自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

粒粒芝士 發表於 21-9-27 12:01
咁下次點都隻腳踩住條線先(emoji)
原來過馬斑馬線要咁做,長知識了

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_2_for_pedestrians/using_zebra_crossings/index.html

如有需要,行人應首先在「斑馬線」上踏出一小步,向駛近車輛的駕駛人表示想過路。在你踏上「斑馬線」前,車輛仍不須為你停下。

運輸署~使用斑馬線 真係話行人未踏上「斑馬線」前,車輛不須停車讓你

子爵府

聽呂生咁講,你地D蟻民想過馬路,先用一隻腳踏出班線試一試水温先,到車真係停定先好過。不過隻腳斷唔斷就看你運數。

子爵府

saladhk 發表於 21-9-27 13:22

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/in ...

呢條法例明顯過時,跟本唔適合現在。呂生咁高調講唔加補充隨時害死人。叫人衝出去擋車?唔擋車D車唔駛停? 人是生法律死。一般教車師傅也是教人停下讓路人過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁就真係要自求多福
到時有乜事 個司機可以講: 果個人冇啦啦衝出黎, 我剎唔切制

其實可唔可以整個路牌 寫: 如行人等候, 請禮讓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

saladhk 發表於 21-9-27 13:22

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/in ...

叫定果條法之例果個人出黎 示範下
最每日 好分早午晚 3埸 LIVE SHOW

我真係唔識過馬路, 求指教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MMVV 發表於 21-9-27 13:30

呢條法例明顯過時,跟本唔適合現在。呂生咁高調講唔加補充隨時 ...

記得以前師傅教斑馬線喺行人優先使用, 所以昨天聽到東張西望咁講, 好愕然, 即刻上網搵資料, 居然真係咁

禁止訪問

男爵府

好想知拉左的司機,係邊間5星酒店做首席廚師,中定西菜。

大宅

crazypaper 發表於 21-9-26 20:14
希望多啲人錄低呢啲惡行,等警方執法,因為太多車都係咁,有行人在斑馬線都照行駛,仲要車速快,今日都遇到 ...
點止斑馬線, 系行人綠燈, D 車都行.. 我女試過行人綠燈, 佢行到一半, 有架車高速駛過, 好彩冇被撞, 痴線架

大宅

回覆樓主:

今次有片有真相,抵拉

首頁

尾頁

跳至