自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

仔女行先,工作唔係一世,仔女係

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pizzapark 發表於 18-6-9 08:53
考試測驗點解一定要拎大假陪溫?

雖然我冇請假幫小朋友溫習,
但係每個小朋友都唔同,
我可以明白需要請假幫小朋友溫習嘅父母!

男爵府

回覆樓主

樓主喜歡現在的工作,有機會發展但要放棄會很可惜。可考慮請補習跟功課,放假時都可有優質親子時間。其實上到中學,啲細路都唔想父母跟住。
:wave:

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-8 19:10
呀head係唔會明白小朋友小一唔可以放手,既然你好緊張你個女,有d嘢係要取捨

換個角度,依家,或者黎緊5、 ...

我是你的同路人,我最後辭了職,冇野比我囡囡更寶貴。

大宅

回覆樓主

情況好似我。舊年上頭寫上去升我,無奈最後因為我係一個媽媽,放工要返屋企照顧小朋友,不能夠開OT,老細唔俾升。
兩者之間,我真心選擇家庭,我唔想錯過小朋友嘅成長,而且我小朋友係sen兒童,要特別照顧。我都慶幸無升到,因為升咗責任大咗,工作多咗,開OT多咗,要照顧小朋友機會細咗。
樓主,自己諗下家庭定事業對你重要D。

珍珠宮

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 20:12
回覆 ChloeMa 的帖子

子女已經長大所以不用再這樣辛苦是嗎?仔女到咩年紀會冇咁辛苦?

升到好既中學,中一就可以放手,事实上到中學唔想放手也可以,因為仔女已到反叛加青春期!

我囡由小一至小六我全程跟貼佢成績,所以我做咗份冇太又 workload既工作,陪讀陪考,我老公係冇耐性同時间教,我囡最後考入咗佢既 dream school,今年升中五了!

我囡到今天也時不時會感谢我既陪伴!

楼主,你要衡量下,工作同家庭,永逺係要取捨!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

係上中學唔想放手也不可以

珍珠宮

厚多士 發表於 18-6-8 20:12
回覆 ChloeMa 的帖子

子女已經長大所以不用再這樣辛苦是嗎?仔女到咩年紀會冇咁辛苦?

其實樓主你而家係咪唔升職就會比人炒/ 做唔到落去 ga?
而家呢個階段.. 做住先.. 唔升職.. 得唔得呢?
我有左小朋友之後就轉左 part time.. 幾個月後公司比我轉埋 home office..
我又唔想話完全辭職唔做.. 但又想多 d 時間比個女..
我覺得而家個 balance 非常好..

男爵府

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

曾經經歷過你嘅情況,我選擇了家庭為首,放棄咗好幾次升職機會,不過原來個天係你就係你,上年我囝已經上咗中學,甩身喇,亦40出頭,竟然遇到伯樂,升職加薪,來緊亦會再職,已經可以追返我當年失去的,原來係你嘅嘢,時機啱無論咩年紀一樣一可以爭取到,當年選擇以阿囝為重,工作次要,其實有得著,儲落嘅感情分,家陣青春期大派用場,阿囝冇乜反叛,亦乜都肯同我地講,加油呀媽咪

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我都係working mum 亦係管理階層
公司角度上説,你亞姐無錯,係人都想揾fit 馬,佢會少好的煩惱
做媽媽的角度,生得小朋友,佢地的成長就係自己最大的職任,小學是佢地學習成長一個好重要的階段,我會培養他的讀書習慣,功課一定要他自己完成,只要不是大錯最由他,派回來改正,他會学到更多,考試只會提前在周未溫,唔會特別請假,其實考第幾唔係好重要

只要時間分配得好,兩者一定可以並衡

子爵府

回覆樓主

又唔洗甘大壓力喎

如果係我 ,升唔升職唔緊要 ,升到固然好 ,但阿女好重要。

得返小學階段佢需要您,中學應該獨立架拉

珊瑚宮

tommyxsarah 發表於 18-6-9 10:13
又唔洗甘大壓力喎

如果係我 ,升唔升職唔緊要 ,升到固然好 ,但阿女好重要。

exactly.
好老實同我老細講我係唔可以OT.
佢又接受到, 如果佢接受唔到我寧願唔做!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-6-9 08:59
講就容易,有好多嘢要配合。
好嘅補習分分鐘冇位唔係你話去就去。
又唔通好遠嘅又去。

咁你講啲有用既建議啦,咩都呢樣果樣唔得

水晶宮

回覆樓主:

我覺得女比升職更重要,呢樣野係睇人

子爵府

Fishqqma 發表於 18-6-9 10:19
exactly.
好老實同我老細講我係唔可以OT.
佢又接受到, 如果佢接受唔到我寧願唔做!

我見工都係甘同老細講,我唔會OT 呢份工 一做 ,做左6 年
老細都好就我

琥珀宮

回覆樓主:

咁係事實,做人要取捨,當公司要你開行turbo,你可能會因為女女而分心,公司唔係唔體諒,只係企係公司立場未婚一定有優勢,因為可隨傳隨到用到你盡

珊瑚宮

greenpea 發表於 18-6-9 10:20
咁你講啲有用既建議啦,咩都呢樣果樣唔得

首先,我第一次回應你,係因為你話由小朋友唔合格, 我衹係話畀你知有好多學校唔合格係要留班。 之後你就越講越遠……
我贊成係以小朋友為中心, 升職與否並唔太重要, 小朋友需要你嘅時間就正正係入中學之前, 我個人就唔會為咗升職兒放棄小朋友。
我有留言畀樓主, 可以直接同老細講出自己唔能夠OT, 如果老細唔接受. 咪唔升職. 最多咪搵過份工囉.
我比較好彩, 我老細我願意接受我唔會OT啲嘅事實,而又願意比我升職!

珊瑚宮

tommyxsarah 發表於 18-6-9 10:30
我見工都係甘同老細講,我唔會OT 呢份工 一做 ,做左6 年
老細都好就我

如果真係做到嘢,我唔太理解就係因為唔可以ot 就決定升唔升你! 小朋友入咗小學呢幾年我真係基本上5.30準時放工( 佢哋要返學嘅日子特別緊張), 工作上交足功課, 做好自己本分, 幫老細手, 佢都冇多說話, 話明白我嘅情況。 加人工,出bonus我都好滿意.
反而佢同我講有啲同事經常ot, 但係出嚟嘅result又唔見得好, 係因為嗰個同事工作效率有問題 , 唔懂得manage自己時間.

伯爵府

回覆樓主:

如果唔升都夠食,我會揀唔升。將D野外判比人做係好方便,但品格同情緒教育都係要靠父母。襯細個打好關係同基礎,大個反叛期唔會走得太遠。

大宅

回覆樓主:

睇到jm講,小學係佢地最後"需要"媽咪既階段,好感觸 係,要2選1,我一定要家庭,仲希望好似jm講,用呢段時間打好底,到青春期時先可以同佢地好好相處

首頁

尾頁

跳至