自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

新秦先生 發表於 18-7-18 14:28
或者我作個小小既總結,對於一個小朋友,評估佢係識定唔識,唔可以只得一套標準,我舉一些例子去解釋下. 某學校 ...

你講得好好 咁請問點提升小朋友解難能力呢?因為我而家面對好多細路佢地都係極之唔輸得 一落後就縮 發脾氣 掉野 咩都要第一咁

琥珀宮

cplus 發表於 18-7-17 23:51
我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

升k2咋?想佢點?正常係k3先學字母,只不過香港人咩都鍾意快,咩都提前學

大宅

mandy952 發表於 18-7-18 14:48
升k2咋?想佢點?正常係k3先學字母,只不過香港人咩都鍾意快,咩都提前學

我已唔記得我細個時係幾時學,我只知如果唔讀國際學校,就要咁早學,我小朋友學校已唔係名校,唔使寫字,冇默書,冇寸字,學校教自理,同人相處多啲,但都比老師話我冇同佢溫書,我以為幼稚園係唔使溫習,點知原來唔係。

老師話佢地其實教得好慢,一星期只係一兩個字,要開始有溫習習慣,第時上小學就唔會咁抗拒溫習。

用戶要求終止服務

我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

開u tube,聽abc歌,好快識

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔普通村校,k1係認A-z,k2就學寫,而家k2尾學寫生字啦!

禁止訪問

琥珀宮

cplus 發表於 18-7-18 14:58
我已唔記得我細個時係幾時學,我只知如果唔讀國際學校,就要咁早學,我小朋友學校已唔係名校,唔使寫字, ...

唔主張幼稚園溫書,而家升k2就溫書,將來討厭左就以後都唔使溫,睇下youtube聽下歌仔就得啦 反正幼稚園又唔會有考試測驗

大宅

mandy952 發表於 18-7-18 15:47
唔主張幼稚園溫書,而家升k2就溫書,將來討厭左就以後都唔使溫,睇下youtube聽下歌仔就得啦 反正幼稚園又 ...

唔係要坐定定溫,要我用有趣遊戲同佢加強印象,在日常生活慢慢滲入去。可能我係一個古板人,老師想我用玩既方法來溫,所以我就話溫書,但佢地唔係要我同小朋友講「我地宜家溫書」咁樣。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我女又係三歲半今年升K2,尋日婆婆幫佢一齊做功課寫個B字寫唔到,喊濕咗份功課要用風筒吹返乾,結果張紙穿埋窿⋯⋯⋯

婆婆同我投訴話你個女蠢到死,乜都唔識,我話是但啦,唔識咪唔識,三歲幾唔識有幾奇⋯⋯⋯

已刪除用户

大宅

回覆樓主

我仔都係細仔,上年升k2都係唔識得哂,我就出街同佢玩搵車牌,我講個車牌佢搵返架車,有時調轉,好快就認得....大楷....細楷未認到,我都由佢了!今年老師話佢拼音唔掂,完全唔識讀,我心諗先升K3咋,我自己都未學過真係唔識教囉,我都唔想迫佢,唔識又唔會讀唔到小學既...

大宅

藍尾巴 發表於 18-7-18 17:53

當係background咁播,佢就算唔睇,其實佢聽到,有日會突然講 ...

有玩,未見成效,宜家先出街叫佢識,遲啲再玩過

子爵府

cplus 發表於 18-7-18 14:58
我已唔記得我細個時係幾時學,我只知如果唔讀國際學校,就要咁早學,我小朋友學校已唔係名校,唔使寫字, ...

有時,老師俾嘅係建議,但家長角色都要衡量⋯
何謂basic野一定要學?個標準係學校定出嚟,但個標準唔係為你個小朋友能力而定!
有jm提議可著重小朋友強項,呢樣其實會加強小朋友自信,間接都會影響到佢處事、甚至影響到佢學習態度(不單再只限喜好)
學校嗰套係咪絕對正確呢?識曬d字就係basic學習嗎?
我女從小鍾意中文(數學好弱),但佢都係happy KG,由N班到K3未識過「溫書」,小學讀聖羅撒,第一學期已頭幾名。
佢一年級考份中文卷要作句,考卷只要求10字,佢寫到成廿幾個字,我當時覺得少做少錯,咁樣好易扣分、唔扺呀⋯就有另一家長俾左一個好寶貴意見我,要錯就由佢錯,扣分只係幾分,由佢「從錯誤中學習、學得更好」⋯
如是者,到中學嘅中文作文都有老師讚賞,今年剛dse了,中文作文一part有5星星。
學習的路好長好長,真的不用太執著眼前的26個字母。

大宅

回覆樓主

我個仔都係8月升K2,4歲半 (大B)
都唔識 A-Z

只係識phonics...
你俾A 佢答你ah, 你講C,佢答你Ca

但唔識佢其實叫A 同 C

我覺得無問題,遲早會識....
玩緊要D...

子爵府

mandy952 發表於 18-7-18 15:47
唔主張幼稚園溫書,而家升k2就溫書,將來討厭左就以後都唔使溫,睇下youtube聽下歌仔就得啦 反正幼稚園又 ...

其實個氣氛輕輕鬆鬆,幫小朋友沖涼時,個媽媽自己唱吓歌仔,小朋友又識多首歌仔!重點係唔好太在意個「效果」,好嘅氣氛係令小朋友學習事半功倍啦!
我一直冇同仔女喺KG時期溫習,佢哋梗係冇完全識曬校內嘅野啦,但佢地又可以識校外嘅知識、常識,我自己唔太急要幾歲就識寫識認到幾多個字,反而會同小朋友一齊揀圖書,我講故仔、讀內文,久而久之開開心心都學到野。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

cplus 發表於 18-7-18 09:41
乜係洗腦歌?

係咁播同唱英文歌

琥珀宮

...

點先算識?認不到ABC?

大宅

木土土 發表於 18-7-18 19:20
點先算識?認不到ABC?

比ABC佢,問佢邊個係A,佢指B或C

琥珀宮

cplus 發表於 18-7-18 20:13
比ABC佢,問佢邊個係A,佢指B或C

咁可能佢只係無心 跟你指示做。

BB 最喜歡模仿,你可以整d字母卡,在佢面前拎起d卡讀個音三次,做得多,等佢自然主動學你咁做

首頁

尾頁

跳至