夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

返到屋企,佢就黎料,部機箱唔係真係咁fit,佢就入我數~

我老公好鍾意咩衰野都入我數,好野就無我份~

其實2個機箱都有好有唔好,2個都唔係最fit,但問題佢又要睇價錢~

咁2選1點都要揀1個架喇!!

根本無論揀邊個都唔係最fit,所以佢就話揀呢個係就我……其實根本就唔係就我,只係2部佢自己揀唔到,我逼於無奈幫佢落左決定,佢就話自己就左我,講到佢自己好委屈咁……

Manwah    發表於 21-3-2 11:26

侯爵府

小manman 發表於 21-3-2 10:48
老公係我自己揀,無得怨,亦唔好怨~

同樣地,佢有病,佢都唔想,佢無得揀~

我都曾經話我老公似工人姐姐,踢一踢,郁一郁,冇自己諗法,冇變通,只係等收order;最慘有時聽完指令做到甩甩漏漏,激到爆炸⋯⋯
呢兩年佢多咗喺屋企,好好聽話想返嚟幫我手,但係最終返嚟成日鬧仔,我心諗我使鬼你幫我鬧?我係想佢幫我管教,講多啲道理比小朋友聽,做好榜樣;可惜慢慢發覺佢原來唔係好明白道理,我試過問佢做人應該點樣?原來佢係答唔出;佢多咗喺屋企我仲煩,搞到關係仲差。
我都有試過可憐佢,因為見到佢阿媽錫個女婿仲多過錫佢,當然佢自己唔察覺。正正因為佢都唔識關心佢阿媽,反而女婿好細心,好識氹老人家。連對仔女最無私嘅媽媽都咁樣......

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

小manman 發表於 21-3-2 10:57
我同我老公自從個女出世黎,10次有9次吵架都係因為個女~

其實有時我女又係爭唔落,只係因為我理解佢點解 ...

一模一樣啦

我惟有教個細, 但細已經13歲開始反叛了, 係日日走去氹佢跟我方法.......

我都就來痴線了.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

小manman 發表於 21-3-2 08:12
我就係咁,唔知頭唔知路既仲會怪我唔體諒佢~

但知情會話我eq極高,咁難頂都頂到佢~

我c6就係乜鬼嘢都問我,等我決定,啲人唔知以為佢好尊重我,其實係佢自己諗唔到,分析唔到,試過有一次就係響佢哋親戚面前,我有少少炆,搞到我幾樣衰。

侯爵府

你都講得有道理嘅.....我會好好思考

侯爵府

小菜豆 發表於 21-3-2 09:55
謝謝JM呀, 大家一齊加油。
"我試過問佢:你鍾意我啲乜?佢求其答我,根本佢都唔知佢自己係咪真係鍾意我,點 ...

分開冷靜下都好嘅,希望佢可反醒下
我c6有講過架,不過冇咩感情lor

侯爵府

「問心講,我唔會要求1個8歲既去理解1個大人囉!!

但你係大人呀嘛!!

我成日話佢,你咁得閒佢日上網,不如你上網睇下d有用的資料喇!!

你睇下adhd我徵狀,睇下應該用咩方法去幫佢地,但係佢就係唔聽人講野,但又唔睇資料……」
你講呢啲都係我嘅心聲

侯爵府

小manman 發表於 21-3-2 11:07
我老公直頭有時講講下野都唔知自己想講咩……

同埋,我聽你講,佢決定唔到變相咩都跟你做,我覺得咁樣仲 ...

佢乜都聽我講,好似係簡單左;但係要我一個人每日去做大大小小決定,我又唔夠叻,又接受唔倒自己求其;長期咁我會好攰,好大壓力

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 21:47
佢乜都聽我講,好似係簡單左;但係要我一個人每日去做大大小小決定,我又唔夠叻,又接受唔倒自己求其;長 ...

點都好過我,我情願好似你咁,因為咁樣我仲好做~

但我老公就係唔肯放手比我做話事果個,佢係咩都要插手,咩都要理,但又理唔掂,又決定同選擇唔到,變相成日d野就比佢拖住……

珍珠宮

阿保,我而家會用咁來形容,我哋 係 人際關係 方面 發展遲緩。有待學習進步。再唔進步,遲早連份好工都保唔住。因為好難 teamwork 到嘛。而屋企就係最適當嘅學習場地,因為總有第二次幾會,I don't take this 2nd learning chance for granted。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

小manman 發表於 21-3-3 00:32
點都好過我,我情願好似你咁,因為咁樣我仲好做~

但我老公就係唔肯放手比我做話事果個,佢係咩都要插手, ...
呢個情況 非阿保 配偶都會有。我前夫咪就係咁。除咗佢會問我做選擇,踩應我要害。最近叫佢上一個網站辦一份文件,我先生幾分鐘已經辦咗佢嗰份。前夫就成個星期都辦唔成,仲要同我講唔知點解跳唔出某頁。我叫佢可以一起 video conference 上網同佢一齊搞。佢唔回我唔單止,仲要同我講佢扭親隻手,要我同佢敷藥。
我先生就話頭醒尾,立即話佢來幫我搞掂嗰份文件。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 21:47
佢乜都聽我講,好似係簡單左;但係要我一個人每日去做大大小小決定,我又唔夠叻,又接受唔倒自己求其;長 ...
我前夫 呢嗰 非阿保 就係你咁。佢「唔夠叻」要求又多又高。我睇到嘅係我哋兩個夾埋嘅能力資源都唔夠用來達到佢想要嘅標準同要求。咁搞法,大家都好攰。
起碼我 阿保 思維 睇到呢點,可以冇情緒感情 拉後腿。見我先生呢個自願貢獻我家嘅外援,佢辦事能力高,準,快。我唔納住佢呢個得力助手來使就「笨」啦。 而家,我前夫有啲咩嘢家居電器唔識整,都會問我先生幫手整。大大提高咗大家嘅生活素質。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 11:21
我都曾經話我老公似工人姐姐,踢一踢,郁一郁,冇自己諗法,冇變通,只係等收order;最慘有時聽完指令做到 ...
我前夫就係攬住啲女來教。我理解嘅,因為我 阿保 思維,我都顧慮到教到啲女 唔係 阿保 都變 阿保。

