時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

留系香港成日怨又唔開心,甚至破壞自己的地方的人,真心支持佢哋移民,大家開心

伯爵府

加菲貓3 發表於 22-7-1 18:20
美國夠得兩個老人選啦。你估又係人民選出?都安排好A.B你咯。

你問佢美國係咪一人一票,公民提名?點解希拉莉會輸

侯爵府

奇奇媽媽 發表於 22-7-1 18:18
疫情前,一年內有半年返香港同內地渡假,仲買埋樓話要返內地住,幾個都係甘,令我有啲反思 :q ...

又或者咁,有啲人鍾意度度住下,如果佢移民得嚟唔係日日抹黑自己國家,我覺得就當只係佢鍾意云遊四方

侯爵府

emilylam 發表於 22-7-1 18:21
留系香港成日怨又唔開心,甚至破壞自己的地方的人,真心支持佢哋移民,大家開心
...

究竟啲人走曬未㗎?我期待香港無曬呢班人開新篇囉

珍珠宮

維仔媽媽 發表於 22-7-1 17:43
我認為移民系個人選擇,好唔好,旁人好難加以評價。
無論移民定移居他國或他地,離開了就唔好對香港指指點 ...

認同你。
無論為乜理由移民都好,活在可以有自由思想同選擇的香港下,理唔理解別人選擇都應該尊重別人,無乜好評論同批評。
反而,留底的人,如真心愛這地想這地好,就請真係為香港好,唔好再搞分化仇恨。
而選擇離開的人,既放棄這地,仲講乜關心同愛去指指點點,虛偽。隔住個汪洋大海,只睇住唔知係唔係事實的所謂新聞就偉論一番,膚淺。不如慳返啖氣去關心同愛所處之地。

伯爵府

青青河邊草 發表於 22-7-1 18:22
又或者咁,有啲人鍾意度度住下,如果佢移民得嚟唔係日日抹黑自己國家,我覺得就當只係佢鍾意云遊四方
...

我ok架,我反思既意思係,佢地當年走應該係追求更好的生活與國度,年紀大就思故鄉,什至佢地話返大灣區買樓過退休生活,甘應該係佢地覺得內地好先會返去

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 22-7-1 18:15
我身邊移民大半世紀的親人,英美澳都有,佢地十幾歲去,而家都6,7十歲,都留住香港身份證,仲要突登返香 ...

帶埋回鄉卡住外國,回鄉卡係寶嚟,萬一在外國有事,中國政府第一時間派機救中國人

伯爵府

emilylam 發表於 22-7-1 18:25
帶埋回鄉卡住外國,回鄉卡係寶嚟,萬一在外國有事,中國政府第一時間派機救中國人
...

佢地7十年代去已經入晒籍架喇,應該唔關事

公爵府

奇奇媽媽 發表於 22-7-1 18:21
...
最主要係共和党,民主党。係近百年輪流坐庄,講到自己全球最民主咁,其實又係一鬼樣,反共唔反美,就係雙標,就係假仁假義

侯爵府

白毛毛 發表於 22-7-1 18:25
認同你。
無論為乜理由移民都好,活在可以有自由思想同選擇的香港下,理唔理解別人選擇都應該尊重別人,無 ...

所以我成日覺得呢啲po只為引發爭議。大家留意下有啲會員只在呢啲po先會出現。

我一樣反對內地防疫方法,跟住就被人label做yc, 根本無理會我嘅出發點係唔想國家衰,好好笑。網上好多人把問題簡單化,分成2派,根本唔係討論。

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 22-7-1 18:26
佢地7十年代去已經入晒籍架喇,應該唔關事

唔關有冇入籍事

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

各有各諗法,而且好多人係覺得有出路。

男爵府

人各有志,仲要個個人情況唔同

好多人留學後無返香港,係外國落地生根

另外識到有人本身之前有加藉,之後返香港搵錢+結婚生仔,最近又一家大細去加拿大生活

有d係97前移民入藉,之後返香港搵錢,但父母留係外國養老(因為要請大假去外國照顧父母)

侯爵府

回覆樓主:

有錢就起邊都好,外國生活一定舒服d,節奏都慢d,香港乜都趕頭趕命咁,搵錢就好,搵夠先走。
我都努力緊十年後去泰國,香港唔係唔好,但去鄉郊地方生活好正,泰國紙水低,唔洗好多錢已經可以租到好大地方。
不過我自己諗法係,移得民就一定要有筆錢唔洗捱先會去。
英國加拿大,定台灣日本星加坡都冇所謂,自己歡喜咪去law,人地去我一律祝福,唔掂咪番香港,乜都試下,想咪去闖下,難得英國有d 5+1咪去玩下。我冇興趣英國,否則都會同c6去玩下番幾年。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-7-1 18:29
所以我成日覺得呢啲po只為引發爭議。大家留意下有啲會員只在呢啲po先會出現。

我一樣反對內地防疫方法, ...

對。
所以唔好怪我講,留底但又搞事的人,係咪真係比離開的人好呢?
某顏色係咪比另一顏色好?
我唔認為!

大宅

Cinken 發表於 22-7-1 18:09
就等於
單身係咪一件好事?
吾生仔女係咪一件好事?

認同呀!例如講要/同唔要小朋友一樣。其實係冇對/錯架,個人有個人既喜好同選擇,自己想點咪做囉,決定咗就算錯/後悔都係佢個人問題。

其實有邊個人唔鍾意有得選擇架?!有能力比你揀唔好咩?只怕係死淨焗住冇得揀。更何況最好係香港可以雙重國籍,唔適應唔鍾意甚至乎入籍外國後都可以返黎。D人唔憤氣又如何,呢個係政府既政策。

利申:我有能力都想去外國生活下,同想俾小朋友去接受西方教育,唔想要填鴨式。日後佢鍾意留係邊度發展,到佢自己揀。可惜我未有能力,不過我仍會安份,正面地生活,亦會祝福已離開移居海外既親朋!

子爵府

青青河邊草 發表於 22-7-1 18:29

我一樣反對內地防疫方法, ...

係架,呢度D 網軍好多都係非白即黑,常引起駡戰,越來越無聊。

大宅

奇奇媽媽 發表於 22-7-1 18:21
...

所以話香港選舉,繼偉大澳門選舉後,第二個地方可以走在全球尖端!引領潮流!其他國家望塵莫及!仲點會移民!

珍珠宮

其實咁多百年以來,都大把人移居,好定唔好,自己試過便知道
我識大陸黎香港既人,有啲過得充實,有啲過得不如大陸,邊有得講係好定唔好事?

水晶宮

回覆樓主:

信我,肯定回流

首頁

尾頁

跳至