在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-22 08:50
呢類開成6個月試用期公司都已經很另類,
好聽就叫民主讓員工覺得公司唔啱自己做可儘快通知走,衰d講就叫涼 ...

今日連請4日SL, 出糧日子等佢自己受返!人工高過普通文員dd, 真係dd

子爵府

減齡達人勳章

回覆 tuelovefei 的帖子

呢D公司真係唔使咁駁,做得好佢地覺得係應份,你要好好休息。我想問下你公司有幾多人?

大宅

busimami 發表於 17-10-24 10:14

呢D公司真係唔使咁駁,做得好佢地覺得係應份,你要好好休息。我想問下你公司有幾 ...

60幾人

子爵府

減齡達人勳章

其實你個job duties同我上一份工好相似,不過我唔使做recep, 但要用travel, 因公司有好鬼飛來飛來去,但人數少你一半. 諗返個陣我病都唔敢請病假, 怕D野無人跟, 點知D高層覺得我係應份, 最後對我更無情, 想返起都好傷心, 有時識做野係無用, 識擦鞋先至生存到.

大宅

busimami 發表於 17-10-24 18:52

其實你個job duties同我上一份工好相似,不過我唔使做recep, 但要用travel, 因公 ...

今日打去勞工處問,原來未過試用期產檢係有4/5人工, 我一定攞盡佢病假!

最好笑佢昨天問我仲乜quit左wts 公司個group, 我話我本身wts已多到睇唔切,我唔想電話咁多msg, 佢教我瞓覺用飛行mode, 我話我唔會咯,之後佢呆一呆話, 好等我再諗諗先,都痴鬼線!我諗佢賤到想d人有咩事直接搵我!

子爵府

減齡達人勳章

tuelovefei 發表於 17-10-24 18:57
今日打去勞工處問,原來未過試用期產檢係有4/5人工, 我一定攞盡佢病假!

最好笑佢昨天問我仲乜quit左wts ...
真係唔使同佢地客氣, 佢地用到你盡, 你只係攞返你應得的權利. 0個時我前公司裝修, 我放假都返去, 我客氣到唔要求公司給我補假, 回想起係自己蠢, 對公司忠心, 講感覺情, 唔計較, 所以你千其唔好學我咁傻呀.

子爵府

tuelovefei 發表於 17-10-24 09:30
今日連請4日SL, 出糧日子等佢自己受返!人工高過普通文員dd, 真係dd

有無11K-12K 先?

子爵府

busimami 發表於 17-10-24 19:52
真係唔使同佢地客氣, 佢地用到你盡, 你只係攞返你應得的權利. 0個時我前公司裝修, 我放假都返去, 我客氣到 ...

同我第一份工好似, 成日話要後生仔捱下, 學多D 野, 不好要求加人工, 但做錯少少野(e-mail 個格仔的格線對得不夠整齊, 生意不好, 自己報錯價就賴個senior 同埋我身上....結果我頂不順, 成日射波想轉工, 結果老細不鍾意G左我......我當時個role 在行內suppose 即使做錯左野都唔應該要孭獲的.......俾得果雞碎人工就要求人地幫佢一個月搵10萬9千7+........

所以不好的公司, 如果無經濟壓力, 真係即走好過......

大宅

回覆樓主

比大家笑下

大宅

tuelovefei 發表於 17-10-19 16:51
大家好, 我TITLE 是ADMIN & RECEPTIONIST, 好想呻下, 大家覺得以下工作量對於我TITLE 來說是正常嗎, 我有左 ...

我都係做admin...不過係學校度做。你呢個case 係我聽過最經典。。

男爵府

Carol2806 發表於 17-10-26 18:45
我都係做admin...不過係學校度做。你呢個case 係我聽過最經典。。

學校admin 是怎樣的?
返早啲,放早啲?

公爵府

大家好, 我TITLE 是ADMIN & RECEPTIONIST, 好想呻下, 大家覺得以下工作量對於我TITLE 來說是正常嗎, 我有左 ...

睇落好多野做,但Admin 就係做呢啲。我既講法係,公司內冇人做既野,都係Admin 做。

至於合唔合理呢,就睇佢出幾錢。但你半途出家轉工種,開頭係冇乜bargaining power 架喇。有心轉admin 就頂住先,做一兩年轉第二份時就大把野同人講。

大宅

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

學校ADMIN 都好睇做乜部門
好在我做既部門一般黎講都唔駛OT

男爵府

2018復活節勳章

好多雜務做架

瑪瑙宮

直頭搵你笨實.

大宅

我今日返工有好消息喇, 就係所有會計野佢會抽返出來比account clerk 做, 佢叫
我admin 野一定唔可以有任何甩漏, 我話唔駛做會計野好多野都可以好smooth 啦, 不過我SICK 4日佢地發現公司其中一間公司有條寬頻線未找數比人CUT 左上網, 佢覺得好大件事喎, 我話我一早同你講左我做唔切, 見工時你亦無講過要做會計野, 今日對話好長篇, 一句講哂佢耐我唔何.

佢仲問我對佢有咩不滿, 我真係一口氣講哂出來, 叫佢唔好成日亂答我野, 令我浪費好多時間兜好大個圈去做.

男爵府

tuelovefei 發表於 17-10-30 17:00
我今日返工有好消息喇, 就係所有會計野佢會抽返出來比account clerk 做, 佢叫
我admin 野一定唔可以有任何 ...

做admin 應該啱你性格
夠罷氣

男爵府

畀面勳章

account clerk 係咪即係之前你講嗰件肥嘢?

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-31 10:19

account clerk 係咪即係之前你講嗰件肥嘢?

肥野係manager, 佢下面有兩個a/c clerk, 昨天我亞頭話原本有一個是請比admin, 之後肥婆整個daily workflow schedule 整得靚過我亞頭,所以個人比左肥婆用. 昨天我見到個a/c clerk全日攬住d cheque book, 心諗我之前就係咁慘!

瑪瑙宮

咁都啱數, 餘下的確係 admin 野.

首頁

尾頁

跳至