夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

樓主我係過來人,可以分享一下經歷。
當時我完全無急於攪離婚,但要前夫搬走,佢一執咗小小野走,我就下決心掉晒佢所有野(話之佢有冇用),我唔想佢再踏足呢個家。
半年後可能嗰邊催佢結婚,佢就好主動攪離婚,但我又唔多點埋佢,繼續享受我單身生活,跟住佢搵佢父母上門搵我,講個女人剛剛生咗個B, 叫我放手。我同佢哋講我放咗手好耐啦,想立即離婚叫你個仔諗好條件,如果唔係就到我出手搵律師慢慢攪呀。結果再過半年佢一次性俾咗一筆贍養費我。

樓主呢刻千期唔好亂唔好動怒,既然離婚已成事實,想清楚才一步一步行,為了自己為子女爭取最大權益,問心無愧就得

禁止訪問

禁止訪問

大宅

老陳皮 發表於 20-7-30 01:26
你夠淡定,臨危不亂
你6299明知個衰仔出面有女人,唔鬧下個衰仔,仲有面走去你到攤牌,真係不知廉恥 ...

我無仔女,做決定確實可以灑脫一些。
只係我想同樓主表達,就算放手,唔代表唔可以為自己爭取權益保障,更唔代係為難對方。仲有當時嘅我好快就唔諗誰錯誰對,過去就是一面借鏡,快快收拾心情,裝備自己,往後要活得更好。當然講好似好易,但自己唔去試點知唔可以,身邊總會有家人朋友支持,難關一步一步走過,唔好對自己失去信心。
提外話: 後來我係法庭頒布暫准離婚令無幾耐,就認識到我現任老公,所以人生有時有得必有失,有失必有得。

男爵府

老陳皮 發表於 20-7-30 01:22
呢啲男人真夠賤(好想講粗口)
呢啲男人要嚟都冇用,早走早著

係喎,每個朋友聽完我講,都係會爆句粗口

珍珠宮

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 23:27
我唯一覺得自己唔差嘅事,就係湊仔湊到佢肥肥白白touch wood好少病痛。我自己餵人奶其實我好proud of自己。 ...
你抒發愛人的方式不同他抒發愛人的方式。
你愛人的方式是排他式。
但他不然,他抒發愛人的方式是氹對方開心。
所以當你選擇結婚後排他式的不add人在聯絡圈中。但他不會和你一樣的做法,這和他愛你不愛你是兩回事。下次遇上個會使你生活開心的男人,也不需要因為你有排他式的愛,就期望對方也有相應的排他式的愛。
支持你放寬自己,無論已婚或未婚,都接受別人的add,擺住響度齋畀人睇下都有好處。好處係,對有些人有此心理作用,越是有其他人approach的人,就更顯得那人的吸引和價值的提昇。這不是憑我說是就是的,是我先生從一些心理專家研究所得知的。研究顯示,當一個女人身邊有位男性陪伴時,會引得更多男人鍾意她。她拍得成拖的機會率會提昇。當然這是歐美洲文化的心理研究。可能不適合套用在香港文化。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

jojocatjojo 發表於 20-7-30 01:03
樓主我係過來人,可以分享一下經歷。
當時我完全無急於攪離婚,但要前夫搬走,佢一執咗小小野走,我就下決 ...
你不用急辦離婚手續,讓你和他都冷靜自己,這段時間,就當自己適應自己生活,他想離婚,他自己辦手續,不用幫他。
所有生活費都應該取,是你和仔仔應得,你不用為他設想,他有沒有想到,你和仔仔都要生活使費,同時如果他愛護仔仔,都應想他有好生活,所以要生活費,不是你貪錢,而是應該的。如果他對你不念情,更加不用對他客氣!樓主你要堅強,才能保護仔仔的美好將來,加油!

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔好做任何野先,唔好同佢講任何野住,大家冷靜下先,個BB仲細自己考慮清楚先。再唔係拖佢一年先離。叫佢自己找律師,拖佢一年先。等佢供多一年樓先,因為你支出仲大過收入。你點供到樓仲比埋個BB支出,個BB每月要好多錢,工人又要錢。自己d一年安排好啲生活支出同收入先再算。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 16:23
唔該晒,咁我想問我地要唔要例埋條件先定就咁簽完交左先之後再傾?我應該無嘢要同佢爭了。我會自己供返一 ...

你唔好咁傻啦,個仔仲咁細,你又話自己搵得少,仲講咩骨氣講供返一半樓,仲唔收佢贍養費,你唔為自己諗,都要為個仔諗啦!何況而家係佢做錯,唔係你做錯!

男爵府

放手同收錢係兩回事,諗清諗楚

大宅

jojocatjojo 發表於 20-7-30 02:15
我無仔女,做決定確實可以灑脫一些。
只係我想同樓主表達,就算放手,唔代表唔可以為自己爭取權益保障, ...

早排都沉左一輪所以我都有一段時間無上黎回覆返你地。多謝你地咁多位嘅意見。我想update返嘅係呢刻我同返佢一齊。
佢有一晚搵我坐底傾,問心一句,我個心係仲好愛呢個人嘅,唔愛就唔會咁覺得心痛。又或者係結婚後,我個心都係得佢同個仔,突然發生呢啲事,我最愛嘅人個心容納左第二個我好似覺得個世界塌下來咁。佢有啲位解釋到但有啲位到今日佢都係無法解釋..其實答案係點大家都心照。
雖然當時我自己都提起左勇氣決定離婚,但或者心底裡,佢搵我傾嘅一刻我仲係好想俾個機會大家,其實佢嘅說話,我已經唔知邊啲應該信,邊啲唔應該信。我自己都好模糊。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-8-6 19:58
早排都沉左一輪所以我都有一段時間無上黎回覆返你地。多謝你地咁多位嘅意見。我想update返嘅係呢刻我同返 ...

