夫婦情感

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 16:15
冇藥食㗎!有藥食都係用嚟控制情緒、唔係医自閉;應該係靠小時發現做訓練先有機會改善
...

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

M.C.123 發表於 21-6-22 14:48
原來呢度都好多同路人,可以傾訴

最好可以开个谷一斉傾、大家都長期戰鬥中

大宅

畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 17:49

都好喎,可以有個地方申訴下

大宅

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 17:49

舉腳贊成

大宅

longmother 發表於 21-6-22 19:17
舉腳贊成

贊成,我家都係咁(大小都出事),加埋我入group (emoji)

侯爵府

longmother 發表於 21-6-22 15:30
我so far未聽過有朋友的老公咁難頂,所以一直以為係自己先咁行衰運

我直情覺得前世欠佢

大宅

畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 20:26
我直情覺得前世欠佢

係呀,我都有咁嘅感覺,我都覺得前世欠咗佢,今世要還,唔知幾時先還完呢

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 11:33
佢會唔會係唔想同工人溝通?我另一半都係唔鍾意同工人溝通、我都覺得好奇怪、我估係自閉嘅病徵、唔喜歡同 ...
以我個人阿保的數據點來看:可能在與不熟悉的人溝通的經歷中碰釘的多,所以避短處。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-22 10:24
我老公正正就係咁, 同人嗌交嗌唔贏就出手打人.

但我都幾肯定佢唔會拎刀, 因為佢係專業人士, 唔會咁做, ...
以下只是我個人的數據點與觀點取向:
這樓層數的這些難相處的地方,其實同樣會發生在非阿保 (neurotypical)伴侶(人士)上。例如我先生的前妻(一位neurotypical)就是有齊這些質。
我先生給我的評語:我這阿保雖然不懂如何做出來或扮出來給別人感覺我人情世故,但我心地善良,心口一致,不假裝,會往內看,審察自己,會按他教導我的去與人相處。我對於他來說,他很容易兼容到我的難相處地方,比起他前妻,我好很多。他不用猜度我心口不一致的地方。我誠實,表裡合一。他放心信任我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 10:42
我好明白你!
我就係因為一個冇同理心嘅伴侶、生小朋友後、做手術後、唔開心嘅時候.....都得唔到關心、安 ...
我先生也說當阿保的伴侶,還要當阿保的父母這角色來湊我。
好在我先生大有能力和兼容到我。相對起要處理他前妻的自私自利,他情願擔任起我父母的角色來湊我都不要他前妻。
我在想:當阿保的伴侶,要服到阿保,才可以成功擔任到阿保的父母的角色來Dom個阿保。

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-22 12:33
你個會不會是自私, 不是阿氏保加?

因為我老公以為自己係叫做愛我的, 同時阿氏保加的人會重覆做一樣野, 所 ...
以我這阿保的數據點來說:的確如此樓層描述的。只有人飛我,離棄我,不會我主動離棄人。在人際關係方面,我是處於很被動的。

珍珠宮

longmother 發表於 21-6-22 14:06
我想知有冇藥醫?
暫時冇藥醫的。我是用自知之明來自我調整的。阿保不是病,是一種思維方式。

珍珠宮

longmother 發表於 21-6-22 14:15
你嗰個會唔會成日冷戰?我嗰個一年有300日都在冷戰中,佢有不滿都唔會言明,你有不滿就算有表達,佢會當聽 ...
我先生的前妻不是阿保,都會主動冷戰我先生。但我同我先生反而唔會冷戰喔。我先生好會同我溝通。我同我前夫都唔會冷戰。
不知是否阿保仔比阿保女難相處很多呢。閱讀樓上所有阿保男的「自私」行為完全同我這阿保女相反的。我是什麼都讓人先。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 16:15
冇藥食㗎!有藥食都係用嚟控制情緒、唔係医自閉;應該係靠小時發現做訓練先有機會改善
...
用藥來控制情緒這個選擇也會帶來副作用,可能導致阿保工作效率大大降低,直接影響生計賺錢能力,做阿保的家人要衡量一下能否承受這個入息的損失嗎?

珍珠宮

在BK已經有這群組了:

亞氏爆笑組
歡迎家有(疑似)亞氏保加症/自閉譜系的家人加入, 分享開心事, 傾下辛酸史~
** You are not alone **
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=8580

珍珠宮

858D 發表於 21-6-23 06:07
在BK已經有這群組了:

亞氏爆笑組

看來此群組是個發放正能量的群組。
假若大家想另外開一個群組是以發洩來疏導負能量的群組,我可以在以上這群組的附近另開個群組給大家這樣的一個平台。

子爵府

858D 發表於 21-6-23 05:40
我先生的前妻不是阿保,都會主動冷戰我先生。但我同我先生反而唔會冷戰喔。我先生好會同我溝通。我同我前夫 ...

也許是阿保不會觀人面色, 日子久了比人ISOLATE得太多, 所以會不理人同不揪睬別人, 之故步自封吧....

因為我記得我C6話過佢以前的花名係"木子", 也是他的姓氏, 但他好像沒知道人家笑他做"木子"

正正他們的自私, 完完全全來自自己封閉的心, 因為他們領會不到, 惟有順自己的心意而行, 對不?

所以他們才讓人覺得他們自私, 冷漠, 沒同理心?

子爵府

858D 發表於 21-6-23 06:18
看來此群組是個發放正能量的群組。
假若大家想另外開一個群組是以發洩來疏導負能量的群組,我可以在以上這 ...

Good,大家互相扶持

大宅

Manwah 發表於 21-6-22 09:11
拍拖两年, 又無同居, 怎會知道呢?

正如前面幾個人都係話上左賊船.....

甘分開係咪對大家都好
你經濟狀況可以容許你搬開住嗎?
有冇長老可靠?

子爵府

回覆 KARORO1030 的帖子

我在意是我的小朋友....
沒有長老可倚靠, 我爸爸已經走了, 我弟弟離了婚搬回跟我媽媽同住.....

我要離婚只有自己一個處理, 經濟部還可以, 但小朋友及住屋要考慮

首頁
45678...10

尾頁

跳至