醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

對!永福康我是跟這兒jm買的。

我一直買白十字的。白十字質數高d , 但我爸早上好少尿在尿片,邊個平買邊個啦。

對!hotbuy可到付。又快。我未試過液體(他們寫可少糧的); 神州有敏感線的,大量液體食物也ok。最近,天貓超市也開通了。網購那邊分享好有用!

m 碼好ok啊!(我爸爸33寸腰,反而,白十字的碼麻麻地)。

abena 的碼也是麻麻地的,香港代理改細了褲仔就亞洲人。
添寧的碼好ok. 永福康像添寧的碼。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

太陽花0805 發表於 17-8-19 20:32
你都要好好保重身體,你同你伯娘都很難得,你老爺可能頭腦轉不過來,排老人院需時,到時,再看情况,先儘 ...

我紅斑狼瘡病不覺都30多年。13歲起到而家係控制到。冇大事穩定就安樂。做社工嘅朋友都叫我哋快幫佢做決定。年頭奶奶入院轉去九龍醫院個社工都話點解同住嘅唔黎會唔同住嘅黎?我問醫院醫生野,我同叔仔老爺佢地講:成日醫生打黎話都係我受。老爺大伯。。。唉!其實佢哋都心病。。。唔識講!我同老爺話下次你同醫生講唔明都要旁聽。唔好好似係我問題。老公聽到醫生打黎回覆情況好似話我哋推俾醫院唔理咁。老公都把火。雖然實有呢種屋企人。但我唔係囉!早已扯老爺去申請院舍。佢拖咗一輪好似即刻收咁,又唔想佢入。俾隔離伯伯話完。佢先肯同我即做。
我女2001年1月8日QE出世  

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 17-8-19 12:24
添寧日我覺得麻麻。妳想要taobao,我寄些給妳試試,試了才決定!pm我。(我今次買taobao永福; 80 ...

今日忙現才覆你。
你真客氣啊,不要煩到你給我,我8下咋
但你講的是尿片嗎?
我見上面jm的網是內褲型褲仔,唔見尿片?

你爸好叻,自己去厕所,
媽近來無去厕所,全日用尿片,近來唔知做咩常常似肚痾的大大又多,添寧日用都頂到又無漏,但我就

翡翠宮

回覆樓主:

1號買了三包bb濕紙巾,18號巳開第三包,
我用得粗又抹得多

翡翠宮

回覆樓主:

唉,現講開,我腦想起都

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 08:52

咁似我奶奶嘅??!!我奶奶除支體無缺外其他都有。精神科 ...

請問什麼是營養金?

翡翠宮

hker 發表於 17-8-19 12:20
絕對不是!
傷殘金,精神病最易拿(當然,要覆診的,不是亂說),

有無攪錯,無手無腳唔係傷殘,精神病就傷殘
明了,即是好睇邊位醫生手下留情才穫批

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 17-8-19 22:35
請問什麼是營養金?

我所知係糖尿病。係早兩年入院奶奶糖尿勁。社工話幫佢加呢項營養金同提高傷殘津貼額。要醫生批。
我女2001年1月8日QE出世  

翡翠宮

hker 發表於 17-8-19 12:20
絕對不是!
傷殘金,精神病最易拿(當然,要覆診的,不是亂說),

是啊,行人路有的有推輪椅的小斜道,竟有車泊正小斜道地方,真是嬲到爆,個次正是醫院出入口,那處唔可泊車仲要泊正行人同輪椅出入,真想影佢相放上網。
好多人好無公德心又自私,自顧自己。

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 22:48
我所知係糖尿病。係早兩年入院奶奶糖尿勁。社工話幫佢加呢項營養金同提高傷殘津貼額。要醫生批。
...

糖尿有營養金,無聽過,不過我是新手,好多野都無聽過
反而住院時有社工出口同醫生傾下,我知會提高金額。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 22:30
今日忙現才覆你。
但你講的是尿片嗎?
妳媽感冒啊?沖些水溶維他命c .
每當我爸肚不舒服,我一定盡用最平的尿片。反正,20 mins又換一片。

我去看醫生,開定止瀉藥及超勁益生菌。我爸1-2 次ok la!

