自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

如果相處無問題,唔搬都得~
俾錢搵個姨姨幫下手~
或者搵補習社接放學~

大宅

seaheart88 發表於 17-7-31 08:48
係。。。生活津貼每人二千幾。。。兩老都4千幾。。。就算樓主比一兩千。。。可能已自得其樂。。

但樓主就 ...

6千蚊要食要購物要旅行應該唔ok...

子爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:24
有馬路架,我真的不放心

咁一定唔可以啦…

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

有馬路唯有教個女小心d。我仔四年級都要自己放學,姐姐突然唔做,需同99住,但我唔麻煩佢了,佢年紀大出出入入我仲擔心!我仔坐地鐵再轉van,van仔站都危險,成日提住佢小心,轉眼仔都升中!有時馬死落地行,小朋友有能力的,女比仔更上心,做家長無辦法時都要放手住!不過首先要知道你女學校小四可自行返放學未,我仔個間可以的!

珍珠宮

回覆樓主:

暫時暑假早上送阿女去婆婆屋企先,避左全日聽難聽說話,放工先去接女返嚟。到開學先再打算,一係搵姨姨帶放學/搵同班家長帶,不過每月會多左支出,一係同女講頂多1年,之後自己放學。

公爵府

馬上解決問題既方法係揾間補習社可以托管大半日...當升小五呈分試預備.
再唔係叫你媽日日過黎帶個女返外家, 收工先接返黎. 婆婆咁鍚外孫應該會幫手既.

我宜家係屋企對住個仔, 我都覺得煩煩地, 一日到黑就開電視睇叮噹, 嘈到我有啲耳背. 再唔係就打機... 所以宜家揾左個功課班比佢去, 每日兩個鐘, 起碼我耳仔有得清靜下.

珍珠宮

木土土 發表於 17-7-31 08:54
唔搬,照請工人,只係多了工人開支,平均約六千一個月,大家也有住家飯成。
...

公屋唔可以隨便加人長住的。

大宅

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:16
6299同我地住的,我地咪每月比家用...
我唔知有冇諗錯,我地都養緊佢地,每個家庭成員盡返自己少少嘅責任 ...

其實佢地都養左你老公甘多年,唔系句句都話你地養緊佢地甘難聽,而且唔好將湊孫當系佢地責任,甘樣會舒服好多。

瑪瑙宮

大廚勳章

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:58

如果講購物旅遊,每月一萬都吾夠。。。又可以十萬都吾夠。。。

但起碼佢公屋平。。。如果佢無咩錢,甚至申請終援。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:58

你都搬咗,我就唔會理人地夠唔夠生活,你計好條數再同老公傾下。
4年级,自己放學都ok,我侄仔三年级都自己返放,係過海入將軍澳再行十幾分鐘。女仔定咁多。
唔想湊就一定多野講,唔想煩就靠自己啦

伯爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:49
我媽媽係可以幫我睇埋女架,不過佢會覺得尷尬,因為可能好多時6299都响屋企
...

叫你媽湊完返自己屋企, 你放工再接囡返屋企囉, 米俾6299湊啦, 反正佢地唔想湊。

大宅

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:41
咁點解我老公又係阿嫲湊,唔係6299湊,唔明...

唔好扮唔明啦!
你老公呀麻湊大就代表你6299有義務幫你湊女,咩道理
宜家咩年代,以前女人好多時唔比番工,唔通宜家甘多女人番工,你就會唔明?

珍珠宮

回覆樓主:

去婆婆度住得唔得?星期六日接返嚟,住到暑假完結

珍珠宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:02
頭先臨訓,阿女話同我講一個秘密...
佢話6299覺得佢放暑假响屋企令到佢地好煩,出唔到街,成日話焗住要湊住 ...

不如麻煩你媽一、兩次,叫她湊,当62 99, 好奇問時。直接講個孫一你俾說話佢聽,佢唔想再煩你。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

考慮出錢揾個ee,現在趁仲有成個月時間揾。你果個係女,除非真係學校喺樓下,否則安全問題可能會擔心。

男爵府

回覆樓主:

會唔會可以跟邨隊放學返到屋企樓下,6299只係落去接一接,我仔小一下學期已跟邨隊返到婆婆樓下,如果唔得就一係媽咪幫手接完湊返媽咪自己屋企,你收工去接返屋企,每個月比多少少媽咪

大宅

回覆樓主

其實小朋友都升小四,可能都係湊多2年,小六可以學習自己返放學,因為中學都唔會再湊。

呢2年不如揾間湊埋放學既功輔班。暑假都返下暑期班,我阿媽好鍾意湊我女,但變成日常活動就係2件事。

有時唔係20分鐘問題,係因為趕住湊細路,有好多下午行程就要就時間。我由細係阿婆湊大,出心出力出錢,佢都話過辛苦比返我阿媽湊,阿媽都係同我去功輔班。但阿婆講完唔湊又會偷偷拎野我食。

所以佢地話辛苦就比佢地抖下,報幾日功輔班,佢地有得抖,阿女又有人教,小四係時候打好個底升中。

禁止訪問

2018復活節勳章

子爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:27
咁搬走左我地就冇錢比佢地架喇,咁佢地咪仲慘? 佢地又唔諗下其實我地係養緊佢地,佢地未來二十年點算?
...

樓主,你6299冇錢可以申請綜援。
我唔知你比幾多家用,如果你份家用夠你一家三口出去租屋同生活,就快D搬出去,冇謂大家唔開心。
其實你知唔知出面幾貴租,你講到好似恩浩蕩,我相信你6299冇咗你哋都攪得掂。

首頁
34567...14

尾頁

跳至