自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

ycmami 發表於 20-12-23 08:37
係真㗎!7up 有電解質 & 糖份,可以補充肚屙所流失 體液中嘅養份,但可能糖份佔比例會過高!小朋友細個肚屙 ...

呢個是補充流失的水份,同埋要走氣,而不是去醫肚瀉/嘔,我仔女兒科醫生教飲寶礦力

公爵府

ahpoo 發表於 20-12-23 08:32
其實香港好多醫生自己都係甘,無需要唔會下下拍antibiotic就叫好架
...

要自然好,邊個開SL俾我?我自己拎7日AL?好現實,要搵食就要快啲好

侯爵府

2024年龍年勳章

ycmami 發表於 20-12-23 08:37
係真㗎!7up 有電解質 & 糖份,可以補充肚屙所流失 體液中嘅養份,但可能糖份佔比例會過高!小朋友細個肚屙 ...
OK喎..小朋友可以苦中一點甜.長知識..

大宅

回覆樓主:

唔駛為你朋友担心,我睇好多youtuber呢排移民過去英國,個個去到個樣好似脫苦海咁,又買車又買樓,完全無担過疫情問題,佢地感覺良好。

子爵府

2024年龍年勳章

係都要疫情咁嚴重先過去,移民重要過條命仔?
Be Happy

大宅

hattienail 發表於 20-12-22 23:15
我睇新聞話香港中左都唔係即刻入院,因為唔夠位,所以要係屋企等。最攪笑係全家未中又係屋企
...

係呀,我2個月前病左,啲症狀好似COVID 19, 高燒+心口痛+咳,屋企有小朋友,我都好緊張,即刻飛去公立醫院,但好似無人緊張咁,淨係叫我坐係個發燒區等,都無優先睇,等左3個鐘先有得睇,最後個steps先叫我做test, 個姑娘走埋黎問我2個鐘內有無飲過水,我話有,你地都無人同我講唔飲得水,我係到坐左4個鐘點會唔飲水?之後佢叫我係到等多2個鐘或者拎個樽返屋企做,聽日交返黎,咁好彩我唔係中左者,如果我真係中左,你放我返去咪即係要野到比屋企人?呢次事件過後,我真心覺得政府無心要清零

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hattienail 發表於 20-12-22 23:21
我準備出年去進修,做資料蒐集,話英國醫療同香港都幾唔同,有病要睇醫生,好似話無得直接去醫院,要先預 ...

我以前識個英國大嘅女仔,佢話佢地有病係唔睇醫生架!佢係去藥房同藥劑師講病症,"執藥",基本上係自己醫自己

大宅

sheepsheepvo 發表於 20-12-23 00:31
身邊走左既人覺得香港係地獄,言談跟feel到佢地對我仲留係香港有種憐憫,而我又覺得佢地去外國要捱辛苦唔值 ...

你呢句講得好岩呀,我身邊都有唔同朋友去唔同地方,台灣、英國最多,連葡萄牙都有,言談之間都feel到佢地覺得自己高一格,因為有能力走

珍珠宮

激烈的海狗 發表於 20-12-23 07:47
咁問法 通常係自己
唔好踢爆人,喺bk十個有九個開post都話幫朋友問或者share朋友個case,唔好意思,我會全部都當佢就係當事人咁睇

子爵府

我愛Corina 發表於 20-12-23 00:10
大人可以去葯房買止痾葯呀。。。即唔洗睇醫生

小朋友肚屙醫生叫飲7up...

咁正 有得飲7 up
冇得入院呢个問题自己上youtube大把人答你,亦係人所皆知嘅事,係幾个月前bk成日有人問,唔明總有人問完又問,然後扯到用bno走係自己找死,罪大惡極咁。我唸去得英國嘅人巳知醫療體際係點,吾驶身边嘅人提点。

侯爵府

認真答,

1. 用LOTR 入境:英國政府要求申請人安排好醫療保險。不過COVID 測試及治療公家都是免費的,不管你是遊客還是非法入境者。https://www.nhs.uk/nhs-services/visiting-or-moving-to-england/visitors-who-do-not-need-to-pay-for-nhs-treatment/
2. 31/1 之後申請BNO VISA 逗留:申請者必須繳交國民保健費,每年幾百鎊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係FB見啱啱去左UK的朋友嘅post, 佢D朋友留言慰問下英國個邊情況... 個位移居英國嘅朋友起晒槓, 話香港官員唱衰英國喎, 話唔係咁嚴重.... 我明明睇新聞, 係UK官員用"out of control"去形容... 關香港政府咩事?

子爵府

Sumyeema1 發表於 20-12-22 21:26
依家冇得飛去英國...bno 移民冇得走住.

只係冇直航機去英國,仲可以轉機,例如先去美國轉機去英國,東南亞轉機又得,轉機回港都得,有心去或回係有方法的。

珍珠宮

feifei_baby 發表於 20-12-23 08:55
要自然好,邊個開SL俾我?我自己拎7日AL?好現實,要搵食就要快啲好

唔係度度攞SL都要醫生紙,有啲地方我唔肯定係咪英國(有無jm知?)好似可以3日先要醫生紙,至於病,病毒感染又真係靠自己打底多架咼,不過有d私家醫生,尤其上一代好興開抗生素,可能Patient麻煩啦。搞到細菌抗藥性咪仲慘!

珍珠宮

bno又無身份,點會有政府福利攞?

子爵府

lojo11 發表於 20-12-23 10:09
係FB見啱啱去左UK的朋友嘅post, 佢D朋友留言慰問下英國個邊情況... 個位移居英國嘅朋友起晒槓, 話香港官員 ...

本身佢覺得自己係投奔天堂嘅高等華人,你哋班下等人居然用憐憫嘅眼光睇佢投奔苦海咁,邊度仲有面?!條氣梗係唔順啦!

子爵府

bb560 發表於 20-12-23 09:41
我以前識個英國大嘅女仔,佢話佢地有病係唔睇醫生架!佢係去藥房同藥劑師講病症,"執藥",基本上係自己 ...

在鬼佬世界,即英美加澳,感冒係只需休息,藥都可以唔使食

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

響英國,就算公民都係佛系治療留響屋企自我隔離,咁拎著個旅遊護照你估會唔會入到院醫治呢?

大宅

bb560 發表於 20-12-23 09:41
我以前識個英國大嘅女仔,佢話佢地有病係唔睇醫生架!佢係去藥房同藥劑師講病症,"執藥",基本上係自己 ...

話等政府排期要好長時間,睇私家又係等同貴,總之我唸好多西方國家,普通感冒都係自己去藥劑師執藥,同休息。又或者好少理。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

問黎做乜

首頁
45678...9

尾頁

跳至