想生BB

跳至

首頁
56789...17

尾頁

大宅

回覆 芷柔 的帖子

我都覺得太快,所以問多次醫生以為自己聽錯,但佢答我係22/4🙈🙈

子爵府

引用:回覆 芷柔 的帖子我都覺得太快,所以問多次

原帖由 vvtang 於 16-04-20 發表
回覆 芷柔 的帖子

我都覺得太快,所以問多次醫生以為自己聽錯,但佢答我係22/4🙈🙈 ...
咁祝你深粗深粗深粗。。。記得上嚟同我分享呀,我都偷驗先

大宅

回覆 vvtang 的帖子

抽血驗hcg超過10已經中,但大部分驗孕棒要25以上先check到,等你好消息呀,,好孕好孕

大宅

芷柔 發表於 16-4-20 20:56
咁祝你深粗深粗深粗。。。記得上嚟同我分享呀,我都偷驗先

...
到底幾時偷驗先好呢,,植入後一星期?

子爵府

引用:Quote:芷柔 發表於 16-4-20 20:56 咁祝你深

原帖由 namnam2016 於 16-04-20 發表
到底幾時偷驗先好呢,,植入後一星期?
矛錯,我打算植入後一星期,我係植入d5 胎 + 7 即係已經day12 ,而且我本身d12,3左右係due day

男爵府

studentbb 發表於 16-4-20 17:31
你回憶下之前嘅感覺~可能個個唔一樣呢~又分享下俾我哋聽你上次bingo前有咩感覺?
...

我記憶都有啲模糊,即摷返當年LedTV jm"台灣IVF”個post整理吓自己曾打過乜,中OHSS住院12日嘅過程。有啲長,唔好介意!

2013年台灣老劉IVF
19/3 植入第0日 植入3粒A grade鮮胎,同日回港

21/3 植入第2日
感到頭暈,肚有輕微脹,心口悶悶的,有點想嘔,肚有些不自在。今早凌晨急小便醒了,上廁所時冒汗,面色倉白,心跳很快。兩小時後又急小便醒了但只去了很少,雙腳無力。
問緊姑娘這此都是吃藥後的正常反應還是不正常的呢?

22/3 植入第3日
剛打去老劉度,佢話頭暈肚脹都係正常嘅,我似乎係有啲似OHSS,佢仲話如果情況嚴重就要入醫院抽腹水,但我都唔知點為之嚴重?頭先諗住嘔一鑊會舒服啲,點知嘔咗啲透明水出嚟,個喉嚨灼灼痛。大大就開咗幾次,每次都標汗。
我哋呢啲驗都未驗到有去到醫院會唔會俾人冷淡對待咖?真係好怕喺果度等都等幾粒鐘。
嘢真係食唔落,我依家打側瞓叫做好少少,打平瞓好似好急尿咁,但只屙到一兩滴。

23/3 植入第4日
朝早自行入威爾斯急症室,血壓有啲低95/62,今日病人唔夠護士足夠,係無醫生,喺床等咗4個鐘先見到一個後生男醫生,檢查咗又要再等另一個如醫生,話要驗過血,心電圖先確認係咪OHSS,話係打排卵針嘅反應嚟,要mon住,嚴重就要插尿喉放尿,吊咗少少鹽水,要量住自己飲幾多ml水屙返幾多ml出嚟。

24/3 植入第5日
我依家插住尿袋,長期好急尿feel,但因插咗條喉落個尿道度,所以唔洗去廁所,又要迫自己飲多啲水,所以好難瞓。
我頭先迫自己飲好多水,個肚脹到企喺度食早餐同坐唔到。頭先可能飲得水多屙咗一次稀屎,感覺舒緩咗啲啲。尋日已經有個醫生叫我淨係塞快孕隆好喇,唔好食小白球同另一粒白色早晚食嘅雌激素,因藥力過重令到我有咁嘅反應。頭先又有另一個女醫生嚟問我攞老劉啲藥去睇,話又係呢間呀,睇嚟之前已有案例。
威爾斯醫生話兩隻藥影響咗我腎排尿功能,應該係我個別事件嘅唧,你哋唔洗擔心!睇嚟我要留多幾日,今日開始只塞快孕隆好咗好多咯,插尿喉係好唔自在。

