自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

太平公主 發表於 18-7-4 10:54

道德上業主係有錯,但法律上業主已有certified true copy , ...

有樓契跟無樓契既價值唔同,業主係雙方買賣前無清楚交代,已經屬於欺詐。有certify true copy 都唔係大晒。畢竟唔係正本。如果他日真係有人拎住份樓契出現,你就算有certify true copy,人地有真正樓契你都輸。

伯爵府

szeszewai 發表於 18-7-4 10:21
哎,我怕第時賣出去都好煩! 我做唔到好似呢個業主甘無誠信! ! 我真係諗唔明點會唔見 !

如 ...

你問清楚律師,份補契齊唔齊先,同埋之前係咩原因要補契。

如果份契齊既,好難踢契。

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 18-7-4 10:50
有幾煩?
成份契咁多頁, 自己KEEP 其實你真係唔會知齊唔齊, 少咗一張半張唔會覺, 一陣水浸, 火燭 唔通你真係抱住佢逃生份契又厚, 我之前供完攞番勁後悔, 成兩呎咁厚, 都唔知擺邊先安全, 又驚俾人偷, 又驚唔覺亂咗闌咗. 到賣咗先安心, 臨賣律師都仲話我少咗幾張要加錢補番

伯爵府

se6b03 發表於 18-7-4 11:11
有樓契跟無樓契既價值唔同,業主係雙方買賣前無清楚交代,已經屬於欺詐。有certify true copy 都唔係大晒 ...

咁又唔會既,正常層樓上左田土廳註冊,正契轉左名田土廳無理由無紀錄

唔齊契係擔心,如果之前有送契/遺產,份文件唔見左,第時有人追討就麻煩

大宅

回覆樓主

無知一問,咁的情況可唔可以嘈個地產agent的?如果agent 同律師樓又無責任,咁如何避免買到咁樣情況的樓?

水晶宮

mandy952 發表於 18-7-4 11:01

但業主冇法律上冇責任話比人知有冇屋契嘅咩?又或者律師冇責 ...

如果你經常買賣,就會知道香港買樓,你睇啱左,經紀check左填土廳資料,基本資料冇問題,買家就開票落細訂,之後先由經紀fax資料通知雙方律師,之後律師先做野。而樓主個情況,唔係冇屋契,而係持有認可的複本屋契(2個情況大不相同)。道德上,業主應該要之前講聲,不過法律上你真係吹佢唔脹。而買家唔可以因為咁而踢契,否則要賠細訂和雙方佣金。

利申:自己呢5年內不停買賣物業,所以記得D細節野,不過有錯請指正

琥珀宮

eggcarol 發表於 18-7-4 11:19
如果你經常買賣,就會知道香港買樓,你睇啱左,經紀check左填土廳資料,基本資料冇問題,買家就開票落細訂 ...

我明,但最驚係遇上騙徒。

大宅

如果你經常買賣,就會知道香港買樓,你睇啱左,經紀check左填土廳資料,基本資料冇問題,買家就開票落細訂 ...

無錯

水晶宮

maggie_devilkin 發表於 18-7-4 11:18
無知一問,咁的情況可唔可以嘈個地產agent的?如果agent 同律師樓又無責任,咁如何避免買到咁樣情況的樓?
...

冇得嘈,因為樓主情況係賣家有認可copy屋契。
不過都提醒我,如果將來二手買賣,而賣家冇按揭,我會先問賣家拿出正本屋契先比細訂,咁又得唔得呢?

男爵府

正確

水晶宮

psac 發表於 18-7-4 11:15
成份契咁多頁, 自己KEEP 其實你真係唔會知齊唔齊, 少咗一張半張唔會覺, 一陣水浸, 火燭 唔通你真係抱住佢逃 ...

我之前有出租樓新樓買入,剛賣出,律師樓都話有契要補,因為發展商在我買入後又加左幾頁文件,所以唔出奇的。

琥珀宮

psac 發表於 18-7-4 11:15
成份契咁多頁, 自己KEEP 其實你真係唔會知齊唔齊, 少咗一張半張唔會覺, 一陣水浸, 火燭 唔通你真係抱住佢逃 ...

咁你之前贖樓個律師冇睇清楚文件齊唔齊嘅咩

禁止訪問

水晶宮

maylmm 發表於 18-7-4 10:52
唔見樓契係唔會影響業權, 業主做個宣誓, 去土地註冊署補番d CERTIFY 契就得啦, 唔洗咁緊張喎
...

Del

水晶宮

stkl 發表於 18-7-4 11:25
樓主今次好慘! 中伏! 無契樓銀行唔肯承做按揭, 就算今次攪得掂, 日後想賣出去都唔係咁容易賣出, 賣價要比 ...

樓主唔係買左冇契樓,個賣家有認可正式複本,2件事大不相同!不如你攪清楚2姐分別先

水晶宮

mandy952 發表於 18-7-4 11:25
咁你之前贖樓個律師冇睇清楚文件齊唔齊嘅咩

應該唔關事,我新樓買入後一年,發展商都有文件加落疊契度,唔賣樓都唔會知

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-7-4 04:02
我係意大利,而家10點乍

仙姐又去威威?
我的生命由我主宰.

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eggcarol 發表於 18-7-4 11:31
應該唔關事,我新樓買入後一年,發展商都有文件加落疊契度,唔賣樓都唔會知
...
係, 我當時已經一手樓, 有機會有後補圖, 而且, 當時律師話齊, 講完俾咗一兩呎厚, 又散又舊嘅紙俾我, 嗰份嘢除咗地址同名, 其他我根本唔知佢係乜, 一堆圖
聽完同冇聽一樣

之後補錢補文件唔算貴, 唔通仲搵番佢咩, 到時一樣口同鼻拗

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

szeszewai 發表於 18-7-4 10:01
如果個律師真係話唔知,我仲可以點? 一d 都唔專業,完全唔理我呢個買家

...

揾多間律師樓問吓啦 , 到第日你想換或賣樓就麻煩 。

首頁
34567...14

尾頁

跳至