時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:csdenis 發表於 16-1-31 08:30 當然

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 SillyU 於 16-01-31 發表佢真

原帖由 kikikay 於 16-01-31 發表
講一套做一套的cheap精,不過奸商就係咁!
都幾奸㗎,新地喺其下物業租比吉之島,等吉之島做旺個場,之後踢走晒吉之島,再租返比其下一田,自己賣貴野
不過有人會話係商業計策,奇才,
我諗唔少人都知aeon 賣野比一田平,
Aeon 一被踢走,唔少人覺得可惜

百貨公司火拼 一田逐間踢Aeon

喺香港爭紥根多年嘅Aeon(前稱吉之島),近年同新地(016)旗下嘅一田百貨鬥得難分難解,但相信由於缺乏地產商撐腰,分店越嚟越少。反觀一田靠住母公司係香港座擁大量商場優勢,不斷攞到Aeon嘅靚位開店,好似喺大埔超級城嘅Aeon,一O年換咗一田、荃灣廣場嘅Aeon喺一一年亦都變左做一田,搬去對面馬路嘅灣景廣場、最近觀塘apm商場嘅Aeon亦都執笠,新嘅一田今個月就會開張。計落一田會有七間分店,規模直迫有九間分店嘅Aeon。

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20140915/80056

補充內容 (16-1-31 12:54):
旗下

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

meowei 發表於 16-1-31 09:30
你叫佢唔好做大佬人生意先啦囉,如果班學生去一田搞事,你睇下佢歡唔歡迎先啦

成個一田,幾歡迎大陸大你知 ...
第一:文章唔係講學生第二:文章亦冇講圍大陸人的人
第三:文章中的廢青不是和大陸人對立
文章係講一批常被人話冇出色的年輕人。
你無限申延,強拉上和大陸人對立的關係,你都幾「有道理」!

子爵府

tester5 發表於 16-1-31 07:51
我好少用廢去形容人,言則你又認為自己廢定唔廢?

我都好少用廢去形容人, 但呢班80後真係廢, 唔通佢哋對外傭有一份阿媽般的情義結 ? 要咁幫外傭攞居港權 ?
http://cablenews.i-cable.com/ci/index.php/VideoPage/news/366065/即時新聞/網民抗議公民黨助外傭爭權

中大左翼學會喎
https://www.youtube.com/watch?v=XELW0xQif5g

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:BBgaga 發表於 16-1-31 08:07 那當然

原帖由 grancyliang2007 於 16-01-31 發表
一篇幾百字嘅短文,一冇實質事例,二冇明確立場,堆砌一D社會現象等讀者自行想像、發揮,你之前認為係重點 ...
世界仔~典型生意人。唔會擺明得罪人

grancyliang2007    發表於 16-1-31 13:17

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 kikikay 於 16-01-31 發表講

原帖由 MsBusy 於 16-01-31 發表
都幾奸㗎,新地喺其下物業租比吉之島,等吉之島做旺個場,之後踢走晒吉之島,再租返比其下一田,自己賣貴野 ...
地產霸權

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kikikay+於+16-01-31+發表講

都幾奸㗎,新地喺其下物業租比吉之島,等吉之島做旺個場,之後踢走晒吉之島,再租返比其下一田,自己賣貴野 ...
真係好奸喎。
我都覺得aeon啲嘢平好多,之前買初生BB嘢,我都由沙田去九龍城aeon買,順道掃埋超市。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:一田CEO 講呢D都幾型O既...

認同年青人只要對自己行為負責,佢地唔上進,真係可以包容,我直頭可以當佢地透明! 但又正如文中所講無禮貌,無公德心,旁人指責亦無可口非,縱容只會令佢地更以為自己大晒!

又再講年青人一樣會老,亦會面對新一代既年青人,到時又睇佢地可以包容几多!?

不當行為無必要美化,他日你或你家人或許會係受害者!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表我

原帖由 Hei922 於 16-01-31 發表
樓主請問係邊度搵出來架?
有Link嗎?
我有興趣想睇原版
莊生既fb page

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:樓主, 你真勇

原帖由 pyjess 於 16-01-31 發表
樓主, 你真勇
公海嘛,而大家又like一田

寶石宮

引用:Quote:原帖由 Lulu880 於 16-01-31 發表原

原帖由 scheong 於 16-01-31 發表
只識得去侮辱其他人,你認為咁樣可以去教好年青人?

就係你呢d言論先令年青人變成CEO口中「X」青!
比人刪左,睇唔到原文添

寶石宮

引用:Quote:原帖由 kikikay 於 16-01-31 發表講

但係新地唔係莊生架wo

寶石宮

引用:Quote:meowei 發表於 16-1-31 09:30 你叫佢

原帖由 tester5 於 16-01-31 發表
第一:文章唔係講學生第二:文章亦冇講圍大陸人的人
第三:文章中的廢青不是和大陸人對立
文章係講一批常被 ...
係wo, 攪到搬埋版

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 16-1-31 12:29
但係新地唔係莊生架wo
一田係新地其下, 莊生唔係打工咩?

補充內容 (16-1-31 12:53):
旗下

琥珀宮

畀面勳章

回覆:一田CEO 講呢D都幾型O既...

佢講得其實好中肯,年紀大唔一定有資格教人,對年輕人的確要包容多些,自年輕時其實都唔識為將來,只係叫讀書過得去,都明白年輕人心態

不過咁,現時廢青定義唔係佢講個種唔上進,應係話自己唔上進又怨社會冇機會俾佢,唔貢獻都算仲要破壞,甚至違法,呢種就100%廢青

禁止訪問

引用:Quote:meowei 發表於 16-1-31 09:30 你叫佢

寶石宮

引用:佢講得其實好中肯,年紀大唔一定有資格教人

原帖由 littlesister 於 16-01-31 發表
佢講得其實好中肯,年紀大唔一定有資格教人,對年輕人的確要包容多些,自年輕時其實都唔識為將來,只係叫讀 ...
有d人會講到全部後生,唔跟佢條rule行就已經係癈。

例如一萬蚊人工做死人果d公司

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:grancyliang2007+發表於+16-1-31+07:

原帖由 tester5 於 16-01-31 發表
文章1月29日出,明顯唔係講港大校委單news。
冇關係的,只係用佢既標準代入圍校委班人,佢地都唔合格,至於是否廢青人人標準唔同,但呢班人一定唔係唔上進咁簡單,直情係冇公德,冇同理心兼違法

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 12:29 但係

一田係新地其下, 莊生唔係打工咩?

補充內容 (16-1-31 12:53):
打工,未必可以決定叫走aeon卦

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+littlesister+於+16-01-31+發

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表
有d人會講到全部後生,唔跟佢條rule行就已經係癈。

例如一萬蚊人工做死人果d公司
我都唔會認同話所有年青人係廢青,即使係黃C,政見不同但佢地唔破壞社會,唔違法我都會尊重佢地

你話人工低低洗死人我同意既,不過好多野雙向,都要問下自己各方面值收幾多人工,有部份人工作認真,累積左經驗可以另謀高就,但都有部份人工作態度連一萬蚊都唔值,基本野都做唔到仲覺得問題係人地度

首頁

尾頁

跳至