自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

下!我看到這post的第一個反應係同你相反,我覺得自己唔需要朋友咁滯,我而家無咩野都唔多聯絡,朋友真的可有可無,我諗我個人唔係阿氏保加,我應該屬於自閉
利申:我都做左幾十年人,對咩情都化化地

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

小傑媽媽 發表於 19-8-13 07:59
爸爸更加唔會,因為佢爸爸完全冇亞氏保加或自閉症徵狀,可能都係我遺傳比佢,佢係青出於藍勝於藍
...

或者係兩個都無事,係兩個既隱性gene撞一齊先咁啱呢 不過諗遺傳自邊個都無用,最重要有啲野自己中過招既咪可以教番佢,同俾多啲同埋心佢囉

男爵府

心語 發表於 19-8-12 16:40
由細到大, 自己都係被遺忘的一個, 看到別人成群結隊可以打成一遍, 好羨慕, 以前身邊也有一,兩個傾得埋既同 ...

樓主!我同你諗法差不多一模一樣!但我地呢類人係社群中好難被人察覺,亦好難找到同路人,總係覺得被人忽略咁!但其實可能人地覺得我地磁場太靜,吸引吾到人埋黎傾計吧!你會吾會好敏感,容易覺得人吾鍾意你呀?我就會,太敏感令自己容易吾開心

別墅

小傑媽媽 發表於 19-8-13 08:00
社交障礙都令我好大困擾

其實唔單社交障礙,仲有好多野。例如對自己有興趣既,可以好有動力,做得好快兼可以專注好耐,無興趣既,如文件野,明知專心到或只要睇完就得,真係可以秒睡,連開會時都係咁。。 讀書時偏科偏得好勁,有興趣既高分,無興趣既全死

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

good_pig 發表於 19-8-13 01:00
呢D人會覺得自己係直率的

我都見過CASE 係咁...人地買左條褲, 咁有D長, 要去改....佢一句彈埋去話..邊 ...

樓主 個情況唔似
我聽一個檔案 佢要長期住院
有日醫生同佢講 今日請你假
(可以返屋企一日,其實佢爸爸過身 要出賓)
個病人竟然話 :咁好 ,我要去主題樂園玩 !

公爵府

心語 發表於 19-8-12 16:40
由細到大, 自己都係被遺忘的一個, 看到別人成群結隊可以打成一遍, 好羨慕, 以前身邊也有一,兩個傾得埋既同 ...
你講出我心聲,我同你一模一樣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ching070707 發表於 19-8-13 08:08
樓主 個情況唔似
我聽一個檔案 佢要長期住院
有日醫生同佢講 今日請你假

呢d係咪精神病?

侯爵府

迷你人 發表於 19-8-13 07:56
下!我看到這post的第一個反應係同你相反,我覺得自己唔需要朋友咁滯,我而家無咩野都唔多聯絡,朋友真的可 ...

但如果做人冇朋友的話就認識不了老公和有仔女了。

男爵府

vkm2014 發表於 19-8-13 08:05
樓主!我同你諗法差不多一模一樣!但我地呢類人係社群中好難被人察覺,亦好難找到同路人,總係覺得被人忽 ...
好認同你的講法,我就係咁,一群人, 我通常只有靜靜的坐起度, 微笑住做個聆聽者, 自己搭不上嘴, 都好怕悶趁人地, 自己感覺好大壓力, 攪到自己好唔開心,.有時 經常心在問自己, 自己又冇得罪人,點解認識的朋友唔會搵下我? 唔通我真係乞人憎抑或樣衰? 又或者只是我當她們是朋友, 她們只是當我是一個過路人.

複式洋房

我成日見舊同學會聚會,朋友聚會,但我唔enjoy一大班人,感覺格格不入。

大宅

心語 發表於 19-8-12 18:07
多謝你, 我希望不久將來可以遇到真心與我做朋友的人

其實你的思路很清晰,表達力也很好,只要用心去與人交往,必定找到知心友。

男爵府

心語 發表於 19-8-13 09:48
好認同你的講法,我就係咁,一群人, 我通常只有靜靜的坐起度, 微笑住做個聆聽者, 自己搭不上嘴, 都好怕悶趁人 ...

其實做返自己就可以了,你吾係嗰種性格既人,點扮、做、學都係吾自然同辛苦!我諗大部分人只係揾啱咀型既人傾,佢地冇咁得閒去吾鍾意你,只係我地太靜、少話題啫!我地盡量諗嘢正面D,吾好諗埋一邊!只要我地冇傷害人、善良,靜 d自閉d又點喎,始終係性格ma,不過我地都可以調較自己正面d,樂觀d!大家加油呀!

珍珠宮

好認同你的講法,我就係咁,一群人, 我通常只有靜靜的坐起度, 微笑住做個聆聽者, 自己搭不上嘴, 都好怕悶趁人 ...

你不乞人憎
可能太靜不懂找話題
如你知朋友喜好間中報料
例如識人買野有折扣
通知朋友們
其實交朋結友不難
上興趣班也識到班飲食同學
我去跑步都識到個年紀相約街坊
反為我無乜心同人深交
keep住聯誼好花時間
年輕時就好怕無朋友

男爵府

回覆 idak 的帖子

係喎, 人大左真係會宅係家..最多玩下whatsapp,覆下forum..
唔會好似細個咁..好多人一齊出動啦

人到中年, 學習自己一個人, 無問題喎

男爵府

cwaisum 發表於 19-8-13 09:57
其實你的思路很清晰,表達力也很好,只要用心去與人交往,必定找到知心友。
...
多謝你的贊賞, 我書寫與口頭的表達有些出入, 有時講野會一舊舊, 對方未必會聽明白

男爵府

vkm2014 發表於 19-8-13 10:09
其實做返自己就可以了,你吾係嗰種性格既人,點扮、做、學都係吾自然同辛苦!我諗大部分人只係揾啱咀型既 ...
你好正面及樂觀, 要向你學習, 大家一起加油!

翡翠宮

你會驚悶親人,即係會諗人地感受~

又會檢討自己有無得罪人,即係唔算太自我中心~

你會想朋友搵你,即係你需要朋友,唔係無朋友都無所謂~

我覺得你只係性格內向,而唔係亞氏保加~

我老公係亞氏保加,所以睇哂你講的野,我覺得你唔係,就算係都係極輕微,因為我老公好堅架!!

男爵府

小manman 發表於 19-8-13 14:16
你會驚悶親人,即係會諗人地感受~

又會檢討自己有無得罪人,即係唔算太自我中心~
你好叻, 好細心咁分析每個細節,我係好內向, 但上网睇過亞氏D症狀與我好相似, 所以我覺得自己係, 咁你老公是否會好難相處?

首頁
34567...9

尾頁

跳至