25/3 植入第6日
我個肚圍依家有90cm,如果係胸嘅呎吋就發達咯!哈哈!今日喺威爾斯第三日,肚圍比入院時粗咗6吋,人就重咗4kg,可想而知OHSS威力幾驚人!今朝有個呢度嘅IVF醫生嚟睇過,話無嘢可以做到住,觀察吓再決定洗唔洗抽腹水,郁多啲等我自己散水,可能要留院一星期。
我2/4-3/4派彩,不過可能因為依家自己都顧唔掂自己,所以反而我都無諗呢樣嘢lu,日子仲快過啲。
我本身55kg咖都,今朝磅60kg。

26/3 植入第7日
呢度醫生只話抽咗一兩日腹水都會積返,所以去到我情況壞落去先會考慮抽,最好自己退。我每日飲3L水,屙尿過4L,個肚都好似唔識細咁,無乜進展,尤其食完嘢想爆開咁。
醫院都無同我吊旦白,今朝度無重到,肚圍大咗0.5吋,次次醫生嚟㩒時話我唔算好硬,叫我等,但與其無了期喺度等我想返屋企等,我好氣餒,都無好轉到!

27/3 植入第8日
尋晚飲少咗水後又自然屙返少啲,肚圍粗咗2吋,重咗1kg。威爾斯醫生都係果句無藥物可醫治,吊旦白都只係輔助,但又唔幫我吊。抽腹水又話有風險要去到好嚴重先做!我真想問係咪吽到第十日發覺嚴重先嚟做?反而老劉個姑娘好好打嚟問我出院未,我話都仲未肯同我抽,我問佢係咪好痛,佢話只好似打針一樣。希望一陣顧問醫生嚟時唔好咁盟塞肯幫我抽啦,實在好辛苦呀!!!!
顧問醫生頭先終於決定幫我抽腹水及吊蛋白了,不足一小時腹水已抽2公升多,舒緩了很多,又要插返尿喉,但總比肚脹好!
今日分兩次抽咗4.5L腹水,簡直舒服晒!聽日睇情況再抽。乜原來啲細細樽旦白貴嘢嚟咖?我吊咗5樽

31/3 植入第12日
我由27/3開始插住條喉放腹水,四日面總共放咗9公升黃色嘅水出嚟,真係暢快,個肚依家鬆晒。因尋晚個肚已經從條喉漏水出嚟, 漏到成床黃色初初仲以為係賴尿,所以醫生今朝終於拔咗出嚟,又唔洗再吊鹽水/旦白。不過一拔出嚟就係咁喺個窿仔度漏水出嚟,要姑娘係咁換厚紗布。正所謂無喉插住一身輕,我即刻落咗7仔叮蝦餃魚旦食,我諗咗好多日咖喇,食完超滿足,感受到自由嘅可貴!因水腫嘅緣故,個陰唇腫到孖潤腸咁,兩塊迫住好鬼痛,我影咗幅相先知脹到好似春袋咁,超搞笑!

醫生未講幾時出得,因為今日唔係睇開我果幾個當值好少嚟巡房,不過應該都係呢一兩日啩。至於開彩,2-3/4開,經過咁多日折磨我已經放棄了,只求快啲出返去做個舒舒服服嘅人就好了。加上已經停咗老劉嘅口服藥一星期,胸脹感覺已無,換嚟嘅係m feel同有粉紅色分泌。我都唔敢1/4偷驗,因3年前嘅愚人節驗到有,清明節流啡入院,又係成個復活節假期喺威爾斯渡過兼證實宮外孕切咗一邊輸卵管,幾邪釘!

