自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我都做咗差不多12年ftm ,斷斷續續咁做下兼職,其實小朋友真係每一個時期都需要媽媽在身邊,香港地讀書壓力真係好大,好多時需要好多時間同佢哋分析每一件事,自問如果自己有工作真係冇辦法可以用咁多時間去同佢地傾訴,但大前提要老公支持先可以,咁多年以來我都覺得陪小朋友成長嘅時間係無價,可以陪伴佢成長係我嘅福氣,大家都一齊努力呀

子爵府

tammymommy 發表於 17-10-12 13:22
要珍惜呢啲時光,
宜家bb係最得意㗎.

我知道, 加上我得來不易
有時候我都會同自己講辛苦
但係係自己揀既, 有時候
都好期待佢快點長大, 大家
交流多點但又懷念bb 時, 家
陣抱下都唔得

侯爵府

唔係因為我搵得多我都想做ftm

子爵府

我反而覺得唔值得

青春期先至味道

大宅

回覆樓主:

好羨慕你地。。。
我都好想做ftm。。。而家呀囡2歲返n班。。。嫲嫲湊。。。無時間湊佢返學放學。。。每日接返屋企都已經6點幾7點。。。食埋飯。。。傾2句就要瞓
呀囡唔算痴我。。。出門口就88媽媽。。。好傷心
同埋真係發覺會miss左呀囡好多野

子爵府

tammymommy 發表於 17-10-11 17:43
緊係有勞氣嘅時候啦,但我發覺如果喪鬧嘅效果反而做得最慢,所以我「盡量」沉住氣,用輕鬆d嘅心情等佢哋盡 ...

對答好搞笑
亦睇到樓主eq高,有時用下「朋友」角色同囝囝溝通我都希望自己將來做到,囡囡可以當我朋友咁同我溝通、傾心事

我媽咪係ftm,我由小學已經志願將來要做ftm幸好老公都認同bb由媽咪湊係最好,依加囡囡一歲半,有時無啦啦錫你一啖好sweet

琥珀宮

tammymommy 發表於 17-10-11 12:11
做咗ftm 一年多, 雖然有勞氣嘅時候 , 又有忙碌嘅時候, 但係自己一路陪住佢哋成長, 親子關係真係好咗好 ...

完全講出我嘅心聲

伯爵府

回覆樓主:

我都係做了四年ftm湊小3,亦暫時是感到人生中最滿足的四年,日日都是蜜月期。
以前做wm真的錯過了照顧阿大同阿二的黃金期,到現在他們青春期一一反饋出來,教養上的遺憾,阿媽完完全全受返曬

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我唔係ftm,好羡慕你地係,媽媽係ftm嘅小朋友真係好幸福,所有事都可以有媽媽照顧,相處時間又多。

伯爵府

greetings 發表於 17-10-12 21:00
我反而覺得唔值得

青春期先至味道

青春期就真係唔好做ftm. 其實唔係個媽媽鍾唔鍾意,係小朋友鍾唔鍾意。 我想回我青少年時都唔想。

亞媽日日圍住頭家轉。 只係日日問,返唔返來食,你鍾意食什麼,佢煮嘢好唔好食。都夠晒煩。冇乜話題可講。

我亞媽做嘢做到六十幾都有人請。 我覺得佢好勁。佢返工有人同佢講,佢有佢生活,間中cross over吓,咁樣幾好。

伯爵府

babyf 發表於 17-10-13 01:15
我都係做了四年ftm湊小3,亦暫時是感到人生中最滿足的四年,日日都是蜜月期。
以前做wm真的錯過了照顧阿大 ...

睇小朋友性格,我以前一向唔係ftm. 我覺得唔係日對衣對。 青春期關係重keep到。

如以前一開始係ftm. 我怕關係日日咁磨。冇今日咁好。咁有新鮮感。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

大宅

回覆樓主

我一年半前quit了十年老師工作湊仔,停用埋工人,頭半年我吾習慣小孩也不習慣我,但我的堅持讓我們習慣起來,他們沒有工人乖了懂事了,而我要靠自己一手一腳並沒有想像中掛住過工人!我的對孖仔天天say I love you 又抱又吻又送我多幅圖畫禮物;大仔大女放學會告訴我學校發生什麼事,跟我去圖書館借書睇,晚上纏著聽我講故事; 我由以前不用煮飯洗碗,當然現在仍然煮簡單野....但我的確相信孩子最需要我的是這十年,我很慶幸沒有後悔離了我的夢想和高薪,送走了縱壞我和孩子的工人,過少錢但自由的生活。

大宅

回覆樓主

但有少許不同的是我最後也找了part time 工作回校助教,但合約快完了很快又可以做ftm 了❤️

男爵府

回覆樓主

我好掙扎,要做ftm 要放棄6萬人工+計年資的公積金!

男爵府

2023年兔年勳章

jthl2013 發表於 17-10-13 19:17
我一年半前quit了十年老師工作湊仔,停用埋工人,頭半年我吾習慣小孩也不習慣我,但我的堅持讓我們習慣起來 ...

我之前份工一係做咗十年, 我又係停咗個工人, 我覺得依幾年佢哋真係好需要係我哋喺身邊, 唔單止學業 、仲有品格 、同埋親子關係

大宅

回覆樓主:

我都做咗FTM六年有多, 當年辭去高薪厚職, 只因發現孩子讀書吃力,加上朋友一句說話: 如果今天妳唔去做FTM, 幫助他和陪伴他成長,妳將來會否後悔嗎? 心中頓時知道一定會後悔, 便作出決定了……
這六年(孩子小四至現在剛升上中五)的確充滿喜怒哀樂, 坦白一句眼淚流過不少, 但眼見孩子日漸長大, 回想與他一起並肩渡過一個又一個嘅學習和成長經歷, 仍然覺是值得的……
各jm, 共勉之,繼續加油, 希望孩子能夠有一個值得回憶嘅童年……

男爵府

2023年兔年勳章

cerealdrink 發表於 17-10-13 20:19
我好掙扎,要做ftm 要放棄6萬人工+計年資的公積金!

真係好掙扎喎, 因為你有六萬蚊人工 ,可能可以為佢哋將來做得更好喎, 例如可以畀啲好嘅嘢佢哋學啦,去外國讀書啦, 買賣樓畀佢哋等。

男爵府

tammymommy 發表於 17-10-13 21:44
真係好掙扎喎, 因為你有六萬蚊人工 ,可能可以為佢哋將來做得更好喎, 例如可以畀啲好嘅嘢佢哋學啦,去外 ...

我份工做了15年,長工,有公積金,所以唔捨得。

大宅

cerealdrink 發表於 17-10-13 22:16
我份工做了15年,長工,有公積金,所以唔捨得。

只會越來越高人工和越難捨,而小孩也是越大越不再需要你,所以時機只有這麼一刻,過去了你也不必再考慮。
不如找一些放下了工作做ftm 又後悔了的case 平行一下先。

首頁

尾頁

跳至