自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:hinabb23 發表於 15-12-16 12:06 你

原帖由 gloriatutor 於 15-12-16 發表
我都唔知自己係唔係...但有jm reply我話我只係好動D, 唔係有病..
希望如此..
因為我唔覺得呢D行為對我讀書, ...
希望大家都唔係啦

珍珠宮

開心吸收勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 15-12-15 21:16
同問,因為我呢個親戚嘅小朋友對聽覺極敏感,一啲常人覺得普通聲音,例如小朋友啼哭、摟計聲音,都會觸動佢 ...
有感統問題的小朋友對聲音亦會特別敏感。

珍珠宮

開心吸收勳章

greenpea 發表於 15-12-16 09:00
聽你講的聽覺特別敏感,呢個唔係 ADHD 症狀,係 autism 果邊的,可以戴耳塞或用耳機聽音樂
ADHD已納入autism譜系。

珍珠宮

開心吸收勳章

mercy_mama 發表於 15-12-16 11:44
係!
平日我係DD聲都聽到。誇張到如果未瞓到最lum,我會聽到家人講咩。或者有人出lift(我喺屋企),我憑 ...
異能人士?

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-12-16 11:37

原帖由 greenpea 於 15-12-16 發表
ratilin 是一種中樞神經興奮劑,作用便是抑制去甲腎上腺素和多巴胺的再攝取,幫助大腦的自我約束功能, ...
其實我唔係食ratilin喎!
只係之前你話唔明點食藥黎好瞓D,話D藥係亢奮劑,我先答你咋喎!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-12-16 11:44

原帖由 InkCartridge 於 15-12-16 發表
異能人士?
我老公話我係

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-12-16 11:44

原帖由 InkCartridge 於 15-12-16 發表
異能人士?
我個衰衰阿媽仲成日叫我試味,嗰D雪咗幾日,又唔sure有無變嗰D呢!!
我老公成日笑我遲早毒死!

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

我都係呀仔讀書,我先知我係專注力不足加讀寫障礙. 不過咁大個人,都唔緊要啦,我仔暫時未有咁嘅情況.
風雨同路

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

mercy_mama 發表於 15-12-16 13:24
其實我唔係食ratilin喎!
只係之前你話唔明點食藥黎好瞓D,話D藥係亢奮劑,我先答你咋喎!
:unk ...

ADHD 最普遍係食 ritalin,也有其他藥,我只就 ritalin 而言

伯爵府

引用:Quote:原帖由 judychungpuiyan 於 15-12-14

原帖由 hinabb23 於 15-12-16 發表
請問亞氏保家是什麼樣的?我覺得自己有溝通障礙!又有專注力不足…即刻覺得人生好灰
...
亞氏保加症(Asperger syndrome)係一種自閉症,患者智力正常,甚至係天才,有良好語言能力,但唔識睇人眉頭眼額[1],因此較難同一般人相處同交往,所以冇乜朋友。

https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%9E%E6%B0%8F%E4%BF%9D%E5%8A%A0%E7%97%87

首頁

尾頁

跳至