自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

teresayan07 發表於 20-7-11 12:46
其實佢對住家企大人、爺爺嫲嫲、熟人
佢好活潑好多野講好嘈...

咁唯有忍呢一年了,冇人想咁樣,不過性格都有少少關係,未必人人都咁like同陌生人傾偈。睇吓佢係咩原因唔知點應對,定係慢熱類型,定係有少少怕,有啲小朋友細個係咁,大大吓又會變,有啲就個人本身唔鍾意,唔洗太擔心,反正現在都做唔到啲乜,大家都要加油捱過去

珍珠宮

serena_cheung 發表於 20-7-11 12:48
我個K1仔黎,得20分鐘zoom, 仲要家長陪同,我都係為左上一條龍小學,繼續供會....
...

我女都係K1...
你有一條龍小學.. 真係好.. 個心定好多...

男爵府

回覆樓主:

依個post超有共鳴,做人家長真係好慘,好彩仲有依度呻下。
小朋友無得返學,無左羣體生活,人都好似無咁活潑

男爵府

係。真係好無奈,而家疫情咁唔穩定,的確又唔想返。但唔返喺屋企又好鬼曳!自己又要返工,真係顧唔到咁多。

水晶宮

回覆 hichunchun 的帖子

你未上船梗係唔好報啦!費事白交, 上到幼稚園個d就冇辦法

珍珠宮

芒果米池 發表於 20-7-11 12:51
咁唯有忍呢一年了,冇人想咁樣,不過性格都有少少關係,未必人人都咁like同陌生人傾偈。睇吓佢係咩原因唔 ...

無錯...
大家都或多或少有影響...
唯有積極面對..

珍珠宮

teresayan07 發表於 20-7-11 13:22
無錯...
大家都或多或少有影響...
唯有積極面對..

剛剛諗到呢一點,有啲小朋友會擔心係別人眼中嘅型像同做得好唔好,點知內心就表現咗出嚟。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

希望快啲回到正常啦

大宅

Vana 發表於 20-7-11 01:04
我三個小朋友, 淨係呢半年白交嘅學費諗起都打冷震

認同你, 我最可惜嘅唔係金錢, 最可惜係小朋 ...

完全同意,呢半年完全係白過一樣

珍珠宮

回覆樓主:

絕對明白,搵錢咁辛苦,但月月白交

大宅

Monchichi110 發表於 20-7-11 10:01
同感 特別最近又多番 本來見到曙光 突然消失 失落到一個點
我小朋友K2 黎緊面試 都唔知會唔會取消 非常擔 ...

珍珠宮

回覆樓主:

鄧你地肉赤,揾錢艱難呀,比左錢而得唔到應得嘅,真係好赤,最慘仍然冇了期咁要比錢 , 雖然大家都唔想,但家長真係好慘

myfaye    發表於 20-7-11 15:58

珍珠宮

點解冇人講讀直資小/中學, 佢哋嘅家長都系白交學費

水晶宮

chocolatebean 發表於 20-7-11 12:29
回覆 bmuimami 的帖子

我女原本 Sem1 可以postpone Sem2 去, 但唔知到時去唔去到. 至怕去到無耐又要返嚟! ...

全球都唔安全,太多不明朗因素,就算去到我已經建議佢唔好出發。早啲決定咗然後計劃一下可以留港做乜仲好,好過等待又得個吉。sem 2聽佢講原本大概一月出發,一月喎,英美澳加中國台灣日本韓國會冇事?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

水晶宮

我覺得做政府工又冇仔女既,又或仔女都係政府工既就真係冇咩影響

侯爵府

anna59 發表於 20-7-11 14:04
點解冇人講讀直資小/中學, 佢哋嘅家長都系白交學費

直資交少好多喎

珍珠宮

希望一切快啲正常番,我三個小朋友,淨係大仔返咗一個月咋,好彩保姆車減免咗3個月慳返啲

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 20-7-11 14:34
直資交少好多喎
直資中學, 學費都吾平

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Shellyxlk 發表於 20-7-11 00:02
呢兩日真係流眼淚,真係好擔心九月冇得開學,雖然知道成世人溜溜長去學習,健康重要,但係我小朋友K1階段, ...

K1 停學已經咁,如果你小朋友今年小五或中六,要呈分去決定生人階段,咁你點算

首頁

尾頁

跳至