自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

redhot 發表於 23-5-29 15:27
五六十萬一年走唔甩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

princesscupcake 發表於 23-5-30 09:28
你咁計就會比人話
「連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦……」
現在環球經濟 ...

唔去英國,來來去去就係美國、澳洲、加拿大,唔會平得幾多。歐洲國家同日本都有機會平 d,通常要識當地語言,唔識多都要識少。
新加坡好難入到 top 嘅學校。
最重要係讀咩科,邊度適合。唔通讀中醫去外國?中醫緊係返大陸讀。

公爵府

好媽媽勳章

Onlok 發表於 23-5-30 06:09
唔會,正如我身邊有教書嘅都話,小學過去賺硬,係香港讀國際學校都40萬一年,兩個過去都每年賺80萬,又可 ...

我明呀,我都係喺學校做,我d同事(教師)成日話我咁傻,點解唔去英國讀公立,要留係香港讀IS,我心諗,佢哋點解覺得讀外國公立=香港IS。不過我都費事解釋咁多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

trenycebaby 發表於 23-5-30 09:21
學費有吾同?

當然,就算有英國passport,入u前未住夠3年都一樣要比overseas 學費,本地生普通科一年約10000鎊,overseas 好似係3倍+?!

放下自在

男爵府

yuyueng 發表於 23-5-29 15:45
文科學費20萬,理科30-35萬,另加起碼15萬生活費,所以大學35萬-50萬一年。

...
原來理科貴甘多架
英國補習貴嗎?森美仔好似去到英國要補習

男爵府

cattz288 發表於 23-5-29 23:40
森美個仔係學霸都要補習,即係邊放養,又要成績好,邊有咁理想
...

根據某直資中學IAL老師說,香港中上成績學生要取A唔難,進取d要取A*就可能要補習

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

黑白豬 發表於 23-5-30 09:44
我明呀,我都係喺學校做,我d同事(教師)成日話我咁傻,點解唔去英國讀公立,要留係香港讀IS,我心諗,佢 ...

如果野雞大學=大學,呢個諗法一點沒有錯
放下自在

翡翠宮

去外國讀書仲要補習…讀u仲要讀醫唔知點算

侯爵府

2024年龍年勳章

princesscupcake 發表於 23-5-30 09:28
你咁計就會比人話
「連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦……」
現在環球經濟 ...

唔一定要去英國
但全球排名前既大學學費點都唔會平
如果平平地讀野雞不如留香港讀

送得去留學就一定預用閒錢
賣車按樓節衣縮食就諗過先
亦唔好諗仔女一定回港搵食
我好多親戚仔女留外落地生根
父母退休接埋佢地過去

象牙宮

木土土 發表於 23-5-30 09:08
連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦

家陣乜工都話用AI,讀書要計回本期真係遙遙無期
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

Bobo1210 發表於 23-5-30 09:48
原來理科貴甘多架

人地補習係摘星,唔會係補底啦
香港神校學生都去補習

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 23-5-30 07:46
讀大學唔係單單睇學費,周邊學習環境,學生、教授、工作機會都要整體考慮。
值唔值得去外國就一定要考慮讀 ...

大家人生觀,價值觀唔同好難認同對方,正如去旅行,佢地覺得去長洲一樣有名勝有海灘使乜花大錢去歐洲,留返錢買樓比首期好過,讀書為左買樓。

水晶宮

bbc2018 發表於 23-5-30 09:01
好在你仔大學才去,性格太內向,如初中去,可能唔適應,已一早嚇怕。我識得一個朋友個仔,性格比較內向, ...

我都識一個中一已經去英國,點知考A level 前一個暑假,返咗香港就話唔返英國。

公爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 23-5-30 09:49
如果野雞大學=大學,呢個諗法一點沒有錯

你咁講就唔啱喇,依家仲有好多人認為寧願俾錢小朋友去外國讀個野雞大學返Hk,話點都係個大學生喎。講真,我小朋友讀IS,假如佢真係唔夠分升大學,我唔會課金俾佢去外國讀野雞架(實在太多親戚朋友去外國讀完野雞返Hk都只係做個文員仔)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Bobo1210 發表於 23-5-30 09:48
原來理科貴甘多架

點解甘多人話佢個仔有補習?起英國咪最多online補,貴極有限,我仔Y12果年都有補online問下功課,一星期11.5鐘,呢D唔算咩補習啦。

大宅

bb2 發表於 23-5-30 09:52
去外國讀書仲要補習…讀u仲要讀醫唔知點算

認清楚,在什麼國家,想入好大學,全部都要補習。

象牙宮

yuyueng 發表於 23-5-30 10:04
點解甘多人話佢個仔有補習?起英國咪最多online補,貴極有限,我仔Y12果年都有補online問下功課,一星期1 ...

佢自己講架 外人鬼知咩
放下自在

子爵府

RT 發表於 23-5-30 08:31
其實要好睇子女性格,如果佢本身唔係外向既人,去到外國亦唔會識到外國朋友,當年我仔去英國讀大學,識到 ...

同意睇子女性格,另外睇科 & 考吾考到
兩個女嘅中學都好多同學高中出國,我問我女去吾去,異口同聲話degree吾去住,佢哋全基於投資角度,老實講入到MIT點會吾去,獸醫當然出國,或者有啲人想子女出國擴闊眼界 or 練下英文,呢幾樣都吾係,所以留港讀。

翡翠宮

lawiskcyu 發表於 23-5-30 10:04
認清楚,在什麼國家,想入好大學,全部都要補習。

唔係卦,而家d水平咁流香港好多入好大學冇補習架,唔好比人呃去補習

翡翠宮

yuyueng 發表於 23-5-30 10:04
點解甘多人話佢個仔有補習?起英國咪最多online補,貴極有限,我仔Y12果年都有補online問下功課,一星期1 ...

佢自己講架….無計,唔講邊有野講

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