夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我會諗。。。老公除咗成日亂發脾氣之外其他嘢對我好唔好,覺得好嘅就要諗辦法協調,我就轉咗做pt,全屋家務自己做哂,唔會喺佢面前做家務唔好令到佢覺得間屋亂,老公放工返黎就負責食飯沖涼打機瞓覺,唔好主動要求佢陪,近十年相處愉快 ,好到不得了(emoji)(emoji)

侯爵府

karen287 發表於 19-6-6 16:14
我老公情況同你老公相似,不過我好你少少,我吔冇生小朋友,我自己亦經濟獨立,我老公可以夜晚一個人,日頭 ...

咁最後點? 都係無變?

男爵府

回覆樓主:

標點附號呢?

男爵府

sweetyhomedede 發表於 19-6-7 01:31
我會諗。。。老公除咗成日亂發脾氣之外其他嘢對我好唔好,覺得好嘅就要諗辦法協調,我就轉咗做pt,全屋家務 ...

我同你一樣~都唔會喺我先生面前做家務~每次都是等佢返咗工先做~佢放工之前就整到間屋乾乾淨淨~佢返嚟就聞到一陣滴露味

大宅

回覆樓主:

樓主,男人10個有9個都係大細路,能逃避就逃避麻煩的人和事,佢以為自己ready, 其實從來未真正ready過。你嘗試一下換另一個角度,當佢係你第1個孩子,你個女係第2個孩子,係哥哥幫忙湊下個妹,仲會返工賺錢養家,幫你手煮飯,咁樣心情就會唔同晒!

大宅

ryan-mama 發表於 19-6-7 13:33
樓主,男人10個有9個都係大細路,能逃避就逃避麻煩的人和事,佢以為自己ready, 其實從來未真正ready過。你 ...

當你調整好心情後,你可能就會想,咁咪無咗個老公囉? 於是,你就慢慢想下,你老公係咩性格,佢其實在自己的角度也許覺得自己已經負責家裡的經濟,無論份工、老闆、客人、同事等等幾難頂,佢都要頂,因為你無嘢做無收入,佢要負起全責,精神壓力都大㗎; 回家後仲要煮飯,仲要多咗個女要幫手湊,佢情緒好個日就會無事,但壓力大的時候就會發脾氣,那亦是人之常情,對嗎?
要改善這個情況,也許你考慮搵份工,多了的錢去請個工人。這樣你和他都舒服些,你返工亦擴大生活圈子,不用太集中係家庭上。做人有時要學懂不要失去自己,連自己都不懂愛惜,又怎麼有力量愛別人呢?

大宅

ryan-mama 發表於 19-6-7 13:43
當你調整好心情後,你可能就會想,咁咪無咗個老公囉? 於是,你就慢慢想下,你老公係咩性格,佢其實在自己 ...

此外,情緒不穩可能係心火旺或肝火盛,有時沖泡一些菊花茶俾佢飲(飲得苦嘅就加蓮子芯,或和少許蜜糖),等佢無咁燥! 你自己就飲些玫瑰花茶解解肝鬱,身體虛寒就加片薑。有時調理一下身體很重要的。祝樓主問題早日得到解決!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

YYYYau 發表於 19-5-27 23:27
經過咁多年我真係就黎忍唔住 好想離婚 但無經濟能力 離唔開我嘅女 我女又好鐘意佢爸爸 我真係好驚自 ...
你地識左幾多時間?又有幾大年齡?冷靜的先

大宅

ryan-mama 發表於 19-6-7 13:33
樓主,男人10個有9個都係大細路,能逃避就逃避麻煩的人和事,佢以為自己ready, 其實從來未真正ready過。你 ...

有見地

複式洋房

mingmama 發表於 19-6-7 12:51
我同你一樣~都唔會喺我先生面前做家務~每次都是等佢返咗工先做~佢放工之前就整到間屋乾乾淨淨~佢返嚟 ...

總之間屋整齊,所有家事唔好煩到佢就天下太平 (emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

原來咁多C6都係咁....自以為是...
根本唔關工作壓力事, 我C6無做野, 咪又係咁....
佢係有問題, 就點都會揾到機會發作....

男爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 23:18
宜家我每日都自欺欺人 逼到自己就黎癲 本來我女係我精神支柱 但我宜家竟然對我女都煩 我對佢好似無左 ...

