自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ng5ek 發表於 16-5-19 00:21
內地人一定唔止收咁嘅人工囉

宜家珠三角請個工人大約3000人民幣人工,好多伙食費另外計。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 16-5-19 11:20
隔離舖開咗,勞工署証實係流料哦!

http://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/21663/%E5%82%B3%E5%8D%B0%E5 ...
啲人放流料想搶高工人價?

wcpcelia    發表於 16-5-19 16:13

珍珠宮

其實最應該做返D野GE係政府

政府應該資助下D公司,等佢地可以好似外國某D公司咁,係公司入面SET個小朋友AREA,比D家長LEVEL GE職員返工時放低小朋友係度,放工後帶小朋友返屋企,咁樣就NG洗太靠外傭LA

男爵府

回覆:meimei342 的帖子

到時香港要開多啲老人院,咁多長者要工人

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

smiletigger 發表於 16-5-19 00:56
孟加拉應該唔多掂,掂嘅數目唔會多
其實實際d嘅解決辦法,係香港返工模式要轉,增加pt工作,有利照顧子女的 ...
AGREE!政府不如開多D 托兒服務, 育嬰院重好啦~ 又可增多些職位。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 16-5-19 13:02
其實最應該做返D野GE係政府

政府應該資助下D公司,等佢地可以好似外國某D公司咁,係公司入面SET個小朋友AREA ...
咁都要香港d 先生太太肯做家務至得!

大宅

回覆:印尼明年開始停止輸出外傭

大陸親戚話依家請個保母湊一個小朋友,唔過夜,唔做家務,都¥4000起,仲唔係咁易請。而且萬一真係比大陸人黎做工人,到時咪方便啲男人申請小三,小四落黎,或者益左啲娼妓集團(唔知咁諗岩唔岩)。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

放心,jm們,外傭價邊請到内傭?大城市3千幾人仔已系普遍價。而且港人肯請都起碼要識講白話,呢個價更無可能

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 16-5-19 13:20
咁都要香港d 先生太太肯做家務至得!
咁E D真係要靠自己LA

珍珠宮

nanananana 發表於 16-5-19 10:35
你請過?

我無請過,只係有親戚(廣州邊)受傷,請左個6X歲嘅EE幫手2-3係佢做個段時間嘅表現;62個內地朋友新抱一講請EE就話煩,佢就講到1-3,一聽我C6話有廣州朋友請左賓賓,即要我C6介紹;另有一南京長輩因為請過EE問題多多,唯有親自湊孫,3年就搞到成個人落曬型

珍珠宮

tkkmama 發表於 16-5-19 11:12
有親戚在北京工作, 最好的傭人係自己的父母.. 99, 外母輪住上京幫手湊孫. ...

係,我所有大陸同事、親戚都係4大長老帶孫,有個表弟最誇張,個外父會帶埋佢個仔去返工(非自己私人公司)

男爵府

回覆:jody~ 的帖子

當年有人提議,好似話某部門怕因此申請埋親友落嚟,所以唔贊成

子爵府

引用:Quote:ng5ek 發表於 16-5-19 00:21 內地人

原帖由 lala0909 於 16-05-19 發表
都吾一定既我親戚住二線果邊,我呀姨做收銀都係搵千幾二千人仔一個月(佢無咩特別技能),如果有成4千幾蚊 ...
四千幾換返人仔都係三千幾,仲要做全日喔~我諗大陸人未必肯做

大宅

4千幾請大陸無可能啦..有你都唔好用,廣州親戚話請外省保姆都要3千人仔,仲要質素差,你唔知佢點凑你個b,曾經有新聞話d外省保姆餵b食藥,等佢好湊d,本地既都要8千人仔

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對唔贊成內地人落嚟做家傭

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

到時可以限制申請外傭資格,有老幼照顧唔請得,兩個小朋友最多可請一個工人,小朋友大咗唔請得,富豪有錢人唔請得,要人做家務就唔該請鐘點,到時外傭勞工市場應該會正常返好多

大宅

內地陪月都2皮

BIGPAT    發表於 16-5-19 15:47

珍珠宮

好媽媽勳章

講姐,今年年尾前一定會話「輸出都得,加人工啦」然後取消停止輸出

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:絶對唔贊成內地人落嚟做家傭

原帖由 wcpcelia 於 16-05-19 發表
絶對唔贊成內地人落嚟做家傭
同引狼入室無分別

子爵府

蝦米豬 發表於 16-5-19 00:15
講咗幾年,終於殺到埋身。各位用印印的jm有何對策? 請菲菲都未必解決到問題因菲也提過唔知幾多年停止輸出, ...

我親戚大陸請個姨姨照顧老人家都三千几人仔一個月,請大陸人都唔會平

首頁

尾頁

跳至