自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我仔小一先識曬26個字母,計簡單加數,我冇特別教佢緊張佢,宜家升小二,學習能力好好。
個女以前太緊張,一早學呢樣果樣成日教佢,我諗佢一定俾我煩爆。
早識一兩年又如何,到小學一樣差唔多。
小朋友如重覆教極唔識,即係佢未開hiu未ready, 由得佢先,突然有一日佢會識,唔到你唔信。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

cplus 發表於 18-7-17 23:51
我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

我女情況都差唔多,認字係困難d,我有問過老師,佢咁樣係咪有問題,因為同班其他同學都識。佢話小朋友仲細,其實小朋友之間差幾個月咁進度都會分別,但係其實佢地依個年紀,認唔到都係正常,而且認文字對佢地黎講係無意義既野,好難好似形狀,顏色咁容易有印象,只可以靠死背,叫我唔好咁擔心
但係我女幼稚園會叫d小朋友係上堂前既自由時間拎住d英文字卡周圍搵人讀,咁d家長陪住佢地搵人讀字,我發覺咁係好有效,單記一個一個字母其實係難d,反而一個字例如dog ,再加埋狗既公仔,慢慢佢認既字就多左,我女而家係b d p q會亂,其他都認到哂,你可以試下依個方法

大宅

cplus 發表於 18-7-17 23:51
我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

每個小朋友既吸收力有快有慢。我女好快,我仔學野就好無記性同慢,要俾更加多耐性去教,以前佢唔識既數字,講左n咁多次佢都唔記得,但日常生活成日都接觸到,咪趁機又講下,講得多就記得。我仔同你果個一樣大,佢到依家都未認得哂a-z架。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cplus 發表於 18-7-18 08:19
Phonic kids 你係每次睇幾個字母定一次睇A-M,不停loop到佢識?

我係 play 一整隻比佢睇,坐在他旁邊一齊讀

首頁

尾頁

跳至