止痾藥-loperamil ( 無痾即停,否則便秘)
acetnol 止痛。
imethicone tablet- 減氣/賬
shin biofermin s tab 益生菌

總之,去醫生配定藥(我爸醫療卷大把$, $4000 balance, 以前一直不懂用。驗身不收,我爸又沒病。現在拿來配定藥,醫生明白的)

tissue 我用huggies, $40有130片。

shin biofermin s tab 益生菌,食到爸爸無肚痛才停。

妳快d 去看醫生啦。叫醫生配我上面的藥應急。

p.s. 我姐姐幫我爸搞的。沒有了她?我大鑊。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 23:18

糖尿有營養金,無聽過,不過我是新手,好多野都無聽過:bashf ...
她99 不止糖尿病,基本上,全身也是病。真的很複雜的病。(醫得頭來腳反根,個個醫生也那樣說我媽媽的)

大宅

hker 發表於 17-8-19 18:29
妳試多幾個醫生啊!個個醫生也不同的。半額好過無。次次覆診也問,"大"醫生,妳的朋友也有。
我見過輪椅弄 ...
我費事煩﹗覆診時多數都係果個醫生,唔想求人,我乞食都唔求政府..

果D車次次見住你推輸椅仲要霸住條斜道,為免弄花人地靚車寧願自己推上駁算﹗

但人地電動輪椅果D唔知點算

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 22:42
有無攪錯,無手無腳唔係傷殘,精神病就傷殘
明了,即是好睇邊位醫生手下留情才穫批:s ...
精神病可以是重症傷殘,可以是"大話"。
以前交通意外,精神問題賠很多錢的。現在好難了(美國仍是很多,可以是億元計)

對!傷殘津貼,如果問心無愧,我怕什麼吵?中年搬運工人失去了腳(或失去了手,我忘了),出$1700半額傷殘當買生果吃啦!這樣也不批!怎樣說謊?而且,每兩年review 一次,低b 到呢!會生番手/ 腳嗎?review 什麼?

精神病的問題,真的醫生才知了。外人好難知內情的。但可肯定的,心痛比身痛難搞。(身痛最多用嗎啡,心痛我不知用什麼)

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 22:33
1號買了三包bb濕紙巾,18號巳開第三包,
我用得粗又抹得多

HKTV 買松鶴濕紙巾抵, $99 有四包80張..

https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E6%96%87%E5%8C%96%E6%9D%91/s/H0986001/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E7%94%9F%E6%B4%BB/%E9%86%AB%E8%97%A5-%E5%81%A5%E5%BA%B7%E7%94%A2%E5%93%81/%E9%86%AB%E7%99%82%E8%A8%AD%E5%82%99/%E5%85%B6%E4%BB%96/%E6%9D%BE%E9%B6%B4%E6%BF%95%E7%B4%99%E5%B7%BE80sbag-45gmbag-4%E5%8C%85/p/H0986001_S_4020057SET

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 22:30
今日忙現才覆你。
但你講的是尿片嗎?
係咪成日飲茶食得太油呀?如果你媽行到叫佢行去廁所啦,訓練下對腳嘛...

我媽就相反,叫佢屙落點都唔肯..

大宅

hker 發表於 17-8-19 18:20
我好少用官集,太多東西不送。打回頭仲衰。

http://www.hotbuyhk.com/shiyong
可能我仲係未識玩,次次都用順丰,諗住方便D, 上次訂了很多即棄床墊,送上門,圍起來同香港買差不多.
今次要學下你地訂褲仔先

翡翠宮

hker 發表於 17-8-19 23:26
妳媽感冒啊?沖些水溶維他命c .
每當我爸肚不舒服,我一定盡用最平的尿片。反正,20 mins又換一片。

吓,感冒?唔係嘛,點解?

侯爵府

pylau 發表於 17-8-19 23:30
我費事煩﹗覆診時多數都係果個醫生,唔想求人,我乞食都唔求政府..

果D車次次見住你推輸椅仲要霸住條斜道 ...
電動輪椅去遊街,四圍找斜路走。好慘。
老實,大陸比香港先進,四圍是CCTV( 我朋友時時被人扣分,響"安"也扣。)香港?97到現在,除了垃圾會日日吵!我不知做了什麼。今時今日,香港地,撞死人仍輕易hit and run的,真是 什麼科技?那隻釘書機傻佬,不是靠私家cctv,根本捉不到他。。。。

醫療上,比97 差了很多!97 時,仍很多療養院/ 水療池的,今日?外判,無錢的人?去安老院等死!(我媽在療養院住了9個月,識了很多年青車禍的人,雖是廢但不殘。每天做不同的強肌運動)(不過,醫護比從前更辛苦,好慘)

不過,我仍是熱愛香港! 不喜歡的人,走吧!讓留下的人好好過日子,不是把億億$去打官司。10月垃圾會重開,肯定要吵死啦。什麼也不做,什麼也不規劃,只一味吵!

p.s. 請檢討下傷殘金的表!低能/ 落後到呢。

well, 有感而發!太心痛香港。大家切勿跟車太貼,否則會移去政治。 這兒,還是談患者的問題。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 23:49
吓,感冒?唔係嘛,點解?
大把人病!夏秋交替,人抵抗力差d 的。
去醫生配定藥啦,很有用的。

首頁

尾頁

跳至