別墅

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 21:40
「問心講,我唔會要求1個8歲既去理解1個大人囉!!

但你係大人呀嘛!!

我發覺我同你既情況好似呀,對住個無感覺既人,真係幾愛都變得越來越淡!
我係嗰種需要間中有d深層次交流既人,但對住佢永遠只能夠係面層徘徊。我唔開心或者嬲佢,佢係從來都唔會理我,一來佢唔明我嬲咩,二來佢覺得無野做到,會完全唔理我等我自己嬲完為止,或者反嬲我無端端發脾氣!
我一個囡似有輕微阿保,另一個囡就ADHD, 加埋個阿保老公,每日車輪戰咁俾人激心,真係唔係好頂得順呀!

別墅

回覆樓主:

已經攤出來傾過無數次,傾完嗰排有機會會好dd但好快又反回原形。其實10次傾有一半或以上次數係佢根本get唔到有咩問題,又或者覺得有問題既係我! 其實每次都係傾同一個問題,但係每次佢都好似係第一次聽咁,我每次都係repeat myself!

真係好氣餒呀!我以前會好唔開心成日因為咁而嬲,到最近上嚟BK睇得多先知原來佢係阿保,知左係心理調節快左(因為知佢唔係刻意),對佢容忍度高左,但係我未係好接受到。

別墅

回覆樓主:

佢其實係顧家既(經濟上), 又無咩自己出街(因為無咩friend卦),放假都係喺屋企或者一家人出街。但係俾佢激到我有好無助既感覺時,都會諗下係咪唔夾唔好勉強喺一齊,不過為左d囡,都係齋諗,始終唔想影響到d細路,但諗到餘生都係咁過,又覺得好委屈自己(雖然老公係自己揀既),好沮喪!
呢d野又好難同朋友傾(正常人好難理解),所以自己屈得好辛苦,上嚟見到有同路人覺得都有人明白自己,感覺又好返dd。大家會點樣走落去?我未諗得通

別墅

Manwah 發表於 21-3-2 09:30
佢唔係唔關心, 你知道"阿保"係獨家村, 所以無咩朋友, 唔懂人情和理, 所以有時我會諗起佢的小行為(例如, ...

講得好啱,我老公好鐘意食,所以最叻就係買野俾我食或者帶我去食好野,佢覺得佢自己好錫我架。我有明示過我著重情感交流,過愛一個人唔係淨係買自己鐘意既野俾佢,而係要了解下對方需要d咩,我同佢講,佢間中同我傾下計,唔駛買野我都好開心架...佢就話佢日日都有同我傾計架,好明顯佢係get唔到。。。咁我係咪以後就同佢飲飲食食,唔求交流呢?諗到呢度又想流眼淚喇...

侯爵府

superbreadkaka 發表於 21-3-8 23:00
我發覺我同你既情況好似呀,對住個無感覺既人,真係幾愛都變得越來越淡!
我係嗰種需要間中有d深層次交流 ...

你嘅留言九成九都係我嘅心聲⋯⋯
我唔開心佢唔理,等我自己平復.....已經發生係好多年前;一直以為係佢嘅伎倆,宜家先知原來係佢唔識處理,仲有唔理解我嘅感受。所以未發現佢係阿保之前,基本上已經放棄咗同佢溝通,因為每次傾都係得我單方面發表,佢講極都唔明;現在知道佢嘅問題所在,只係令我明白原因,事情並冇解決。
其實似乎冇咩解決方法,只係睇自己能否接受同包容佢。有時感覺嘅嘢自己都控制唔到,我都好迷惘!

子爵府

superbreadkaka 發表於 21-3-8 23:07
佢其實係顧家既(經濟上), 又無咩自己出街(因為無咩friend卦),放假都係喺屋企或者一家人出街。但係俾佢激到 ...

完全明白, 係一個地球人同火星人的感覺, 完全溝通唔到.........

有時佢以為佢好愛妳, 佢已經比錢你花, 又同你食好的東西還不满意嗎?

根本, 有時諗佢係咪天生就係"無心", 佢根本不能盛載我們的愛, 他是無心的, 不是存心不理妳?

成日都諗離婚係更開心, 最最最少唔駛激心...........但之後又點呢? 其實佢好可憐(可憐到唔知自己問題所在)

而下一代, 係咪離婚可以解決所有問題呢? 看著他沉淪自己又會不會心痛?

子爵府

回覆 gilgilgilgil 的帖子

係呀, 活像根一道牆講說話, 回音都係我自己.....
其實佢哋係打唔開的一道死牆

首頁

尾頁

跳至