自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cara.mak 發表於 21-6-10 14:01
因為新移民及雙飛勁谷,好嘅學校學位唔夠分,無啦啦多左人搶,咁嘅道理你都唔明?
...

哦...其實谷唔谷小朋友,香港大把本土家長都勁谷呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

cara.mak 發表於 21-6-10 13:58

一個半個case?真好笑,之前一直勁多雙飛黎搶學位,你覺得 ...

以前港孩邊使補習?你講緊60年代70年代?

我讀預科時已經日日幫補習社同小學生私人補習,90年初讀大學時亦系,可以話80年代末開始小學生幾乎都揾補習,只系補習社定私人補習既分別,可能你其實系2000年後農村落黎既新移民,否則唔可能唔知,香港補習風氣系幾時開始。

侯爵府

Myluckybaby 發表於 21-6-1 18:28

教育去到最高境界就係高等學府的認受性,不是嗎?即係內 ...

你咁講,夠好多劍橋、牛津過黎清華做exchange 啦

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-6-10 15:38
以前港孩邊使補習?你講緊60年代70年代?
我讀預科時已經日日幫補習社同小學生私人補習,90年初讀大學時 ...

以前係有人補習,有錢嘅咪去補,
我都日日要被迫去補習。

但依家嘅小學生,有錢無錢都去補習,有功課班

似前邊有
我未聽過同學補習
係小學,我去補習已有點怪獸feel

大宅

緊係高分緊要啦,香港學生學術成績比外國好好多㗎,雖然係谷啲,但出嚟張成績表都有野比人睇,呢啲嘢外國點比呀!

首頁

尾頁

跳至