當你選擇比機會他,你也要比機會自己,要令自己充實快樂過每天,記住你的世界並不只有他,要為愛自己而活。過去的,唔好再諗再提,否則只會增加痛苦,加油! 為自己為10個月大的bb加油!

大宅

858D 發表於 20-7-31 07:21
你愛人的方式是排他式。
但他不然,他抒發愛人的方式是氹對方開心 ...

我自己結婚後更加抗拒同啲異性朋友接觸,可能覺得結婚身份唔同左。結婚前後其實都on and off有人approach我,返工會接觸到好多異性,有啲甚至條件好好,但講真我真係一啲異心都無,我直頭好似落晒閘咁多餘無謂嘢都唔會講多一句。婚戒日日都會想帶住。但原來係得我自己係咁,另一伴係唔會因為自己而放棄同其他異性去傾談甚至係佢主動接觸人。我承認我係好失望因為我睇錯晒佢。不過你講得啱嘅,我自己係咁,唔代表佢都要咁。
或者我應該改變自己。我都唔想自己生命再只得佢一個。返工識多啲人搵返自己嘅價值同存在感。我覺得自己之前真係太天真。同埋原來呢個世界係唔會有專一嘅男人

大宅

five555 發表於 20-8-6 21:47
當你選擇比機會他,你也要比機會自己,要令自己充實快樂過每天,記住你的世界並不只有他,要為愛自己而活 ...

多謝你呀。呢段日子其實真心過得好辛苦,其實到今日都仲係。有時會諗係咪應該let go,因為而家件事看似完結,但我個心仲會有條刺。有時又會諗其實佢地係咪仲有聯絡,佢仲有無嘢呃緊我,佢其實仲愛唔愛我,又知道唔可以再提,知道要開心生活,但我又暫時未能咁叻。有時又覺得點解自己咁天真之前一直相信佢唔會呃我,相信佢愛我,但最後係利用我對佢嘅信任而講大話。我有好多心結,萬念俱灰。我返唔到去以前佢講乜我都笑一餐嘅時候,做唔返以前嗰個單純開心嘅我,我都想搵返嗰個自己。我努力緊,我知時間幫到我,一切會過去的。所以我開始積極撈返自己上黎,令自己開心。

珍珠宮

一嚿大番薯 發表於 20-8-6 23:20
我自己結婚後更加抗拒同啲異性朋友接觸,可能覺得結婚身份唔同左。結婚前後其實都on and off有人approach ...

「同埋原來呢個世界係唔會有專一嘅男人」
我如此理解來認同你,在我生活圈子裏的世界係唔會有合乎我理想中「專一」模範的男人。我先生在這方面也非我的理想。我已告訴過你 他和一位靚女高才下屬的 一段曖昧情感。
我剛才繼續追曬你以上的貼文,得知你兩暫時選擇繼續一齊生活。無論你選擇或去或留,我也支持你!既然選擇留下,就嘗試學著如何靠你自己的思想把自己調整過來活得開心些。不要期望他改變,江山易改,品性難移。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

想生BB熱投

樓主你好。我無細心睇晒所有回覆。
我自己依家都經歷緊差唔多嘅嘢。

我想同你講小朋友嘅贍養費你一定要問佢囉。除咗減輕你自己嘅壓力外,呢啲錢可以證明畀小朋友知佢爸爸唔係唔理佢。呢樣嘢對小朋友將來成長同埋信心都好重要。

大宅

想生BB熱投

另外,之前喺網上面見到呢個比喻故事。好適合用嚟解釋比小朋友聽爸爸媽媽唔能夠再一齊生活。

海龜爸爸愛上陸龜媽媽,因此搬到岸上與陸龜媽媽結婚和生下小孩,但因棲息地不同,海龜不能適應陸上生活,只好回到海中。但你很厲害,是混血兒「海陸龜」,既可在海中生活,又可留在岸上,爸媽商量後,認為現時你留在陸地較好,但是海龜爸爸會經常上岸探望你呢!

你要錫自己多啲。加油,共勉之~

大宅

想生BB熱投

858D 發表於 20-7-31 07:21
你愛人的方式是排他式。
但他不然,他抒發愛人的方式是氹對方開心 ...

唔好意思,插嘴問。想知道多啲關於抒發愛人方式。係咪即係5 languages of love?

珍珠宮

eklour 發表於 20-8-7 03:57
唔好意思,插嘴問。想知道多啲關於抒發愛人方式。係咪即係5 languages of love?
...

Yes, 5 languages of love book by Gary Chapman is what I mean. I learned from him almost 30 years ago.
你在樓上講的海龜與陸龜的故事對我來說也很好用。我和前夫也要共同繼續養育兒女到她們獨立成年呢。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-8-6 23:34
多謝你呀。呢段日子其實真心過得好辛苦,其實到今日都仲係。有時會諗係咪應該let go,因為而家件事看似完結 ...
你自己選擇的路,就要相信自己,儘量忘記過去,不過都要學習獨立,自我增值,增加自我形象,女人有自信,自會有魅力,他不珍惜,自會有更好的懂得欣賞。祝生活美滿! 努力加油!

首頁

尾頁

跳至