自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 16-5-10 09:29
我地都係,仲要限時間!嬲!我仲要拖住個細!
吓! 限時添, 都幾離譜喎.....

男爵府

唔係 complain, 純粹疑問: 天文台真係預測唔到一兩小時後發生既天氣嗎?? 平日都可以預測得到一週天氣狀況, 咁2小時候內應該唔大問題掛??
如果早返一兩小時預告會紅雨, 同教育署當機立斷傾停課問題, 會唔會就可以盡量避免到不必要既麻煩?

我個人覺得學校可以打電話俾家長問接唔接走既, 始終小朋友望住咁多同學無返, 老師又唔係教書, 只係叫睇全日睇圖書/自修, 我係小朋友都會想返屋企, 而且可能返學校途中, 鞋襪校服已經濕晒, 真係會好唔舒服, 而且要佢地成日係冷氣既班房/圖書館/禮堂都怕會凍親著涼.

不過如果家長表明未能接小朋友, 學校應該好樂意同家長講聲無問題, 唔駛擔心,學校會照顧小朋友同埋會有午飯佢地食.

我反而覺得彈性d處理會好d, 班主任打電話問家長意思如何, 如果想接走可以隨時接走; 未能接走都冇問題, 會繼續照顧到原定放學時間.

翡翠宮

有D返左學要家長接返屋企

我女好在未上校車, 學校寫左紅雨停課, 所以返左屋企

水晶宮

畀面勳章

natnat_tsang 發表於 16-5-10 13:42
吓! 限時添, 都幾離譜喎.....

係限我12點半前去到!不過唔知遲左會點

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 16-5-10 14:28
係限我12點半前去到!不過唔知遲左會點

朋友學校話無午餐,姐係迫人走

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得返左學咪上堂囉...
都有大半小朋友返左學囉..

不過我見大多數學校...
都會通知家長接走...同埋叫學生自己走..

我仔學校就係...明明有2/3學校已回校..
但留係學校又冇野做...一早點完名叫小朋友等學校放人...
到10點幾就叫晒學校回家

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:成日話遲通知.....其實返左學咪照返,未返咪唔出門

我囡已返學,照上堂,学校宣布不用接回学生,所以冇影響。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:唔係 complain, 純粹疑問: 天文台真係預測

原帖由 ntk_mami 於 16-05-10 發表
唔係 complain, 純粹疑問: 天文台真係預測唔到一兩小時後發生既天氣嗎?? 平日都可以預測得到一週天氣狀況, ...
同感,反而想知其實係咪可以預測2小時之内降雨量?
但系咪怕天氣不似預期,如果叫咗停,到時又冇雨又比人鬧,所以搅到好抆水才叫停課

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

cheese08 發表於 16-5-10 14:32
朋友學校話無午餐,姐係迫人走

學校都係咁同我講!話唔去接就無飯食!但我打去飯商問,佢地話如果學校要求,係會照送飯的!佢地唔會主動cut飯!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

0q.cathy 發表於 16-5-10 11:29
咁當然啦,否則吾會有人係度鬧爆天文台同教育局。不過我覺得最大問題係吾跟指引既學校,佢地開放學校,咁 ...

Agree

男爵府

我覺得叫得學生回家的學校都係老師與校長想早點放假居多。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

KT0603 發表於 16-5-10 14:48
我仔都係呀,10點鬆d放人,我由7點半等佢消息,以為繼續返學咋。11點幾返到,同佢去大家樂食早餐,無煮飯 ...
我仔要12點先返到丫....真係...佢8點幾打比我話等老師安排放學已開始等...唔知佢到底乜鐘數放學..
到佢打比我放得...已係10點幾....
跟住就一直等等等....等佢回家

男爵府

引用:回覆+alicialee1210+的帖子學校一定要你接

原帖由 chunchunlee 於 16-05-10 發表
回覆 alicialee1210 的帖子

學校一定要你接呀???
一定要接,佢剛返到學校,冇lunch . 唔得唔接。

珍珠宮

chunchunlee 發表於 16-5-10 09:16
出門口時天黑黑,但一粒雨都無
由於住得遠要出門,返到學校就話紅雨,但都照返學啦

如果話你知, 有中學連門都唔開呢??係米照返呀?
又另有中學返左要等家長接學生.. 一係等紅雨落.. 我地尼區紅雨無雨, 黃雨倒水, 都係要怨自己無運咯.

伯爵府

chunchunlee 發表於 16-5-10 09:16
出門口時天黑黑,但一粒雨都無
由於住得遠要出門,返到學校就話紅雨,但都照返學啦

唔係間間學校可以留喎,我地果間call家長返去接,有d家長已經返咗屋企,有d又返咗工

子爵府

可惜我地一早出門返到去,學校話吾開,一定要你帶返屋企呢
咁點,落住大雨走來走去,父母自己返工就遲大道,吾會比老細鬧咩
吾係間間學校都肯跟指引

水晶宮

係學校有問題多過天文台和教育局,講明話比小朋友留係安全的地方,有乜理由咁大雨,要家長去接細路返屋企。

我女學校照上堂,出左電郵,家長擔心亦可以接走,吾係就留校上課。聽其他家長講,其實今日有d區係落定好勁,但吾少區真係好平靜,吾係豪雨成災果種。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

中學生 返又好 放又好 自己搞掂啦

小學生 接到咪接囉 接唔到咪留係學校囉。
無家長接 學校點都唔敢推佢出門口啩。

大宅

回覆樓主:

我仔照上堂, 照食午飯, 照有功課
但學校講明, 唔會迫你接走, 可以隨時接走, 亦可等正常放學時間走

首頁

尾頁

跳至