自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

回覆:細b的迷思,99阻止我俾仔做超大b。

York 收 k2咪上囉。考到嘅話。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

問老師意見,佢哋教咁多小朋友邊一類細 B 讀多年會得益,邊啲唔需要佢哋好清楚,如果老師覺得讀多年對小朋友好,,要求老師同老公傾下得唔得?

男爵府

bobosweet 發表於 16-11-1 07:48
認同你99,試左先,小朋友吸收快,做細B無問題,與其成日擔心呢樣擔心果樣,不如試下先,正值吸收高峰期唔 ...
系囖,我就系擔心太多,覺得大一年可以避免好多問題,即使仍然有問題,都系我既選擇,心甘情願接受同去解決,距宜家咁樣逼埋黎,唯有試下,學你話齋,真系唔得再重讀
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

Moonlight819 發表於 16-11-1 07:50
York附近全也是九龍塘舊樓,為何有新樓?!
元朗park yoho下年年中或尾起好樓同York幼稚園

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

puibb 發表於 16-11-1 07:56
我識個十二月出年既小女孩幼稚園已考入名校之後小學更考入女拔,係叻係醒既吾需repeat.
...

如果我生女我都唔一定repeat,女仔好介意自己大人一年
.
.

.
.

大宅

你層樓要99資助先買到,宜家就話無靠人,就咁話除左鈪就算但又多多解釋唔比返人,仲話99剝奪你做媽媽責任唔會見佢。明明佢都係為個孫好。佢又無對你做d咩壞事,我睇唔到佢錯左咩,你又岩左咩。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁執著
一定要仔,留多年Kl?

其實唔係你想點,就要點喎。
好睇個小朋友,學成點。
為何必要做大B??

男爵府

puibb 發表於 16-11-1 07:58
新樓樓下係咪指新屋企樓下?聽聞美孚新邨開左York
系,元朗park yoho下年都開York
.
.

.
.

公爵府

回覆樓主:

除非真係落後好多啫,如果唔係唔會重慮係幼稚園時重讀。超大B只係前期有少少優勢,但讀去優勢會越來越少,到真係追唔上要留班時就變左超齡,心理壓力仲大。

水晶宮

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 18:29
距地唔理呢d,淨系唸學生學業為重,淨系唸宜家睇唔到有需要留班,到需要先留班,不過我話小學唔會俾你留班 ...

早知今日,當初一開始比BB遲一年讀就無咁多事

男爵府

teambuilder 發表於 16-11-1 07:58
做大b細b冇話啱定錯,只要係適齡就ok,點解樓上講到做大b就係對小朋友冇信心云云?有d小朋友細b的確係pick ...
我都系咁唸,細b天资聪颖的話做大一樣咁叻,唔叻既我幫咗距做大已經避免咗唔少問題,原來我老公唔知距媽會咁做,距心裡都贊同我系主要照顧者我有主要話事權,下年搬屋就一天光曬
.
.

.
.

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-11-1 03:25
老土d同你d家人講:

如果呀仔做細b,以後由細道大識女仔,好大機會大過佢㗎,佢地制唔制先

嘩哈哈,好主意,等佢地慎重考慮啦!比我小朋友有得做大b,我一定讚成,大家也輕鬆d,成長也快樂d!快樂童年是一個目標!

子爵府

dclm 發表於 16-11-1 19:35
你層樓要99資助先買到,宜家就話無靠人,就咁話除左鈪就算但又多多解釋唔比返人,仲話99剝奪你做媽媽責任唔 ...
其實真係有原則一開始就唔會收,根本自欺欺人

同埋根本佢就係覺得99害緊佢個仔,唔覺得樓主有幾理智

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

其實如果個仔讀到
為乜夾硬要留一年?

如果小朋友係十一,二月
其實照讀根本冇問題

子爵府

rean_chau 發表於 16-11-1 19:38
除非真係落後好多啫,如果唔係唔會重慮係幼稚園時重讀。超大B只係前期有少少優勢,但讀去優勢會越來越少, ...
係,個quota依家用左,將來真係有需要用時仲更有影響

男爵府

toffeecat 發表於 16-11-1 10:10
小朋友升級還是留班?吾洗咁早決定,學校收K2米讀K2囉,慢慢觀察小朋友進度,如果真係吃力到時再repeat都 ...
系囖,應該唔收距禮物,不過距話系我下年生日禮物,下年冇個啦,我手腕特別幼,除咗我冇人岩size,你話我要唔要退翻俾距?不過咁會唔會又激死距?我戴咗2小時後除咗冇戴
.
.

.
.

男爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 19:37
系,元朗park yoho下年都開York

嘩,沖入新界,勁識搵$
做人至緊要開開心心 :-D

男爵府

oiyau2005 發表於 16-11-1 08:59
係你小朋友你自己決定。
不過我女12月做超細B,成班12月出世都係超細B,其實冇問題,上咗小學更加冇分別, ...
教育局推行小學義務教育,收少一個學生等於浪費公帑,所以成績差小朋友照升也可,除非差到離地由老師決定邊個可以留班,如果我生女都唔一定repeat,多謝你意見,睇埋呢2年先
.
.

.
.

男爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 18:59
未面試,不過聽講York系人都收,而我買咗新樓,距就開系屋苑內,距應該比較大機會收掛 ...

York 開係個頭大把人爭,幼稚園吾會睇你係米住樓上,例如火炭樂基,大把住樓上駿景考吾入。
做人至緊要開開心心 :-D

男爵府

艾森 發表於 16-11-1 11:13
重讀k1就係為左比仔仔做超大b....其實自己小朋唔好根 ...
噢!剛還在猶豫要不要在搬走之際還禮物,聽你咁講都系收埋好了,系,重讀k1就系為咗俾仔仔做超大,老實講我唔系好肯定我仔能力去到邊,宜家只系k1開學2個月,系我角度超大定超細都系適齡,有得比我揀我揀超大,萬一中學重讀2年都系我接受範圍內,宜家搞成咁,就轉私校升k2睇下點本來同老公商量完,之後我whatsapp問老公原來都唔知距媽咁做,距心裡系認同我一句話:我系主要照顧者我有主要話事權,下年搬走應該冇咁煩了
.
.

.
.

首頁
45678...13

尾頁

跳至