自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

歌莉亞 發表於 20-5-19 18:10
我其實未在室內種過玫瑰
不過我呢個窗台早上好好陽光
試吓咋,見咁靚咁抵
建議你疏一疏底層的葉, 玫瑰很易中白粉病.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

vivi3719 發表於 20-5-20 09:26
月頭買返來,呢兩日開始開花

男爵府

馬騮狗 發表於 20-5-20 09:59
請問,盆花係咪要掉?有無救治方法?

剪晒的根再插水等生出新的根再種過。

男爵府

零丁 發表於 20-5-20 13:14
剪晒的根再插水等生出新的根再種過。

謝謝,今晚返去即做

男爵府

vivi3719 發表於 20-5-20 09:26
月頭買返來,呢兩日開始開花

好靚,叫咩名,幾錢,有冇香味,唔好意思咁多野問,因為我一見就好鐘意,可惜我由舊年年尾已經冇出花墟,疫情仲未控製到,都唔知幾時可以出花墟 好想去買呀,妳影多啲相分享下啦,唔該

男爵府

GARDENERS 發表於 20-5-20 13:36
好靚,叫咩名,幾錢,有冇香味,唔好意思咁多野問,因為我一見就好鐘意,可惜我由舊 ...

只係知玫瑰花既一種唔知叫咩玫瑰,經過見到好鍾意就買咗,花有好淡既香味。sorry我唔係住HK,盤花大概$150左右
呢兩日先開始開花所以冇影好多相,過幾日多D花再影過.

Cheuk2012    發表於 20-5-22 22:51

伯爵府

waiting046 發表於 20-5-20 12:17
建議你疏一疏底層的葉, 玫瑰很易中白粉病.

謝建議

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hker 發表於 20-5-20 00:47
不知啊!種到就ok啦! (非多肉)( 講究一點,植物燈色溫是 5k, 魚街很多燈也是這個range的。家用L ...

請問多肉植物要點打理?我買咗4盆,2個禮拜之後死咗2盆(左和下)

伯爵府

aaaiqc 發表於 20-5-20 15:47
請問多肉植物要點打理?我買咗4盆,2個禮拜之後死咗2盆(左和下)
入夏不宜買景天科嚟種, 除非你揀夏型種, 例如兔耳嗰d, 否則未適應就渡夏係有困難. 多肉主要都係見泥乾透澆透, 植料多d顆粒會透氣d, 冇咁易焗死.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

公爵府

waiting046 發表於 20-5-20 16:45
入夏不宜買景天科嚟種, 除非你揀夏型種, 例如兔耳嗰d, 否則未適應就渡夏係有困難. 多肉主要都係見泥乾透澆 ...

好的,原本以為易打理。原來夏天難種,謝謝你呀!

伯爵府

aaaiqc 發表於 20-5-20 16:54
夏季可買仙人掌嗰類, 秋天就可買景天.

侯爵府

aaaiqc 發表於 20-5-20 16:54

多肉,在熱的地方超難搞。(根本不是這些地方生長

買回來的多肉,最少85% 也是溫室大的。泥+種植條件,也很不同。所以,到了我們家,大多長高又長瘦了(就算不死)。

====
我在天台養,更加是9 死一生。 剛剛上去影的亂草(冬天時,也是粉紅色,深紅色,有些紫紅色的)

====
多肉,絕對不易搞。在冬的地方也不易。很易有蚜蟲/黑腐。那些人,不停要搬出搬入溫室的。(e.g.taobao那個二木,玩多肉很出名的)。

====
但我這些種了很多年。老到,蟲也沒興趣咬(我們叫老莊,一條枝長很多多肉的)。夏天死一半,冬天又生過。生生死死。

====
室內玩,現在不是時間買新植物。回家後,我也全換成多石少泥的。(多肉專用土)。在室內不照燈,多肉很難看。(我功力不夠)。。。

花墟見到胖do do的,全是溫室之作。有照燈/激素/溫控。甚至,不是南方地區種出來的。(去taobao看,南方多肉,也不漂亮!)

====
多肉,根據大自然,現在是睡覺脫水期。天氣太熱,胖dodo 會self-cook的。所以,根不太吸水。

根據我家,巳變成水種,哈哈!上面這堆亂華,也種在不透水容器。有時一個月才淋一次水。

====

室內野,我也覺得紫羅蘭好玩,長期有花的。(多肉,要有temperature difference 才漂亮!植物會自動變色的)。

大宅

hker 發表於 20-5-20 02:05
花墟多肉,我買過很多。回家一搞,泥入面時時有很多有芽蟲的。(大陸我也有買,沒泥,只有根)

*當年在ta ...

