自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

DICSIK 發表於 21-2-27 10:09
以前讀秘書課程,勁嘅同學畢業時 shorthand 180wpm,好快揾到工作

其實 shorthand 年代,好易搵工,仲要係大公司都會請,唔同而家

我未用過shorthand, audio typing 就日日返工用到放工

瑪瑙宮

学过但唔記得了, 難就唔難.
但無乜用, 而家重有人教?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bing-jing 發表於 21-2-27 01:24
不如問埋有冇人仲打緊 telex

水都噴埋,摩斯密碼.—-. .——.—.-

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學過, 唔太難, 但而家應該無人會用啦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

iamiam 發表於 21-2-27 09:59
咩黎?學校會教?冇聽過

有讀秘書課程嘅一定會教

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

係咪 city college ? 我好似93年讀過秘書課程

子爵府

2024年龍年勳章

我當年讀聖心商科, 家陣執左, 城市商科, 樓上jm 話執左, Sara Beautie 仲健在嗎, 若果現在要學, 邊到仲有呢

珍珠宮

Marians 發表於 21-2-27 11:04
我當年讀聖心商科, 家陣執左, 城市商科, 樓上jm 話執左, Sara Beautie 仲健在嗎, 若果現在要學, 邊到仲有呢 ...

Sara Beattie College竟然重響度,我溫倒佢

大宅

Marians 發表於 21-2-27 11:04
我當年讀聖心商科, 家陣執左, 城市商科, 樓上jm 話執左, Sara Beautie 仲健在嗎, 若果現在要學, 邊到仲有呢 ...

嘩,係呀 Sara Beautie 仲記得 ,我記得學費較明愛,YMCA 嘅貴,但聽講讀完人工都高啲。

Shorthand 都讀過,秘書課程必修,但一早比返 Miss 喇

公爵府

2023年兔年勳章

白毛毛 發表於 21-2-27 01:00
以我有限的認識,你圖入面果啲係代表一個單字的基礎。當年我識果位秘書的鬼畫符係一條線已代表一句,佢話 ...

晝ㄧ條線去記ㄧ句已經係如來神掌第十式嘅功力。叫我用ㄧ條線去記ㄧ句,畫完都唔識得去解。

當年學速記,記得初級只係ㄧ隻字ㄧ隻字咁寫。呢啲波斯密碼,真係好難記,學完都俾番曬老師。

男爵府

回覆 大姑娘 的帖子

這種我讀過,因英文吾好,不合格 ,在劉家傑英語學校讀。

公爵府

牛年勳章

yy_chow1210 發表於 21-2-26 23:09
難唔難架?有冇媽媽仲用緊?

真係忘記左呢d蛇仔字
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

yy_chow1210 發表於 21-2-26 23:09
難唔難架?有冇媽媽仲用緊?

N年前學過,依家全部唔記得

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我第一份工老闆有時會叫我take shorthand,好彩係好短的,但現已完全忘記了

男爵府

回覆樓主:

我睇開一位老醫生都係寫呢啲蛇仔文,我有時諗啲護士點睇得明.
machuchu

珍珠宮

回覆樓主:

學過,尚未學得好,但已經好多工唔需要識shorthand, 就無學落去

男爵府

我見過,朋友在Law Firm 做秘書,見到佢耳眼手腳一齊,佢老板好錫佢,無奈我朋友後尾移民美國,佢老板已經請唔返呢類秘書 lu

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ccab 發表於 21-2-27 11:03
回覆 rose-mag 的帖子

係咪 city college ? 我好似93年讀過秘書課程

係呀,city college of commerce, 我果陣返旺角,好似喺三四五樓,要行樓梯上落。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

天貓 發表於 21-2-27 09:17
好羨慕,你好幸福,我嗰時攞住學費單,想讀,但我媽咪唔俾,後來我喺親戚公司做揀石仔,做咗兩年,一星期 ...

以當時我家境嚟講,學費唔低,我原本都話唔讀,但媽咪話唔怕啦,學咗將來有用,又擔心自已公開試唔知會考成點,如果去讀秘書都係一條好出路,後來我會考成績唔錯,原校升中六。

你嘅經歷雖然辛苦,但靠自已一步一步走來,感覺踏實,而家過得好,咩都值番。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

早幾日先同99傾計講開佢後生時識shorthand好容易搵工,因為shorthand好必須英文都好。佢後生個年代,樣靚英文正就真係唔怕冇人請
但我話現在就最重要識電腦,基本上很多軟件已經可以做voice to text,根本連打字都慳返,每個年代都需要新技能

首頁
34567...8

尾頁

跳至