自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

catcat6083 發表於 23-1-26 23:54
識某朋友,結咗婚未有小朋友,點知生乳癌。跟住做手術割,醫生話割完做化療電療之類,奶奶&姑奶 話唔好做, ...

悲劇,保險金竟然寫老公

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pomanlife 發表於 23-1-26 23:26
當年以為見紅等於黎m咁紅色,抹到粉紅色野去產前房登記問下姑娘,佢已經唔比我出返黎,佢話呢啲已經係叫見 ...

我陀大仔到差不多7個月,去廁所後抹到少少啡色,個人有少少唔舒服,以為冇咩嘢,後來同老公個舅母講起,佢話去睇睇醫生好d, 果日假期,只好ER, 醫生檢查完,我仲問駛唔駛請假休息吓,佢話要呀,休到生啦,唔好返工啦,我仲以為佢講笑,點知醫生話呢個叫胎盤剝落,好危險,即刻要打一針類固醇,仲話到生之前有機會再出血,叫我要臥床休息,果然之後再出血入院3次,第4次大出血要催生,入院36小時個仔先出世,胎位不正,仲要臍帶纏頸,我仔出嚟係全身紫色,唔識喊,全隊醫生護士搶救佢,當時醫生幫我縫針,老公見到個仔咁,唔敢同我講,好多年後先話我知。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

其實肚痛,就算睇咗醫生都多數保唔住。

問嗰位已經係成人。人哋講嘅嘢可以參考,但點做個選擇權喺佢度。雖然我同意嗰啲唔關事嘅人真係唔應該亂俾意見人。因為世上蠢人太多。

另外,有一親戚事無大少關於細路嘅嘢都喺屋企人group度問點做。起初都會認真答,後來發覺佢又鍾意少少事去睇醫生得嚟又問我哋唔知信唔信個醫生好,我就決定唔理佢。醫生你都唔信,難道你又會信我?

男爵府

averymom 發表於 23-1-26 14:09
媽媽谷有位媽媽,早2星期話自己肚好痛,痛到比人打咁瞓唔到。其他媽媽就話:因為子宮擴張緊比BB長大,痛好 ...

omg, 有咗bb肚痛,當然要睇醫生啦

點解d人會咁架

水晶宮

畀面勳章

我大肚時,作小產流啡,去到醫生度問咁咁咁丶係咪咁?醫生即刻問我係咪嗰d乜乜kingdom啲人講,佢叫我專心安胎呢啲網睇少啲

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

rose-mag 發表於 23-1-27 12:41
我陀大仔到差不多7個月,去廁所後抹到少少啡色,個人有少少唔舒服,以為冇咩嘢,後來同老公個舅母講起,佢 ...

我就冇你咁嚴重既,但我抺到粉紅色時已超過39週,加上半夜三更搵個人問都冇,唯有換衫坐的士去瑪麗問下先。去到係床搏機聽肚,到第二朝我問姑娘走得未?因淨係嗰陣抺到粉紅色,之後都冇又冇肚痛,本黎應承左朝早返公司搞埋手尾下午就去產檢順便放假,點知唔比我走,仲問我做咩咁急住走只好話約左下午係贊育產檢,姑娘話到生左先有得走架喇,叫我行多啲等生

講真我真係唔知咁叫做見紅生得

大宅

好怕啲媽媽,全部係到圍爐取暖,全部都唔make sense,所以quite 得77880 la

男爵府

媽媽谷有位媽媽,早2星期話自己肚好痛,痛到比人打咁瞓唔到。其他媽媽就話:因為子宮擴張緊比BB長大,痛好 ...

如果係12週內發生,個胎不正常發展,就自然會冇咗心跳,自然流產。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pomanlife 發表於 23-1-26 21:11
我就冇你咁嚴重既,但我抺到粉紅色時已超過39週,加上半夜三更搵個人問都冇,唯有換衫坐的士去瑪麗問下先 ...

我都係生過兩個,咩見紅穿水之前都係聽人講,我媽生咗四個,佢話個個都有D唔同。我第一胎真係見晒"紅",好紅添,嚇到死,初初都好淡定,走去沖個涼先,點知打老公電話冇人聽,打佢死黨電話又行開咗,打我叔電話佢咁啱放假,細佬又要等公司開咗門至走得,我媽又要搭兩轉巴士成粒幾鐘至嚟到,最後只好叫救護車,我係坐救護車去生大仔,佢真係令我驚喜連連。。。

到個女啦,以為穿水真係好多水,明明聽人講好似一煲水咁her一聲漏到一地都係,點知唔係,係突然之間好似漏水咁,只係濕咗少少,果陣媽咪喺我屋企,佢話呢個就係穿水,叫我即刻打電話俾老公返嚟送我去醫院,一入到去姑娘知係第二胎,即刻推我上房,點知未開晒宮口,個女未肯出嚟,足足前後12個鐘,都係要打催生,不過生個女好快,唔駛20分鐘就出咗嚟。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

catcat6083 發表於 23-1-26 23:54
識某朋友,結咗婚未有小朋友,點知生乳癌。跟住做手術割,醫生話割完做化療電療之類,奶奶&姑奶 話唔好做, ...

男家害死新袍
正一謀財害命

別墅

回覆 catcat6083 的帖子

何必這樣說呢?可能你的朋友當年真的很想要小孩。當年梅X芳又何嘗不是這樣呢?這份心情,只有當事人才會知道的

侯爵府

hasting 發表於 23-1-26 14:27
雖然咁講好衰,但唔啱聽我都要講下,bb走左可能係好事,等阿媽媽再考下牌,準備充足先好做媽媽。

有無理由 ...

同你諗法一樣,生出嚟都唔識湊,人蠢冇藥醫

男爵府

記住命係自己嘅,唔係人哋三言兩語。
等於之前呢個谷有人叫人又食連花又食必理痛一樣,唔出事就好彩。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實身體是自己,痛都咁情願相信人哋講既說話都唔去睇醫生,

子爵府

littlefunpig 發表於 23-1-26 19:05
都見唔少,有時個B明顯嚴重皮膚病 /發高燒/係咁嘔食多幾多嘔幾多
都仲響度問bb咩事
個個叫佢睇醫生

我係媽媽谷入面見好多,多數因為冇保險,睇醫生要自己俾錢,兒科又貴,私家醫院比唔起,又唔想去政府,所以成日問人,想自己搞掂就算數

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有d人識少少就當自己專家,再google吓就當自己萬能,所以問人只當攞個意見,最終決定還是留返比自己好!

可能我係小心駛得萬年船嘅人,所以主張有咩事都會去check清楚好d, 以免日後自己後悔

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

個故事係真? 邊個谷?有冇人見過事主?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

最正確係去睇急症。公家醫院有專業醫生, 器材幫病人。
因疫情唔敢去醫院其實都可以去診所睇私家醫生問下意見, 醫生見唔妥會叫你去睇急症。何必估估下。

首頁

尾頁

跳至