自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fatchu@home 發表於 18-9-18 10:41
我都好唔明點解要鬧政府唔停工 你覺得返唔到咪請假囉,冇假咪照返囉,我 ...
咁你朋友有無好開心咁同你講, 嘩, 我今日用左4個鐘番到公司呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

露比EE 發表於 18-9-18 09:16
所以做又死唔做又死,香港人愈來愈唔講道理,最終都係玩死自己!

意見一致
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

唔係怪獸 發表於 18-9-18 09:57
同意呀!所以一早知政府冇可能宣布停工。
幻想宣布停工的通常不是做management 的。
...

我老公都係咁講

大宅

fatchu@home 發表於 18-9-18 10:42
我親戚都用左4個鐘由大圍返工,都係咁返。。。。。

我唔係話D咩,商界其實好睇政府。
唔知仲有冇人記得,有年大風大雨到有位女士要抱燈柱先唔飛落海,但當時我記得只係出左黃雨。
之後就將李氏力牆呢個笑話傳到街知巷聞。

如果政府有心出通知,唔會到11點先出新聞,3點出電郵,話公務員可以「彈性」上班,返唔到唔當曠工請假,事實係日間大部份人都返左工。

大宅

Reminder 發表於 18-9-18 10:44
咁係你老闆唔睇諒你。

妳講錯左。
我老闆唔睇諒我,唔會一早同意彈性上班(而係學政府等人返到公司先講),只係因為我工作涉及人事,我唔返去公司,點知公司要唔要報保險?有無破壞要安排維修?

大宅

cattz288 發表於 18-9-18 10:45
住新界區要坐火車真係幾辛苦!辛苦晒!

係辛苦,但好彩一日。
我都預計如果今日繼續無車,就唔返啦

男爵府

Babetoto 發表於 18-9-18 10:50
我老公都係咁講
唔係喎, 好多住半山高層都小哂鬼,. 因為成條山路都lum樹...要1-2個中先落到去!!!

翡翠宮

回覆樓主:

佢地講就緊係易,要做就縮架啦

侯爵府

回覆樓主:

得把口果班,只考慮自己果班,為抹黑果班,要講呢D嘢有幾難丫。

大宅

CorrineNg 發表於 18-9-18 10:46
有人話坐公共交通工具唔會遲到架。你遲係你問題。

係架,邊過叫你住得遠?
邊個叫妳「剛剛」住係有問題地區?
一切都係個人問題,所以見到D人留言,我都忍唔住留下一句:個人感受XXXX

男爵府

shita0107 發表於 18-9-18 11:03
係架,邊過叫你住得遠?
邊個叫妳「剛剛」住係有問題地區?
一切都係個人問題,所以見到D人留言,我都忍唔 ...

所以講就是天下無敵。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shita0107 發表於 18-9-18 10:52
我唔係話D咩,商界其實好睇政府。
唔知仲有冇人記得,有年大風大雨到有位女士要抱燈柱先唔飛落海,但當時 ...

政府果個internal email又真係出慢左! 如果早一日出就會好好多
放下自在

侯爵府

CorrineNg 發表於 18-9-18 10:46
有人話坐公共交通工具唔會遲到架。你遲係你問題。

唔係話唔會遲到,而係如果轉折啲選擇其他交通工具會可能唔使罰企幾個鐘,加上我到依加都未見到有post話因為尋日遲到請假比人罰,會唔會唸衰左老闆呢?事實同大家唸既又係唔係一樣呢?

大宅

露比EE 發表於 18-9-18 09:54
北區係麻煩啲,但都係果句,返到返唔到老闆會明既! 如果佢唔理解就到你明囉!但依個始終都係由僱主僱員協 ...

會明? 會明啲乜野? 你覺得香港地高高在上老闆會明啲乜野? 當我用左三個鐘幾由大埔返中環果陣, HR就打電話問點解上水果個同事可以仲未返到公司. 同上司協調? (大)公司有所謂制度. director都唔可以決定上水個同事可以home office. 請假? 係呀, 好似你咁講, 冇唔可以請嘅假GA, 但當個個奴性港人迫返公司果陣, 你公司老闆係屋企/或司機接送下返到公司, 咪得返呢啲少數人請假/射波囉. 唔好講到真係講一句, 我返唔到黎所以要請假喇,. 下一句有人問返你 點解返唔到黎.

我公司個HR教個同事去到上水火車站再轉巴士去屯門, 再轉西鐵返公司. 但我同事連火車站都去唔到, 唔好覺得驚訝, 因為無人性嘅HR, 香港大把.

仲有, 我收工又用左三個鐘返屋企, 平時一個鐘嘅路程變左三個鐘, 其實道路跟本未ready, 叫人反工, 咪好似尋日咁囉, 大家左迫右迫囉.

大宅

cattz288 發表於 18-9-18 11:19
政府果個internal email又真係出慢左! 如果早一日出就會好好多
...

係架。
講真,人係好利益面。
如果尋日政府早講,話受影響地區可以休息唔當曠工,請上司體諒,今日就係個班無放到出黎嘈
話唔通佢地唔係香港人咩~~

侯爵府

shita0107 發表於 18-9-18 10:41
針唔吉到肉唔知痛。
我尋日有返工,我5點9醒左,一開手機知落左8號但無巴士無火車就同老闆講,點知老闆講最 ...

咁係你老細刻薄啫,政府如叫停工,咁同共
產有乜分別,就算叫停,D私營機構老細會聽?淨係飲食業都踩佢有味啦!十号嗰日,我留下m記、一粥麵、酒樓、茶餐廳開齊,只有大快活有良心冇開

大宅

針唔吉到肉唔知痛。
我尋日有返工,我5點9醒左,一開手機知落左8號但無巴士無火車就同老闆講,點知老闆講最 ...

呢個係你問題, 呢到啲人話公共交通工具係準時返到工, 最多遲20mins
你要返工係因為老闆唔體諒你
你遲係因為你無再早啲出門口
唔係因為交通工具有問題囉
跟據BK logic, 你遲到都係你嘅問題, 無謂揾藉口喇

子爵府

露比EE 發表於 18-9-18 09:41
咁冇地鉄,冇小巴,冇巴士,冇村巴,就當然另計啦!
好奇想知邊度會百冇?
...

我住村真係百無,無巴士小巴出城,但有好心人發起義載。不過親戚們住市區,影響不大,照常返工放工,係迫人啲.

我好認同自己同公司去交代狀況,每人住地區唔同影響唔同,公司進度亦唔同,點可以政府話唔返就唔返,公司損失邊個負責?

好似現在珠寶展,如果全香港停工,參展商會點
?遠道而黎既商家又點?

翡翠宮

angelacch 發表於 18-9-18 10:49
咁你朋友有無好開心咁同你講, 嘩, 我今日用左4個鐘番到公司呀

至少冇埋怨政府

伯爵府

針唔吉到肉唔知痛。
完全明白,我同事都係,又得唔到上司體諒。辛苦返到還要睇面色。

首頁
34567...8

尾頁

跳至