其實我覺得你做左幾年主婦,世界細左好多,令自己太在意他的一舉一動。
其實佢擔起頭家,返來仲要煮飯,我覺得他已經很負責任。
如果我係你,會學煮飯。我覺得既然個定位係男主外,女就要好好主內。
如果我係佢,你攞包糖都要叫佢。你放咁高,又是自己放,你可以放在一個方便的位置。
為一包糖咁少事,都要吵,也太無聊吧。
咁如果你能handle更多家事,減輕你先生的workloads,相信佢對你會溫柔D。
再不然,就自己出去工作,請工人。

我自己返工,放工老公要我幫佢處理文書,我都會心情唔好。因為太倦,我都要休息和娛樂。所以,唔好覺得老公只是打緊機,看小說,為什麼不幫忙。如果返工一日,放工煮飯後,連少少私人時間和娛樂都無,人生真的不知為什麼而努力。

伯爵府

BK Milk勳章

或許從小少得到愛的人不知道怎麼去愛人,是冷漠些。或許你同他深刻的聊一次,問他是否還愛你,如果大家是沒有愛了,也無謂再勉強下去。小朋友或大,有全日有託管,請工人,ee,總有辦法

伯爵府

BK Milk勳章

如果家務令到人累脾氣不好,真不如請工人或出街食好了,錢可以解決的問題就不是問題

別墅

冇做嘢老公搵錢就話要忍氣吞聲,咁如果自己有做嘢,工一份婆一份,咁係咪相對要平等啲呢?如果老公唔做家務得個老婆做仲要發老婆脾氣係咪都應該忍?我老公就係咁一個極度大男人係屋企咩都唔做仲要洗頭甩到成地頭髮都唔理我又有潔癖成日要幫佢清潔我都覺得好攰好辛苦有時都好想一走了之

複式洋房

janicetsang 發表於 19-6-8 21:07
其實我覺得你做左幾年主婦,世界細左好多,令自己太在意他的一舉一動。
其實佢擔起頭家,返來仲要煮飯,我 ...

多謝 !可能我無標點符號 ,你睇唔明白 ,我明白佢辛苦 明白佢壓力大 因為壓力大就可以對家人冷漠 可以對家人亂發脾氣 。 我亦明白你所講嘅。
Ps.包糖唔米我擺嘅 ,家裡唔淨止我地一家三口 而且係佢發脾氣 ,唔米我對佢發脾氣 ,你覺得你地咁相處係合適嘅 唔代表所有家庭 ,我都想請工人 但係住嘅地方不允許 ,我所講嘅係佢脾氣 性格 我係結婚兩年先生女 ,之前都有做野 你有無睇清楚我寫架 ,我準備生前因為小事佢發脾氣推跌我 ,我宜家係講緊佢性格脾氣 不過我都多謝你留言俾意見

複式洋房

karen287 發表於 19-6-9 13:56
冇做嘢老公搵錢就話要忍氣吞聲,咁如果自己有做嘢,工一份婆一份,咁係咪相對要平等啲呢?如果老公唔做家務 ...

我係無可能做野 ,完全無人幫手 ,亦無可能請工人 ,我地係一家三口加佢兩個兄弟 ,已經三家房 我都想工作,但暫時無可能

複式洋房

appledai 發表於 19-6-8 21:16
如果家務令到人累脾氣不好,真不如請工人或出街食好了,錢可以解決的問題就不是問題 ...

好多人睇到我講佢放工煮飯 但並唔米餐餐煮 佢自己脾氣差但都無話唔煮 咁多承諾呢樣係OK嘅 但就脾氣差難頂

複式洋房

karen287 發表於 19-6-9 13:56
冇做嘢老公搵錢就話要忍氣吞聲,咁如果自己有做嘢,工一份婆一份,咁係咪相對要平等啲呢?如果老公唔做家務 ...

我諗唔米所有人願意做ftm ,我係無辦法 ,暫時只可以做ftm。唔通ftm就低人一等,真唔理解有些人啲想法。

複式洋房

appledai 發表於 19-6-8 21:14
或許從小少得到愛的人不知道怎麼去愛人,是冷漠些。或許你同他深刻的聊一次,問他是否還愛你,如果大家是沒 ...

我覺得佢唔願講心裡話。我試過好多次同佢傾,話想一起生活,一起過落去。但每次佢發脾氣嘈交,我覺得佢想我講離婚,好似想由我把口講出來。 我認為佢無第二個 ,我覺得佢想單身,每次俾我感覺佢好似覺得責任好攰。

首頁

尾頁

跳至