自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

傻蛋蛋 發表於 17-2-13 10:53
放工時間搭港鐵, d人企正係車門中間位, 有人落車都唔讓開, 曾經試過有一對情侶仲係度住又攬又錫, 叫一兩聲 ...

繁忙時间常常见到車廂中间鬆動, 門口逼爆, d人就只識低頭睇电话, 有時我會大聲以d人行入d。

男爵府

seaheart88 發表於 17-2-13 08:24
你返工就趕時間啊?人哋落街玩嘅時間都要你限制?咁即係繁忙時間地鐵多人小朋友BB就唔好搭啦? ...

我真係試過有次放工時間同小朋友搭巴士
小朋友已經好乖無郁無嘈 但由於要企成個鐘 我地大人都要安撫下佢地 講啲野氹下佢地
但都有個女子 我估佢20幾歲 話我地好繁忙時間同小朋友迫巴士 阻住放工
我忍唔住反問佢 你係有病定有年齡歧視 邊條法例唔俾小朋友繁忙時間搭巴士?
真係好鬼激氣架

男爵府

kiki珊 發表於 17-2-13 08:19
每朝坐lift 個個趕返工返學,有個工人必定帶個小主人去公園玩,講真天氣咁凍一早落去吹風,同埋個個趕時間 ...
我覺得返工時間,高層單位 hold lift 到部落lift唔到黎,先係阻住地球轉。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

一字排行街,仲要一路慢步一路吹水
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

大宅

cindy618 發表於 17-2-13 08:43
樓主不停重申係住高層,阻唔到佢,樓主係鄧低層人士慘,“被阻” 入唔到lift

樓主係未咁呀?:sos ...

投訴只係引人注意的手段
講人知自己「住高層」先係重點.
低級人既然低級, 就要自量, 吳好阻住高級人出入
可能樓主大廈高層人要比貴啲管理費, 所以有優先權用lift

chelsea_meow    發表於 17-2-14 06:40

珍珠宮

cindy618 發表於 17-2-13 08:48
佢地係咩眼神,會令你咁唔耐煩?

應該係用“討厭”嘅眼神

珍珠宮

哈哈,放鬆d香港人

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我見有D人用打簿機打完簿都唔走,站在原位研究佢本簿就真係阻住晒,想一腳伸開佢

男爵府

我就最唔中意D人,專係D出入口位置..
例如.
門口位置
電梯上落位置
lift出入位置

硬係唔明,就唔可以企過少少??行埋一邊傾架WO?

男爵府

smb329 發表於 17-2-13 11:04
我真係試過有次放工時間同小朋友搭巴士
小朋友已經好乖無郁無嘈 但由於要企成個鐘 我地大人都要安撫下佢 ...
我都試過!仲要唔係繁忙時間,又係無整到佢、小朋友又安靜,位中年小姐係旁邊喵嘴喵舌仲㗩"摺摺"我,立即問唔好意思係咪整到佢,
佢又唔出聲繼續喵嘴喵舌原來有人可以對一個陌生人差到咁樣嘅地步,懷疑佢係咪情緒病發作。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Charlotte_mom 發表於 17-2-13 08:21

原帖由 kiki珊 於 17-02-13 發表
佢無阻到我,因為我住高層,住低層個d成日入唔到,見到佢推個bb落1樓玩,一見到佢都唔耐煩
...
你好有問題

總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

好在我住村屋 唔洗搭lift 我驚俾人背後話我阻住佢

大宅

回覆樓主:

情況有d似之前台灣睇步操唔like人地出聲讃好果個post.

子爵府

幾畤撘lift都要被你管?
同你住同一座既住客真係超慘!!

珍珠宮

kiki珊 發表於 17-2-13 08:19
每朝坐lift 個個趕返工返學,有個工人必定帶個小主人去公園玩,講真天氣咁凍一早落去吹風,同埋個個趕時間 ...

兩個人點霸半部(emoji)

大宅

回覆:講下成日D人阻住晒既討厭行為

我果橦樓都有個坐輪椅的婆婆,每日8:30am之後先搭lift, 避開返工返學的時間先落樓。

點解個個本住我有交XX費的心態而覺得唔讓無問題?
\"同理心\"呢樣野好難明咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

birdbird 發表於 17-2-13 10:29

係, 正如d單車友推單車坐地鉄一樣。佢地就係知自己阻人 ( ...

抱歉,不能認同
如果有困難,包容體諒好應該。
例如,我見過放工時間有人推住輪椅,金鐘上唔到九龍車,無人讓、無職員幫手,呢個時候邊個包容邊個?唔係要四肢健全去怪責個坐輪椅嘅唔識趣吧?
(可能佢唔知訂,下次我估佢唔敢再試)
粗俗講句好人好者有手有腳,見日日果個時候有人推單車,咪早兩分鐘出門口真係咁困難?點解唔想辦解決問題而怪責人地唔包容自己?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正如我自己,每朝巴士準時8:12到樓下,miss左幾麻煩,我會8:07出門口。
搭lift 30秒,都可以預夠5分鐘丫。有時一架真係入唔到wor。

落到樓下,如果7仔無人我會買野食。有時多人排,有時有人交x費x費攪好耐,咪唔買囉。鬼叫自己預得幾分鐘?唔會去怪人明明係c9阿婆,點解要揀呢d時候去交費囉

包容唔係咁用架

newcook    發表於 17-2-13 14:28

男爵府

Fionhohoho 發表於 17-2-13 10:21
其實都係,不過我而家32w就真係無辦法揹住個仔,所以外出前一定要計劃好路線同時間
...

我明樓主想表達咩野,
所以我大肚時都會避開多人既地方同時間先去,

放工搭兩三個MTR站去巴士去總站,雖然巴士只係30-40分鐘車程,
但放工時段真係唔未試過有人讓座,
大家都比左錢有權上車即訓,
咁我搭多程車係總站上車就解決問題,
唔駛到時上車時你眼望我眼讓唔讓座好?

首頁

尾頁

跳至