家庭理財

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 16:59
我20年買,冇8折,保證息率高些

我剛6月買有8折,保證得2厘,一個月攞返2960蚊

珍珠宮

小mama 發表於 23-7-21 17:12

之前睇中銀,係改咗第8年先可取回,你份單咁好,可以第6年拎返

我嗰份保證2.68%

珍珠宮

小mama 發表於 23-7-21 17:12

Btw 你咁遲先買?我果份已供了4年,再過2年就可以拎年金

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-21 17:09
咁你仲着數,我要60歲先開始有得攞

所以我話你嗰份唔好
Sorry 唔好介意

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 17:17
Btw 你咁遲先買?我果份已供了4年,再過2年就可以拎年金

講起呢樣,係因為轉左工,人工高左,要交好多稅個陣先諗起年金

珍珠宮

小mama 發表於 23-7-21 18:03
講起呢樣,係因為轉左工,人工高左,要交好多稅個陣先諗起年金
...

恭喜,繼續愈揾愈多

男爵府

MissMaMa 發表於 23-7-21 17:18
所以我話你嗰份唔好
Sorry 唔好介意

當然唔會介意啦!
多謝你話我知,下次有機會再買,我會睇清楚

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 20:32
恭喜,繼續愈揾愈多

多謝 大家一齊搵多啲

伯爵府

謝謝各位分享,我睇完都唔係好明,想問吓其實買年金係咪而家買咗,一定要等到60歲先有得攞?

我係想扣稅,但係我仲係三字頭,起碼仲有20幾年先至攞得,有冇一啲係10年後可以取回錢的?

男爵府

alsace0416 發表於 23-7-21 23:57
謝謝各位分享,我睇完都唔係好明,想問吓其實買年金係咪而家買咗,一定要等到60歲先有得攞?

我係想扣稅, ...

我嗰份就係供10年,第10年可以攞返足本金 (保證回報), 其實第10年仲有非保證回報 (不過你當冇啦)

有其他網友話做5年plan,第六年就開始可以攞錢,但本金應該會少左,你可以去比較下依家嘅plan再決定

伯爵府

BO_NG 發表於 23-7-22 09:17
我嗰份就係供10年,第10年可以攞返足本金 (保證回報), 其實第10年仲有非保證回報 (不過你當冇啦)

有其他 ...

謝謝想請問年金扣稅係咪只有10年可扣?

珍珠宮

alsace0416 發表於 23-7-22 11:51

係你供幾多年就扣幾多年既稅
同埋中銀個plan, 我買的是15年計劃,投保年紀要係45歲以上
而你只有3x歲,只可選30年計劃,即係你依加供5年後停供左但未可以攞錢,直到5x歲先開始攞返錢,攞足10年
扣稅只可扣5年供款
attach0/tmp/php7lN9VI

珍珠宮

alsace0416 發表於 23-7-21 23:57

我係想扣稅, ...

年金係比在職人仕儲退休用既錢
應該市場上冇得比40歲就攞錢退休,因為有啲終身計劃咁樣會蝕大本 我估冇銀行或保險公司會咁做

你講5年後10年後攞錢個啲應該係長期儲蓄計劃。。

男爵府

alsace0416 發表於 23-7-22 11:51

扣稅幾多年係睇你買供幾多年既年金plan

我34歲嗰陣時,買中國人壽海外既10年年金plan, 供到第十年 (即係用晒扣稅功能), 你可以揀退保, 保證回報:回本

佢有講10年後會有非保證回報$63534!作最壞打算:你當冇

用晒扣稅功能就算

但如果你10年後唔想退保攞出嚟,你可以繼續擺,擺到幾時都可以攞返筆錢!

到擺到60歲開始,就可以攞每月年金$3665(呢個係保證, 未包非保證),攞到108歲(如果夠長命)!

或者你又可以選擇唔攞每月年金,改積存生息,咁到你一筆過攞出嚟嘅話,應該會仲多啲

attach1_sign/tmp/phpb4udhT

伯爵府

小mama 發表於 23-7-22 12:02
係你供幾多年就扣幾多年既稅
同埋中銀個plan, 我買的是15年計劃,投保年紀要係45歲以上
而你只有3x歲,只 ...

Thx. 謝謝你的解釋

伯爵府

BO_NG 發表於 23-7-22 12:09

我34歲嗰陣時,買中國人壽海外既10年年金plan, 供到第十年 (即係 ...

謝謝,我上網搵吓有關資料

珍珠宮

小mama 發表於 23-7-22 12:07
年金係比在職人仕儲退休用既錢
應該市場上冇得比40歲就攞錢退休,因為有啲終身計劃咁樣會蝕大本 ...

年金有分終身年金或延期年金
5年後或10年攞錢嘅,係延期年金

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-22 12:09

我34歲嗰陣時,買中國人壽海外既10年年金plan, 供到第十年 (即係 ...

應該冇人會供10年之後拎返全部年金,你咁樣做係好蝕底,白白鎖舊錢10年,回報係零或以下(倒蝕)。

你供10年,扣稅只係10萬。

如果你投入相同資金去做其他投資,假設每年回報4%,你得到嘅利息:
第一年:$60000x4%=$2400
第二年:($60000+$62400)x4%=$4896
第三年:($60000+$127296)x4%=$7491

如是者,10年之後,所得利息係$149181,已經係多過扣稅$10萬。

結論:一定不可以供滿後即取回!

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-22 09:17

有其他 ...

唔明你所講本金會少咗,係指什麼問題?年金的設計,原意並非提前取回全額

男爵府

MissMaMa 發表於 23-7-23 06:50
應該冇人會供10年之後拎返全部年金,你咁樣做係好蝕底,白白鎖舊錢10年,回報係零或以下(倒蝕)。

你供1 ...

我嘅意思係:
如果有人真係10年後想攞返筆錢,我買嘅plan真係可以第10年攞返足供嘅本金 (退保保證金額),因為我哋30幾歲買,唔一定等到60歲先可以攞返d本金… (我個plan係60歲,但原來你哋啲plan係50歲已經可以攞)

當然提前攞錢好蝕,但多咗呢個彈性

要自己決定10年後要唔要繼續放?
因為仲有個非保證回報,如果非保證回報做得足,第10年有多 $60000幾,咁就有着數!但大家都知非保證唔一定有,所以都係要10年後先至自己決定

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