做. 有先再幫佢seasoning.

如生咗鑊. 用鋼c刷濕啲水打圈磨番啲銹. 之後跟上面所講嘅幫隻鑊扮靚.

記得唔好用洗潔精洗. 太油用熱水已可去肥.

伯爵府

引用:回覆 pooh仔 的帖子我都用緊d buyer,不過

我都用緊d buyer,不過仲有d痴,請問煎嘢用咩火?用熱水洗後抹乾時有d啡色是銹水嗎?咁 ...
隻鑊好傳熱. 煎嘢用細火. 大火好快燶.

你意思喺洗咗好多次. 依然有銹水? 我沒有這情況. 你是否未吹乾就放入櫃. 隻鑊已被氧化?

仲有隻鑊唔好煮太酸嘅嘢.

男爵府

多謝你咁詳細回覆,我同電磁爐,可能火力集中係中間,中間最痴

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發

未開前
你呢個係邊度買,幾錢吖?我都想買呢隻啊~

伯爵府

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發

原帖由 stitch13 於 15-03-17 發表
你呢個係邊度買,幾錢吖?我都想買呢隻啊~
$998上海街,聯X
陳X記斜對面

男爵府

BK Milk勳章

LilianLegend 發表於 15-3-17 20:22
$998上海街,聯X
陳X記斜對面
唔該晒~

首頁
34567...8

尾頁

跳至