興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

VCBB小天使 發表於 17-8-15 23:35
我剛剛發咗芽 , 想請問我要用幾大個盆同買邊種泥 , 剛開始種時使咨使落肥呀 , 如果剛開始時要落肥咁又落啲 ...

盆我係用1 尺濶, 2尺高既盆種...每盆一棵.....一棵一果型式種的
種既方式跟漁農處個網紋瓜種植方法咁種...
1. 我落左基肥(5合1 有機肥)..
2. 幼苗期我溝稀左有機液肥..每次淋水都會淋....淋既時候會淋埋葉
3. 有果實之後, 我每星期會淋一次有機海藻肥(鉀肥)..直到收割為止
4. 中段時間..我有追加有機5合1 肥.....

注意事項
1. 留意果蠅...一定要包瓜袋
2. 一開始留兩粒果...到拳頭咁大先二揀一....
3. 尾期要好好控制水份......唔好大乾大濕....會裂果...咁樣會前功盡廢
4. 臨收割前幾日...我冇再淋水.....(人地話收水會甜D)
5. 漁農處教學係子蔓留果, 留果子蔓留3塊葉....我留左6-7 塊葉( 因為有蟲..D 葉穿晒窿..所以留多幾塊幫佢做光合作用....)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kkk3344 發表於 17-8-16 13:53
基肥即係基楚肥料既簡稱
你可以落雞屎骨粉花生麩
但落左之後起碼隔三星期先可以落種

請問基肥有無比例呀 , 我只係買咗種花嗰的泥咋 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kkk3344 發表於 17-8-16 14:17
盆我係用1 尺濶, 2尺高既盆種...每盆一棵.....一棵一果型式種的
種既方式跟漁農處個網紋瓜種植方法咁種... ...

請問乜嘢係子蔓呀 。

禁止訪問

大宅

VCBB小天使 發表於 17-8-17 14:31
請問基肥有無比例呀 , 我只係買咗種花嗰的泥咋 。

我隨意落的...冇特別跟比例,但漁農處有指引
子蔓即係側蔓

珍珠宮

kkk3344 發表於 17-8-20 12:41
我隨意落的...冇特別跟比例,但漁農處有指引
子蔓即係側蔓

我有上你俾嘅漁農處個網址睇呀 , 但睇唔明 。

請問子蔓係咪附圖紅圏入面個絛呀 ,

別墅

回覆樓主

好勁呀!

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 17-8-13 22:55
我想請教 , 我剛剛謝咗朵花嘅果苗要唔要落肥呀 , 如要 , 我要買啲乜嘢肥同埋應該點落法 , 唔該哂 。
...

我啲死哂 。

珍珠宮

VCBB小天使 發表於 17-8-31 20:31
我啲死哂 。

都未知乜嘢係子蔓 , 打風死哂

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至