懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

take care 加油

別墅

回覆:抽羊水確診為唐氏,明天要引產,心情好差

jm加油,要堅持落去,健康既bb好快番黎搵你,要好好調理身子!呢度個個都支持你架!

複式洋房

回覆 Mickey78 的帖子

你開始做第三次沒有?我上周剛引產完,現在正努力養好身體希望盡快再試,因為我已經超高齡不能再浪費時間。但今次唐氏之外,本來另有一BB但7周停了心跳。但留下來的BB除了有唐氏,醫生發覺引產出來後好像還有雙胞胎綜合症缺陷,令我想即使以後再試,也不敢放二胚胎。今次經歷,令我想多很多。

大宅

Audreyht 發表於 15-1-15 00:43

你開始做第三次沒有?我上周剛引產完,現在正努力養好身體希望盡快再試,因為我已經 ...
第三次都失敗左,若要再試就一切都要由頭黎過,好怕心理同身理唔知負唔負擔到,錢亦係另一個問題

複式洋房

不用灰心,我IVF 抽了3次放了8次都失敗,現在超級高齡也未放棄。但如果你未到超高齡,建議中醫調理半年養好卵子質素才再抽。另外做運動及針灸也能優化子宮血循環,幫助着床。我多次着床失敗,但中藥+針灸+運動後上次終於着床成功,只是黑仔唐氏。我坐好月子後也計劃馬上中藥+針灸+運動盡快再試

大宅

Audreyht 發表於 15-1-15 18:57

不用灰心,我IVF 抽了3次放了8次都失敗,現在超級高齡也未放棄。但如果你未到超高齡 ...
你好堅強,我未敢再試,都已經高齡喇。都唔知點好。

複式洋房

如未想好,建議先開始用中藥調理加運動一兩個月,反正生唔生,到了高齡身體也開始容易多毛病,要好好調理保持。用這一兩個月兩夫妻再想清楚要不要生,但不要想太久,因為高齡每老一年,生仔成功率會每年越來越低。我自己失敗那麼多次,自去年最近一次IVF時已經作了心理準備可能此生不會成功有小朋友,即使如此,我決定43歳前還會用盡所有辦法再試(因為43歳後成功率真是太低了),那我老了也不會後悔自己當年沒有盡力。

大宅

回覆:Mickey78 的帖子

加油!好好照顧身體,bb會再來。我也經歷過,明白真的很痛,要堅強

大宅

Audreyht 發表於 15-1-16 01:40

如未想好,建議先開始用中藥調理加運動一兩個月,反正生唔生,到了高齡身體也開始容 ...
我同老公都 努力做運動,為生b又好,為自己都好。希望努力過,無論結果係點都唔後悔。加油,大家一齊努力。

大宅

Luipigpig 發表於 15-1-16 08:26
加油!好好照顧身體,bb會再來。我也經歷過,明白真的很痛,要堅強
呢種痛真係要經驗過先會明,我只希望天上嘅bb係另一空間會過得好d。

別墅

樓主加油, 唔好灰心!

複式洋房

平靜了一周,周五晚突然情緒失控。到今天才平靜了一點但還是好down.但明明引產後至上周四還是好好的。

大宅

Audreyht 發表於 15-1-19 21:06
平靜了一周,周五晚突然情緒失控。到今天才平靜了一點但還是好down.但明明引產後至上周四還是好好的。 ...
明白你心情,我到依家偶然都會喊。你呢個時候d情緒會比較反覆,可能你覺得悲傷,憤怒,內疚,羞愧等等,你受到一大堆情況影響緊。有需要揾人傾下,發洩下。慢慢你會發覺失控嘅時間越來越少,傷心嘅感覺輕左,就會好番,比d時間自己療傷。加油,你做得到。

複式洋房

我這幾天什麼都不想做(包括看電視,及我至愛台劇),只想躲在床睡,廳也不想出。與上周剛引產完想積極康復想盡快再試的正面心情好不一樣。特別是上周即使痛也想弄點健康食物吃(切水果,吃飯等)。這幾天卻即使煱內有湯有飯也不願翻熱吃,只想吃不健康的零食(朱古力,薯片,曲奇等)。自己都開始擔心像13年時小產後depression。 現在每天只想等老公晚上回家。朋友打電話來也沒心情說話。但我上周明明會主動whatapp 朋友的。

大宅

你幾時覆診,試下講比醫生聽你嘅情況,有專業人仕傾下會好d,之前醫院都有跟進我,後來我覺得自己ok就叫醫院close file。
你可能之前抑制飲食得耐,依家想放蹤下。你同自己set 份想食餐單,等好返就立即去食。我嗰時都係咁。
唔想見朋友就唔好見住,有時見到都唔知講乜好,我都剩係覺得等老公返黎個心最舒服。
唔好太膽心呀,過去你所經歷的都過去喇!
唔開心係正常反應,若你依家立即康復就真係有問題喇。多d同自己打打氣,正面鼓勵自己真係work 架

大宅

加油!

禁止訪問

複式洋房

謝謝。其實我覺得心情變差可能是病假快完怕要重回現實,因為我病假期間原有崗位已被人取代了,回去公司前路茫茫,不知會否被降職減薪。所以希望可以盡快再試。在公在私兩面都好不開心。

首頁

尾頁

跳至