1/4 植入第13日
老劉啲姑娘真係好好,今朝又打俾我問我情況點樣出院未?我話記得聽日會驗孕,佢話今日已經可以驗喇,我話唔想今日驗,佢好醒明白我意思,話因今日係愚人節,哈哈!剛有個好nice嘅教授嚟睇過話要喺係無再抽腹水嘅情況底下觀察多兩日先俾出院,要靠我自己屙尿多過飲嘅一公升。因去台灣+留院我3月已經有16晚唔喺屋企瞓喇,真係好想快啲出去。

2/4 植入第14日 開彩日
今朝凌晨3點屙完篤尿用姑娘俾嘅驗孕棒得一條線都知無料到,上床準備瞓返之際望到竟然有條淺線出現,今朝醫生話尿唔準因我飲得太多水溝淡咗,聽朝先再同我抽血驗,不敢開心住,因有m feel同今次已經係我第四次有呢類空歡喜經驗,全部都開心唔到3日必定流血流咗去,所以我都無同老公講,唔想佢又再失望。
問過醫生話唔俾homeleave,因我都唔會住好耐,以為佢意思係聽日走得啦,點知佢話應該呢個禮拜內,天啊,今日先星期二咋! 值得高興係我個肚終於無再漏水同個孖潤腸已收返水唔痛lu,哈哈!
我都無諗住住咁多日醫院,所以隨身無咁多快孕隆要等老公補給,唯有塞住小白球頂住先,每日3次,每次2粒。因醫院唔會俾嘢我塞,唯有自求多福喺啦!

3/4 植入第15日
今朝我終於出院喇!! 醫生無講今朝抽血個hcg報告數字幾多,叫我兩星期後返去IVF組照超聲波,因如果多胞胎會有唔同組負責,不過我自己都會出去抽血mon住,因依家個感覺仲係似是而非。今朝8點醫生巡房時仲過無咁快出得院,我幾唔開心呀,心諗又話我驗血各樣嘢都穩定,行得走得做咩仲唔俾我走喎!我對面床尋晚嚟咗個有甲型流感嘅孕婦,成晚kam kam kam,雖然佢有時戴住口罩,但我都驚加嘛,我仲盤算緊晏晝見醫生時用呢個point要求出院。點知好快病房經理主動話幫我轉床,轉去另一邊窗口位,心諗連出院藉口都無埋添>.< 點知峰迴路轉,轉咗床15分鐘到顧問醫生就話可以俾我走,我開心到吖!就算埋單時俾$1200我都係陰陰咀笑住咖,唔理結果如何,出得院已經勁開心!
出院返到屋企梳洗後趁老公未放工,自己大埔搭車出去荔枝角抽血驗HCG,坐喺度1小時等結果,HCG 729,係bingo咗!

namnam2016    發表於 16-4-21 09:37
namnam2016    發表於 16-4-21 09:37

男爵府

芷柔 發表於 16-4-20 21:16
矛錯,我打算植入後一星期,我係植入d5 胎 + 7 即係已經day12 ,而且我本身d12,3左右係due day

...
預祝你到時有個不能說的秘密。你幾時打hcg針咖? 係咪唔影響驗血準確度呢?以我知驗尿就要hcg針後+10日先得

複式洋房

gogogo~ 發表於 16-4-20 22:17
我記憶都有啲模糊,即摷返當年LedTV jm"台灣IVF”個post整理吓自己曾打過乜,中OHSS住院12日嘅過程。有啲長, ...