好高深的學問多謝分享,要等大家多啲分享偷師

公爵府

hker 發表於 20-5-20 17:54
多肉,在熱的地方超難搞。(根本不是這些地方生長)

買回來的多肉,最少85% 也是溫室 ...

我前幾日仲買咗2盆。
咁請問有咩室內細細棵易打理的,仙人掌除外,謝謝!

侯爵府

7樓 發表於 20-5-20 18:09
好高深的學問多謝分享,要等大家多啲分享偷師

因為,間間屋情況也不同。人人種花態度也不同。

講真,好用心我試過,專門在天台蓋了小溫室去種多肉:

一樣c 了很多。哈哈!(我天台,人也熱得死)

====
大自然,的確為植物定了生長條件。但入了我家門,要將就下啦!

===
只要攪掂d 根,植物就有希望。(所以我一定會看看植物的根。也考慮自己環境去配泥的。泥入面,我也愛加碳。(日本花寶其實十分好用,可惜執了!)

====
總之,試下試下,就會找到答案。(買到健康植物計)

男爵府

vivi3719 發表於 20-5-20 15:16

只係知玫瑰花既一種唔知叫咩玫瑰,經過見到好鍾意就買咗, ...

太靚了

侯爵府

aaaiqc 發表於 20-5-20 18:10
我前幾日仲買咗2盆。
咁請問有咩室內細細棵易打理的,仙人掌除外,謝謝!
...

可能養到呢!妳手上,也不是難搞品種。 (妳驚的,拿幾粒葉做"種",掉在濕泥上,很易生根的; 有種蘭花芒更好!超易令"多肉粒粒 生根。)

====
人人偏好也不同。我最愛是芒及蝴蝶蘭,芒,綠綠地很漂亮。買吸水盆,不用打理。(我家有蚊網,蟲仔入不到來)。蝴蝶蘭(白色only) 我覺得很漂亮。

====
我也覺得紫羅蘭好易搞(有時$5 盆也有

===
但人人不同。買自己喜歡的ok了!

====

我家用這試,像畫一樣。

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.67002e8dRdEWPr&id=561853955411&_u=k3n030q9d36

====
有時,是植物本來有病,e.g. 黑腐。成顆死晒。多肉condition麻麻地時,狠心剪了上面healthier part, 放一至兩天,令剪口乾掉(像人傷口原理,要埋口先)。再插入濕泥。妳買的品種,很易出根的。

or, 掉入汽水瓶(當小溫室)也可。哈哈!我的紫羅蘭也是這樣得來的(送了很多給人)。

子爵府

hker 發表於 20-5-20 18:28
因為,間間屋情況也不同。人人種花態度也不同。

講真,好用心我試過,專門在天台蓋了小溫室去種多肉:

花墟間花寶無咗 ,以前我好鍾意去買紫羅蘭,有好多不同品種, 而家都唔知去邊度買, 除咗繽紛

hker    發表於 20-5-20 21:47

侯爵府

bhamcy 發表於 20-5-20 18:38
花墟間花寶無咗 ,以前我好鍾意去買紫羅蘭,有好多不同品種, 而家都唔知去邊度買, 除咗繽紛 : ...

就是繽紛 $5 盆 (不是時時有; 貴品種也有啊,只賣葉),好抵玩。我買過幾次荷蘭野,也不及"土炮"平野,復花時漂亮!(垃圾站那邊的花店,也ok. 有教會那邊。。。。其實,那幾間才是歐洲野"專門店"。很多歐洲野買。)

花寶的日本肥/荷蘭蝴蝶蘭就漂亮了!我時時買的。

====
其實,有 taobao,香港特別花,很難站得住。

我去過花場買紫羅蘭的,忘了是大埔還是元朗?超多品種!可能妳會喜歡(有些好像經花寶賣的?)。但我忘了在哪。

====

子爵府

my_bride 發表於 20-5-20 10:06
$30 咁大盆?我上星期去過,睇唔到咁平!
可以影多幾張相睇下嗎?

初初買返來冇甘大既,種種下越來越大

首頁
45678...11

尾頁

跳至