自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

littlesister 發表於 20-2-8 16:20
咁搶米搶廁紙搶M巾都係被迫嗎?

好多野無人預計到,相信HA 都無預計讀咁多書既專業人士可以咁唔自律,而 ...

搶嘢班C奶阿叔阿公阿婆聽埋、聽埋,就怕、怕似同口罩一樣。所以商家第日即安撫民心咪無事。
政府肯安撫民心,好似當年SARS , 豬流感,咪唔會今時今日咁失控。
SARS 物資不足太多因素,當年市場連即棄用品都唔普及,主要因素係本身當時突然求多於供。而且市民對口罩嘅要求,一定唔會好似而家咁,布嘅都大把人用,普通人唔會要求咩bfe ,有罩已經好好,n95 大把人重用。
連高學歷嘅人做偷口罩,可恥之餘、同時可悲。
現今,政府日日話你知有做嘢,但實際見唔到,連市場打壓高價炒賣都唔做,唔嘈就假。
合規格口罩,無論地方、機器、物料,都係好多謹慎細節,就算肯做義工,都未必幫到。

侯爵府

iamcute_lala 發表於 20-2-8 15:49
佢哋話唔用黃C嗰啲口罩喎

三千黄医護會用既,至少慳啲損耗比正常医護。
唔通比正常市民?要叫咗口号先比幾隻, 都唔知有冇加料。

琥珀宮

畀面勳章

tutik 發表於 20-2-8 16:47
三千黄医護會用既,至少慳啲損耗比正常医護。
唔通比正常市民?要叫咗口号先比幾隻, 都唔知有冇加料。
...

大家覺得罷工個幾千人既口罩邊度黎?出左糧唔做野,仲要眾集散毒,浪費公家口罩

伯爵府

mrs雨過天晴 發表於 20-2-8 16:22
1個月嘅用量已用了5個月的儲備,其實應該睇下問題出係邊?

咁要問返點解間間醫院都高度戒備,無人估到香港要接收咁多武漢人,佢地又講大話。分分鐘普通病房都要重裝備,不過呢個問返醫管局最好

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mlcbb 發表於 20-2-8 14:45
SARS 果時, 邊到有咁多國家要搶口罩.

依家成個亞洲都搶/禁運, 變成全球都缺
歐洲多國都缺貨 。
阿仔係西班牙揾左好耐,先買到口罩。

伯爵府

cherron416 發表於 20-2-8 16:45
搶嘢班C奶阿叔阿公阿婆聽埋、聽埋,就怕、怕似同口罩一樣。所以商家第日即安撫民心咪無事。
政府肯安撫民 ...

認同,我d 朋友個個搵 3個e, 其實普通人要咁重裝備做乜?我覺得正常普通口罩防到95% 細菌已經夠,大家就係多選擇先會咁挑剔

伯爵府

littlesister 發表於 20-2-8 16:45
餐廳有一百個都派得啦,政府派口罩要幾多個先夠?

咁政府有無派過呀?

伯爵府

bbc2018 發表於 20-2-8 16:37
如果一早是咁就好,之前可能太鬆,流失唔少。

唔止公家,我亦識私家醫生,佢有幾間診所,佢都話之前太疏 ...

其實好多香港人好貪心

珍珠宮

littlesister 發表於 20-2-8 16:20
咁搶米搶廁紙搶M巾都係被迫嗎?

好多野無人預計到,相信HA 都無預計讀咁多書既專業人士可以咁唔自律,而 ...

講得好

男爵府

Mlls8693 發表於 20-2-8 16:36
你好明白事理,如果普通病房當時醫生只有外科口罩,䕶目鏡都無,病人仲要係咁咳,你嬲唔嬲?
...

爆咗幾單,確診前住普通病房,好多內科ward 真係唔夠分PPE ,唯有都震住開工。

男爵府

peggy 發表於 20-2-8 16:52
歐洲多國都缺貨 。
阿仔係西班牙揾左好耐,先買到口罩。

我6299 住意大利、瑞士,都搵唔到
老公公司就purchase 到一大批口罩,但都只係普通口罩(EN149-2001 FFP1)

大宅

cherron416 發表於 20-2-8 16:58
爆咗幾單,確診前住普通病房,好多內科ward 真係唔夠分PPE ,唯有都震住開工。

...
終於有人講句公道話,好怕唔清楚狀況嘅人周圍傳醫䕶浪費物資,如果真有其事,應該舉實例,唔好以訛傳訛。

男爵府

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-8 13:22
呢位jm話自己c6做公立, 日日無限量csi口罩, 又話瑪麗醫院大堂任攞, 好多jm叫佢影職員證, 到以家都係得個講 ...

初二因為外遊回港, 發燒到威院就醫, 看見醫護人員的口罩是藍色普通醫藥口罩, 不是CSI的綠色, 政府口罩去左邊?
面對三個國內來的發燒病人, 醫護不足一米嘅距離說話,仲係隔離室, 連一個n95都冇, 你說醫護有充足裝設嗎?

侯爵府

littlesister 發表於 20-2-8 16:51
大家覺得罷工個幾千人既口罩邊度黎?出左糧唔做野,仲要眾集散毒,浪費公家口罩
...

佢哋覺得自己冇缺勤做緊嘢,真係笑到噴飯。 經典12秒。
https://youtu.be/Eqe6gnu9_pg

禁止訪問

男爵府

Mlls8693 發表於 20-2-8 17:05
終於有人講句公道話,好怕唔清楚狀況嘅人周圍傳醫䕶浪費物資,如果真有其事,應該舉實例,唔好以訛傳訛。
...

有朋友係前線、甚至入dirty team
我只係聽佢哋講、呻 好多。1月頭已經話開會,醫院開alert

禁止訪問

大宅

I9528 發表於 20-2-8 15:06
請問你嘅消息响邊度收到?
就算高危病房,每人每更都換唔到3-4個,仲話 10個8個?
即係 d 人濫用 / 浪費資 ...

如果存貨量充足的話,接觸完high risk/suspected case換,只係common sense,基本嘅infection control啫,唔算係濫用

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherron416 發表於 20-2-8 17:03
我6299 住意大利、瑞士,都搵唔到
老公公司就purchase 到一大批口罩,但都只係普通口罩(EN149-2001 FFP1) ...

西班牙多大6人,d口罩比佢地買晒返大陸炒

首頁
45678...10

尾頁

跳至