自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tkinwong 發表於 23-7-1 22:56
我唔敢講百分百,但多數會包,如果唔係就唔使揀佢啦。

但佢嘅保障,係會同團體醫保,差唔多個Level,例如 ...

你意思係,就算已有疾病,若轉去保栢都多數會包,所以保費才會咁貴?

大宅

VTOP 其實定位只係初階至中階,唔係高端,而且免核不包括買額外門診,極多已有病史嘅人先至會買,風險必然高,當然保險公司亦會跟手加保費,等個pool 內的客戶共同承擔。道理好似羊毛出在羊身上。但係如果嗰pool內客戶只係claim公司團體醫療保險、尾數先claim VTOP,那麼可能係level 到唔加噤多保費,但如果嗰個準退休人士先買VTOP,那麼我覺得一定加到儍。建議無病史都係買bow tie pink、或者其他更平嘅醫保。

男爵府

Chace 發表於 23-7-2 01:46
VTOP 其實定位只係初階至中階,唔係高端,而且免核不包括買額外門診,極多已有病史嘅人先至會買,風險必然 ...

請問VTOP即什麼?謝謝

大宅

活出彩虹 發表於 23-7-2 09:52
請問VTOP即什麼?謝謝
自己google Bupa VTOP

男爵府

Chace 發表於 23-7-2 10:15
自己google Bupa VTOP

好,謝謝

大宅

活出彩虹 發表於 23-7-1 23:01
我睇過cigna的申請表,佢只係問你過去5年有冇入過醫院做過咩手術,有冇確診過什麼嚴重疾病……好似不是太 ...

如果係轉自願醫保, 應該係醫生指定嘅身體檢查,都要申報. 其實總之, 申請醫保, 身體所有嘅狀況都係要報咗先, 如果唔係將來有空位比保險公司搵到, 就冇咗個保障.

複式洋房

回覆 活出彩虹 的帖子

其實加價好睇間公司個pool
如果佢個pool多人claim過,搵唔到食唔洗養agent都一樣會加...
所以網上保險都係要格下價

輕輕去10life一望,保栢加幅排頭位
加少啲嘅就有bow記 X明

男爵府

tkinwong 發表於 23-7-2 12:13
如果係轉自願醫保, 應該係醫生指定嘅身體檢查,都要申報. 其實總之, 申請醫保, 身體所有嘅狀況都係要報咗 ...

收到,我如數家珍咁乜都寫哂落去啦

男爵府

Kacy_107 發表於 23-7-3 14:50
回覆 活出彩虹 的帖子

吓!原來保栢加幅排頭位㗎

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

點樣睇到加幅?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kellytai 發表於 23-6-30 23:55
搭單問下,如果現職公司用緊bupa, 當離職後想搵返bupa 買返,係咪唔需要再核保? 有冇jm 試過離職後有買返g ...

呢樣我答到(啱啱研究過)
首先,要了解你公司有無offer俾員工離職後自費繼續買
然後,在離職前(或最遲離職後30日內)要同bupa申請
如果公司果份已買一段日子,咁自費果份就會包pre exist conditions

你可打去hotline問,我同事就係問咗,佢問加保,我就順便8離職後續保(但佢仲未決定買唔買)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 23-7-1 16:14
係啦,係啦,我就係用開團體保栢,佢就係俾退休人士續保嘅保費好貴(migration),所以我想轉第二間,我覺得 ...

我同事研究緊(佢都就嚟退休,又成日驚公司炒,所以現職top up 同自費續保都有睇)
佢問bupa, 萬幾一年(最cheap果個plan), 夾埋另一間(唔記得,manulife?) 9000幾,仲話claim足tim 但現有疾病唔包,咁我叫佢咪鬼搏啦!幾廿歲個個人都有d history㗎wor, 陣間claim時呢樣唔包果樣唔包,買嚟有鬼用咩

王國長老

Chace 發表於 23-7-2 01:46
VTOP 其實定位只係初階至中階,唔係高端,而且免核不包括買額外門診,極多已有病史嘅人先至會買,風險必然 ...

Vtop 本身包意外門診項目,但只係緊急意外
如果想要門診,可以買vtop 然後再加自選門診 (又係一舊
attach1/tmp/phpUxf5oV

王國長老

活出彩虹 發表於 23-7-1 23:05
你意思係,就算已有疾病,若轉去保栢都多數會包,所以保費才會咁貴?

買開bupa自己加料/離職自費續,至會包已有疾病(都要睇本身買咗幾耐,如本身買咗bupa唔耐都要過冷河)
第二間轉去bupa就緊係唔包啦

伯爵府

回覆 活出彩虹 的帖子

bow同F呢幾年好似只跟年龄表去加,不過唔知係咪仲新,要佔市塲。
B記寫明不會因客人claim過而加,只跟年龄及通漲(某些plan)。
有agent的,加嘅原因可以好闊。
不過佢哋背後点計真係好難會知,每個plan嘅加幅又唔同。

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-7-3 18:01
Vtop 本身包意外門診項目,但只係緊急意外
如果想要門診,可以買vtop 然後再加自選門診 (又係一舊:money ...
我問過,自選門診要核保,緊急直接去就近公營急症室,唔會去私家急症室掛

大宅

Chace 發表於 23-7-3 20:26
我問過,自選門診要核保,緊急直接去就近公營急症室,唔會去私家急症室掛
...

自選門診好貴,如果要claim得足,就要睇網絡醫生。

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-7-3 18:03
買開bupa自己加料/離職自費續,至會包已有疾病(都要睇本身買咗幾耐,如本身買咗bupa唔耐都要過冷河)
第 ...
Bupa CS:你提供第二間團體醫保証明,可以免核,如果加額外門診就要核保,你原本公司團體醫保包半私家、你只可以買半私家或以下嘅plan,即可買半私家或大房plan

大宅

tkinwong 發表於 23-7-3 20:33
自選門診好貴,如果要claim得足,就要睇網絡醫生。
我都十五十六,買就好貴,唔買又驚,對於一些倚賴公司醫保去睇門診嘅人來講,要去自費睇醫生,好似唔係咁想

男爵府

tkinwong 發表於 23-6-29 19:30
我之前買保柏團體醫療保險,買咗七年左右,由最初嘅$7000左右一年,隨着年齡增加,去到去年嘅萬幾蚊一年。 ...
團體醫療,新買都不使核保嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