自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

BKFinder 發表於 23-3-5 17:47
不少人在迷路或找不到目的地時,或會到附近的店家向店員求助問路,惟網上瘋傳1張「問路費一次$10蚊」的告示 ...

我想知點解只有中文無英文?話哂香港華洋集處,唔通西人遊客問路就無限歡迎,華人就不得問路?

侯爵府

有人話周街都係人點解唔問,一定要問鋪頭。
唔知大家仲記唔記得金魚佬,熱心帶路叔叔呢d新聞,有女都教佢唔好隨街問人。問警察,十里唔見一個,問鋪頭比較安全。
我亦都試過問人路,佢哋都好似好驚咁。

大宅

LivianChinn 發表於 23-3-5 20:56
一日比2,30個問

可以寫明謝絕問路,收錢肉鬼酸!

大宅

yantung2010 發表於 23-3-5 22:18
有人話周街都係人點解唔問,一定要問鋪頭。
唔知大家仲記唔記得金魚佬,熱心帶路叔叔呢d新聞,有女都教佢唔 ...

因為多騙案,D人怕係騙子!

珍珠宮

Bcjb 發表於 23-3-5 17:58
下下講義務,呢個社會會變成點?我搭lift 時沒有義務按住等你入lift, 我見到老弱人士,推bb車媽媽,無義務 ...

情況又唔同嘅,人地係做生意嘅地方,店員本身都有工作要做,我個妹以前喺尖沙咀地舖做嘢,又係日日勁多人問路,9成問完一句唔該都無就轉身走人,試過答佢地唔知又比人問候番轉頭,日復日,唔經歷過係唔知有幾討厭,人工又唔包服侍呢班人

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

fallwinter 發表於 23-3-5 22:15
同你一樣睇法, 可以唔想人問路, 可以唔鍾意答, 但張告示可以寫得得體啲, 如果咁有理就唔使搣走
...

咁巴閉嘅舖我係好反感,N年前我去克羅地亞自遊行,坐車去到某地落車,附近冇人,只有一間類似報檔,就係大大字寫住唔好問佢路之類,D字眼又係好冇禮貌。咁我當然唔會咁厚面皮問佢,其實只係2條路唔知行邊個方向,唯有用漫遊打去將入住民宿求助,好彩老闆好人立即揸車來接我。

侯爵府

patekp 發表於 23-3-5 22:21
因為多騙案,D人怕係騙子!

係,互相防範對方。

珍珠宮

patekp 發表於 23-3-5 22:20
可以寫明謝絕問路,收錢肉鬼酸!

就係,4個字簡而精,寫咁多反而仲肉酸。

珍珠宮

Protea 發表於 23-3-5 18:48
根本就唔想d人問

一日百幾人問問問,比我都唔想啦!就算答唔知都要答百幾次,你話煩唔煩?

大宅

終極熊貓 發表於 23-3-5 21:42
我見過有啲大媽,一入店就向店員,XXX在哪?!
無理過人地收緊錢,無理過有客人等緊
店員答完,大媽擰頭行 ...

我都見過D西人問路,問完仲要加句,Are you sure?! 一句Thank you 都無!係後生嗰班!
上咗年紀既西人通常好好禮貌!

後生果班正一大種乞兒。態度十分輕佻!

我認我英文一般。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 patekp 的帖子

今日遇到個港客問路又係甘,問肯唔肯定架你,態度又差,唔該又唔講,最後話我都係自己搵啦~我以為我欠左佢

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

bibi2013 發表於 23-3-5 22:24
咁巴閉嘅舖我係好反感,N年前我去克羅地亞自遊行,坐車去到某地落車,附近冇人,只有一間類似報檔,就係大 ...

表達方法有千百種, 唔一定要用啲咁mean又令人反感嘅方式

珍珠宮

fallwinter 發表於 23-3-5 22:31
表達方法有千百種, 唔一定要用啲咁mean又令人反感嘅方式

對!

侯爵府

yeemeif 發表於 23-3-5 22:23
情況又唔同嘅,人地係做生意嘅地方,店員本身都有工作要做,我個妹以前喺尖沙咀地舖做嘢,又係日日勁多人 ...

可能又係社會文化問題。
我係大陸睇醫生,已經係主任級,同我把脈時,成班人企係醫生房入面,有個女人仲唔停口問個醫生問題,個醫生已經叫佢唔使擔心,仲要繼續講。醫生答佢既說話仲多過跟我講既。
排隊買嘢問嘢又好,總有人突然插埋去吱喳一輪。佢哋見怪不怪。

男爵府

Sumyeema1 發表於 23-3-5 22:17
點解只問呢間?

職員透露因便利店前身為中港跨境巴士公司售票處,惟疫情期間巴士公司售票處搬遷,舖面改頭換面,結果通關後不少欲買車票或乘車的乘客找不到路,便入店內查詢。職員直言「一日百幾人問路」,部分人更態度欠佳,店方只好出此下策希望減少問路情況,現已撕走告示。
店員曾小姐亦坦言深受問路困擾,「因為每一日都太多人問路,過份地多,一日最少有百幾個嚟問個車站喺邊,喺邊度上」。她形容問路的人大多是旅客,部分人態度欠佳,「都會差,答你但一句唔該都冇,好似一定要答你邊度上車」,嚴重程度更影響工作,「有時我收緊錢,你突然插把嘴埋嚟,問車站喺邊呀,我答咗你轉彎啦,佢跟住就走,但我可能已經有幾個(客人)排住隊。」她指,現時巴士公司在便利店外張貼了售票處的新址及地圖,問路情況有所改善。

原文網址: 油麻地便利店收10蚊問路費 店員親解原因﹕一日百幾人問路 | 香港01 https://www.hk01.com/article/873 ... articlecopy&utm_medium=referral

珍珠宮

princesssarah 發表於 23-3-5 20:54
問店員/職員真係會阻人做野,貼得呢張紙出嚟,應該都係經常性有人問路。
...

重點是唔想答人直接一係唔回應、唔知,一係貼門口寫不會回答問路問題,而不是什麼收費,而且可以寫得禮貌d

珍珠宮

bibi2013 發表於 23-3-5 21:50
非常同意你!打開門做生意,告示可以用客氣D嘅語氣,唔駛咁寫的。好奇怪,竟然咁多人覺得冇問題 :thinking ...

香港人最近幾年好似唔怕wear爛塊面話比人知佢哋衰、cheap、黑心、小家,仲要驚死全世界唔知咁款!大佬你哋唔要面,我呢個香港人要架!

男爵府

bibi2013 發表於 23-3-5 22:24
咁巴閉嘅舖我係好反感,N年前我去克羅地亞自遊行,坐車去到某地落車,附近冇人,只有一間類似報檔,就係大 ...

男爵府

yantung2010 發表於 23-3-5 22:32
可能又係社會文化問題。
我係大陸睇醫生,已經係主任級,同我把脈時,成班人企係醫生房入面,有個女人仲唔 ...

珍珠宮

老翻太太 發表於 23-3-5 22:44
香港人最近幾年好似唔怕wear爛塊面話比人知佢哋衰、cheap、黑心、小家,仲要驚死全世界唔知咁款!大佬你哋 ...

我覺得係本身人格問題 覺得煩係人知常情,問題係佢D字眼肉酸, 寫嘅人唔尷尬,尷尬嘅就係睇到嘅人。俾人睇到香港人係幾市儈勢利, 點解唔簡簡單單寫“謝絕問路”就算

首頁
34567...9

尾頁

跳至