嘩~你的經歷真糸可以出書!媽媽真偉大~

大宅

回覆 gogogo~ 的帖子

真係只有經歷過的jm才明白呢種感覺&#128557;。另外想請問可唔可以pm荔枝角驗血化驗所資料比我

男爵府

studentbb 發表於 16-4-20 22:57
嘩~你的經歷真糸可以出書!媽媽真偉大~
好矛盾,今次又想好似上次咁中OHSS,因為似機會高啲。但萬一要住院咁多日又好大鑊,始終唔能夠離開屋企咁耐,我老公要撲出撲入照顧我同個女太辛苦喇!
上次等派彩嘅日子我用晒嚟等出院反而無諗bingo or not。依家就會諗無雪胎如果一舖清嘅話我仲做唔做多次好。

子爵府

引用:Quote:芷柔 發表於 16-4-20 21:16 矛錯,我

原帖由 gogogo~ 於 16-04-20 發表
預祝你到時有個不能說的秘密。你幾時打hcg針咖? 係咪唔影響驗血準確度呢?以我知驗尿就要hcg針後+10日先得 ...
你係唔係指植入之前打個支針? 如果係個支既話我冇打到呀,因為我肚漲唔舒服所以唔使打,之後就冇針需要要喇,只係食藥同埋塞快孕隆。

男爵府

vvtang 發表於 16-4-20 23:13
回覆 gogogo~ 的帖子

真係只有經歷過的jm才明白呢種感覺&#128557;。另外想請問可唔可以pm荔枝角驗血化驗所 ...

荔枝角果間嘢成楝樓拆咗重建,電話打咗好多日已無人聽。你可以上網搵旺角"岱磯病理",$300驗Belta Hcg,我未驗過但見有jm介紹

岱磯化學病理 26327272
旺角彌敦道雅蘭中心1期12樓1236室

子爵府

引用:Quote:studentbb 發表於 16-4-20 17:31 你

嘩。。好正呀。。做媽媽真係唔容易,我都認同老劉d姑娘真係好好。
我睇到你2片野好似春袋咁笑左出嚟
祝一齊成功

男爵府

芷柔 發表於 16-4-20 23:16
你係唔係指植入之前打個支針? 如果係個支既話我冇打到呀,因為我肚漲唔舒服所以唔使打,之後就冇針需要要 ...

我植入果朝姑娘幫我打咗半支hcg針,叫我今朝打埋果半支。因聽人講hcg針會影響賽果所以我唔敢偷驗,你近期無打就可試提早偷驗。有無諗住邊間驗呀?
藥我就只食Estrade同早晚塞快孕隆,跟住就無喇,你係咪呀?
果兩個春袋自拍相我睇返都好好笑,當時其實磨到都痛。

子爵府

引用:Quote:芷柔 發表於 16-4-20 23:16 你係唔係

藥我都同你一樣呀,我偷驗係自己用捧捧驗ja

男爵府

芷柔 發表於 16-4-21 00:03
藥我都同你一樣呀,我偷驗係自己用捧捧驗ja
如果食小白球效果會仲唔舒服呀!驗血準好多喎!

子爵府

引用:Quote:芷柔 發表於 16-4-21 00:03 藥我都同

原帖由 gogogo~ 於 16-04-21 發表
如果食小白球效果會仲唔舒服呀!驗血準好多喎!
你上面旺角個間係唔係老劉d姑娘講個間嚟架? 因為我都唔知去邊到驗血好

男爵府

芷柔 發表於 16-4-21 01:10
你上面旺角個間係唔係老劉d姑娘講個間嚟架? 因為我都唔知去邊到驗血好

...
乜老劉姑娘有refer過驗血化驗所咩?

子爵府

引用:Quote:芷柔 發表於 16-4-21 01:10 你上面旺

原帖由 gogogo~ 於 16-04-21 發表
乜老劉姑娘有refer過驗血化驗所咩?
我老公要係香港驗血,所以佢refre左荔枝角,不過個電話又係打極我冇人聽

男爵府

芷柔 發表於 16-4-21 08:58
我老公要係香港驗血,所以佢refre左荔枝角,不過個電話又係打極我冇人聽

...
35800872果間美華嗎?

首頁
56789...17

尾頁

跳至