自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

侯爵府

牛年勳章

seaman1982 發表於 22-5-18 23:17
咁同樣你都冇了解左樓主問乜先就質疑啫。
樓主由開始就問係咪冇淘汰,係咪直升,問得好清楚下。唔係問有冇 ...

請問一下邊句説話看出我質疑樓主呢?淘汰係當年學制嘅一種制度,亦因制度下採取咗淘汰試呢個公開考試嘅方式,制度上的確係當時已廢除,呢個係事實,我只説事實都係質疑?反觀其他人只用自身經驗話明明當時學校有淘汰,肯定唔係35年等等,真係無了解過事實喎

珍珠宮

糯米米糍 發表於 22-5-18 22:17
中三淘汰試係一個公開考試,1987係最後一界,今年2022,咪35年前取消囉,上面我已回覆參考自網上資料 ...

其實樓主都唔係問中三淘汰試,相關資料維基百科都查到,佢正正就係問依家仲會唔會名亡實存,仲有冇‘因編制問題依然有淘汰’,大家都答十幾年前仲經歷緊樓主所講既中三升中四淘汰賽,冇話係因為中三淘汰試噃,大家都係講經歷唔代表質疑你既

子爵府

糯米米糍 發表於 22-5-18 10:21
樓主講嘅中三淘汰喺35年前已經取消,之後行3223學制即有HKCEE同HKALE,之後嘅334學制即DSE都行咗10年,樓主 ...

我同樓主應該差唔多大,當年上中四真係每班少咗1x 人(但無1/3咁多嘅…)我哋五班中三五班中四嘅,咁兩班精英班人數就無咩變,依然42個。

另外三班普通班少咗嘅人相信係成績唔好被學校勸退(要想留班都無學額)

男爵府

如果中四選科時,學校只派到唔鐘意讀嘅科(chem / bio / phy) ,女仔,今年中五,呢啲科成績唔好,中英數還可以!問過本人,佢自己都想讀大學,其實仲可以點可以建議下?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

TATEYAMA 發表於 22-5-18 23:16
所以唔明點解宜家有人廿零歲得中三學歷
因為法例係俾人夠年歲,16? ,可決定吾讀書退學。聽過有人係細路自己同學校退學,父母都無得反對。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

junebbgirl2013 發表於 22-5-19 07:34
如果中四選科時,學校只派到唔鐘意讀嘅科(chem / bio / phy) ,女仔,今年中五,呢啲科成績 ...

係咪可轉校,去有得讀自己想讀科? 如唐乃勤,只開高中班學校,可打去問下。 其他一般學校,吾只仲有咩科淨低有得選? 可打去問下插班情況。仲有遵理都有開日校班,可問下。

伯爵府

係,除非自己唔讀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

junebbgirl2013 發表於 22-5-19 07:34
如果中四選科時,學校只派到唔鐘意讀嘅科(chem / bio / phy) ,女仔,今年中五,呢啲科成績 ...

一係repeat,執返好個底
一係轉校,轉選修科都係要repeat (通常phy chem bio 係熱門科,你唔要,更易轉校)
一係由今日起狂補,但都要自己發奮努力

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

而家中五,得返一年唔夠就考 DSE,轉校可能太遲,除咗學校選修科,有無自修可以報?
另外補習,追成績。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chitchit0520 發表於 22-5-19 08:11
可能你學校無?
我92年中五,我哋中三6班,中四4班,中六2班喎!只係B2中學
...

我諗,統一d答案啦(有d亂)
政府嘅公開試中三淘汰試,係1988年取消,這是肯定
之後有個別學校因自己需要,中三升中四會篩人,但如果叫呢個做淘汰試唔太合適,因一般認知「淘汰試」係一個公開試,有派位證盛盛

正如,如果2023開始取消呈分試,改用另一制度。咁「因2023取消呈分試」係一個事實,唔會因為有學校自行繼續排RO排ranking就話有學校繼續有呈分試,個人覺得呢個說法會誤導

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 08:34
我諗,統一d答案啦(有d亂)
政府嘅公開試中三淘汰試,係1988年取消,這是肯定
之後有個別學校因自己需要 ...

所以樓上跳出來講淘汰試咪有啲 簡單來說廿年前仲有淘汰,只係不同形式,非公開試

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我當年都係中三西左出黎,轉第2區學校,但係減返35,即係5歲讀中學
我都係香港出世至今未離開過,但係學制轉黎轉去,都係而家小朋友升中先到研究下
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

eledak 發表於 22-5-18 12:02
係。
當年中七A level人少少,個個都叻,入8大係幾乎100%

當年?即係80年代?80年代有8大?理工同浸會在90年代升格大學,之前叫大專?

珍珠宮

好媽媽勳章

Ritzmary 發表於 22-5-19 08:51
當年?即係80年代?80年代有8大?理工同浸會在90年代升格大學,之前叫大專?
...

應該係,我家90年代升大學/大專,但佢只入到poly, 所以無degree

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 22-5-18 10:42
有35年咁耐咩?
我都係三十幾歲,但我細個都係同樓主一樣,果時我都十幾,即廿年前左右。當然我知依家制度 ...

我記得以前係叫九年免費教育
小學六年, 加中學三年
中四, 中五會考
中六, 中七高級會考

中三個陣好似可以轉讀其他職業先修學校, 或者中三出黎做野
不過有無三十五年我就真係唔記得

我記得我中一個陣係有六班
同一間學校中四就四班, 分左文科, 理科, 商科
所以一定係有部份人走左

但我中四到而家一定無三十五年
天朗氣清

男爵府

Ritzmary 發表於 22-5-19 08:51
...

可能叫四大,太耐唔記得 係90年代初

大宅

糯米米糍 發表於 22-5-18 10:21
樓主講嘅中三淘汰喺35年前已經取消,之後行3223學制即有HKCEE同HKALE,之後嘅334學制即DSE都行咗10年,樓主 ...

咁又唔好咁講, 好似我咁畢業好多年又冇生小朋友跟本唔會留意而家既學制

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jt040 發表於 22-5-19 09:00
咁又唔好咁講, 好似我咁畢業好多年又冇生小朋友跟本唔會留意而家既學制
...

無錯, 就算留意都係留意返同自己小朋友有關既
而家我都只係知小學升中

後面DSE, IB, JUPAS, NON-JUPAS 點做我都未研究
天朗氣清

禁止訪問

首頁
56789...10

尾頁

跳至