自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我最怕係,你用咗20年 ok鏡,眼角膜已唔可以做矯視手術,咁就一世要帶,no choice。
我哋大人帶 con帶幾廿年都會因年紀大眼水唔夠帶唔到,但 ok鏡係講明一世冇得甩。帶唔到咁點呢?

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-3-17 14:06
咁又唔會。依家大女中二都仲係唔過200。我只係諗過度過,太多未知之素而好有所能要佢自己承受,好危險。因 ...

你女好彩只得200, 我果個10歲時已有300幾重要一年升百幾度,真系吾到你吾試

侯爵府

畀面勳章

emmawps 發表於 17-9-23 23:05
Check 完,好可惜唔岩戴ok鏡。而家試下戴misight daily con.

我仔都有用過mi sight, 後果冇ok lens咁好, 但係就方便, 因為disposable。 當時佢夜晚就戴上下 唔同鏡片嘅眼鏡, 做足 保護。 一年來 大概加咗25度, 兩年就加咗50度囉。

侯爵府

畀面勳章

馬爾太 發表於 18-3-17 14:08
我最怕係,你用咗20年 ok鏡,眼角膜已唔可以做矯視手術,咁就一世要帶,no choice。
我哋大人帶 con帶幾廿 ...

唔會ok lens戴一世, 只係喺小朋友發育期間大, 因為嗰啲時間係加深近視最嚴重嘅時候. 當佢哋過咗發育期 ,就可以帶返普通day con, 或者做lasik. 我個表妹就係咁啦。 佢做到lasik,冇問題.

侯爵府

畀面勳章

woman 發表於 18-3-16 17:03
我小朋大用開OK, 想轉MISIGHT, 5知又有冇人係咁CASE呢? 想請教下點過渡?

我個仔exactly就係咁. 一開始係戴ok lens ,之後轉咗 mi sight, 而家又轉返咗ok lens.

珍珠宮

我諗住比女帶到15/6- 佢可以轉普通眼鏡或者大d做激光,ok鏡主要吾想佢發育時深得快者

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我姨甥女 一開始係用 atropine. 佢係加深得快 嗰種人, 半年100度以上. 開頭用atropine大概一年, ok, 之後 急升而上, 而家佢轉戴ok lens.

去台灣曾經出研究報告, atropine 開頭一年最有效 ,之後就......

大家可能會發現係呢個forum ,較多問題都係關於用開眼藥水 之後, 想轉其他 控制近視 嘅辦法。 但係倒返轉用開ok lens, 就未見尋求其他 控制近視嘅方法。

大宅

視光師冇話要帶一世喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

angiehouse 發表於 18-3-17 10:06
我想問下帶一排ok lens 時去驗眼要停帶一星期才驗眼嗎?我女已用2年,上個月去視光司度驗話無加深,之前佢 ...
點會叫你停戴..一停戴咪又要戴番普通眼鏡....戴左咁多年OK 鏡..重邊黎普通眼鏡

如果次次驗眼都要我停戴一個星期先驗眼...
果個星期我又要戴番普通眼鏡既話...
我就唔配OK鏡囉...

男爵府

mooncky 發表於 17-9-30 23:36
用眼藥水喺太陽底下會好辛苦?

我仔滴緊,唔覺有乜問題。医生話高濟量先會有副作用,0.01%係好輕好輕。

琥珀宮

「ok鏡係講明一世冇得甩」

大部份人(即小朋友)戴ok lens為控制發育時期近視增加,戴到16/17歲已經完全目的,之後可選擇戴普通con,眼鏡甚至laser,點會no choice?
只可以話「近視係一世冇得甩」,當時希望keep到越淺越好,戴ok lens作用就正正係咁

「我哋大人帶 con帶幾廿年都會因年紀大眼水唔夠帶唔到」

我有fd四十多歲時,就係帶 con帶幾廿年都會因年紀大眼水唔夠帶唔到,所以佢轉ok lens,已經超過五年,一d問題都無,解決戴唔到普通con既煩惱

珍珠宮

月希 發表於 18-3-17 17:05
點會叫你停戴..一停戴咪又要戴番普通眼鏡....戴左咁多年OK 鏡..重邊黎普通眼鏡

如果次次驗眼都要 ...

所以有d吾明點樣驗到無加深

琥珀宮

angiehouse 發表於 18-3-17 17:51
所以有d吾明點樣驗到無加深

一路正確戴ok lens,日間應該無近視,所以驗眼,驗到無近視即係無加深,有近視就係加深既度數

也可以戴著ok lens驗

子爵府

angiehouse 發表於 18-3-17 14:29
你女好彩只得200, 我果個10歲時已有300幾重要一年升百幾度,真系吾到你吾試
...

唔係架,佢一年級已有近視。真係唯有係日常生活入手,睇電腦帶防藍光鏡,出街一定要帶太陽眼鏡先控制到。

子爵府

sandydy 發表於 18-3-17 15:00
視光師冇話要帶一世喎

因為我問得好深入,直情問幾時可以停,佢答我其實要帶一世。因為近視係冇得醫,而依家嘅科技跟本唔知長帶會有咩影響。不過都好耐之前嘅事了。但作為父母,冇理由俾小朋友用啲未知有幾大風險嘅嘢。

子爵府

木土土 發表於 18-3-17 17:48

問題係當眼角膜長期壓住,真係可以話復完就復完?個弧度會唔會有影響?有“la”又點?好多好多未知數。始終眼同其他器官唔同,唔。可以成隻眼換。

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-3-17 18:13
因為我問得好深入,直情問幾時可以停,佢答我其實要帶一世。因為近視係冇得醫,而依家嘅科技跟本唔知長帶 ...

咁戴眼鏡都係戴一世啦!

視光師意思只係「戴ok lens」用「戴眼鏡」一樣,只係戴就有效,停戴就無效姐,不要斷章取義!

子爵府

木土土 發表於 18-3-17 17:48

所以我選擇係日常生活入手。醫生講過,遺傳近視一出世就有,到返小學先有十之八九係生活習慣問題。我C6都成六百度近視。

子爵府

木土土 發表於 18-3-17 18:18
咁戴眼鏡都係戴一世啦!

視光師意思只係「戴ok lens」用「戴眼鏡」一樣,只係戴就有效,停戴就無效姐,不 ...

起碼唔係放外來嘢入眼吖!

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-3-17 18:18
問題係當眼角膜長期壓住,真係可以話復完就復完?個弧度會唔會有影響?有“la”又點?好多好多未知數。始 ...

戴普通con一樣有機會發炎順眼角膜受損,做laser 風險就更大。

做咩都好,自己衡量風險才做吧!

身邊多人戴ok lens,不少跟我囡一樣戴了十多年,未聽過有事故!

選舉戴ok lens的人,風險評估下,比較「可以控制到近視加深」,也認為ok lens 是值得做。當然也有人如你,評估為高風險而唔做

同有人做laser,有人唔敢做一樣,無對與錯

首頁

尾頁

跳至