自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:老公放工後要不要幫ftm照顧小孩

我係working mum, 小朋友細個時我老公照顧小孩的時間只限於出街,所以外人以為佢係幫手照顧小朋友。
但由於我老公平日真是乜都唔做,所以小朋友唔肯跟佢,直到現在…
樓主,我係你會選擇搵人湊,自己返工,好多99唔接受新抱做ftm,尤其是同99住。

侯爵府

回覆:Lalaboy 的帖子

一定要幫手啦,我就無同99住,所以盡情叫C6幫手

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你最大嘅問題似係同99住。。

我ftm無工人一女,自己做晒所有家務,有煮飯洗衫等等。。初初呀女出世我坐月我同老公一齊凑,之後我坐完月老公返返工佢開始hea,我威脅佢話你唔理個女有日你放工返屋企佢叫你叔叔唔好怪我,之後我去搵野學又好同人出去食飯又好等兩隻野單獨相處下。。

再大d就教呀女一聽到爸爸放工開門就彈出去hello ,亦試過全日比c6一個人自己凑等佢感受下ftm無食飯時間無覺好瞓嘅感覺(已經唔使做家務),試過之後依家佢放工放假凑女,做訓練(小朋友發展有d慢),做功課,玩,同呀女由起身至出到門口全套連梳馬尾都做齊。。

不過當中包括唔少懶媽媽嘅計策,當然你要頂得順老公初學照顧細路時果d咩都可能會發生嘅蝦轆事件,同埋個細路行街死都要拖住爸爸&c6 個lum樣。。

現在,對企兩個嚟講,一有爸爸出現,媽媽即成為小三

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

老公當然都要湊!佢要休息我都要休息架,佢要開工唔通我唔使開咩?打工又係開工,湊仔都係一份工!

男爵府

引用:Quote:yveoone 發表於 15-12-13 02:06 我ho

原帖由 Lalaboy 於 15-12-13 發表
我好想叫佢試下我既工作一日,感受我辛苦,但我係度佢樣樣旨意我幫手,加上我唔放心交細女比佢,佢時時擺細 ...
電視有吸力,成日吸咗佢地入去,但我會由佢,因跌到bb我唔會出聲,只睇,佢自知大件事就會醒水,好似教小朋友咁,我知跌到肉痛,但佢地必須由錯誤中學習

翡翠宮

我老公有幫手湊的,唔……應該話係我要佢幫手湊~

諗番轉頭其實都一「殼」眼淚,有一段時間我同老公感覺好差,因為佢由個女出世就好似無改變過咁,每日只係望下、叫下「bb」、say hi & bye,都算,最難頂係佢唔幫手不特止仲成日批評我湊女同教女,一有乜野就搵位入我~

個陣我地5日一少吵呀,3日一大吵,吵到我都覺得好累~

後黎我壓力爆煲,本住最壞打算最多離婚,就作出絕地反擊~

依架我老公每朝放工返黎就湊女返學、去買餸,平時8成屋企日用品都係佢買,我洗碗就佢睇女,佢放假就佢負責倒垃圾……

首頁

尾頁

跳至