自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好多年青人其實係受家長影響, 到大學先讀國安法改變不了太多。
港府發現問題太遲了, 97後呢批全部睇蘋果大, 開初蘋果冇咁偏激, 之後越來越......, 但已殖入左思想到呢代人, 好難救了. 再加上, 好似係咪初中冇左中國歷史科? 這樣係完全導致這局面的關鍵, 呢代人冇哂國家民族主義真係不無原因.....去外國讀書, 都要讀其國家歷史啦, 竟然香港學生唔駛讀唔想讀自己國家歷史???? 其實政府入邊係咪有內鬼?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

讀過聖經都大把人無信教
讀完都唔一定愛國

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

認為國安教育係洗腦嘅人,只係因為佢地自己被洗左腦

大宅

snoopy 發表於 22-7-25 17:13
請問有無JM 聽過仔女講? 由2022 9月開始要讀多科UG5E1001 國安法 pass才可畢業? 重要呢科唔計在credit內 ...

支持、好事。

侯爵府

gallygally 發表於 22-7-26 07:45
好多年青人其實係受家長影響, 到大學先讀國安法改變不了太多。
港府發現問題太遲了, 97後呢批全部睇蘋果大 ...

你講出重點

另外年青人除咗受家庭影響, 好多亦都受學校老師/活動導師/運動教練洗腦、朋輩影響。 呢啲先慘, 細細個已經開始洗腦, 去到大學先讀國安法太遲喇, 中央要再諗辦法!

水晶宮

yokulami 發表於 22-7-26 07:47
讀過聖經都大把人無信教
讀完都唔一定愛國

其實唔駛讀完愛國,讀完得過知字,好過懵盛盛咩叫國安法都唔知

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 22-7-26 07:54
其實唔駛讀完愛國,讀完得過知字,好過懵盛盛咩叫國安法都唔知

我諗好多中學生都知係咩嚟,只係點睇呢樣嘢有好大反差,大學改變不了

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 22-7-25 22:16
其實我覺得無直接關係,我夠無讀過國安,唔通又會犯法咩?未有國安要讀之前,好多學生一樣好乖,讀咗咁多 ...

雖然我都係唔學都識守法,但香港的確好多人尤其是某些學生,到牛高馬大連基本嘢都樣樣要教。誇張到,喇,紅綠燈唔整爛得嘎,壞咗路人盲人過馬路好危險,講唔聽,最後只能將紅綠燈用鐵網包住等人冇咁易打爛。~2019年我睇到呢D好悲哀~竟然咁多衣冠楚楚嘅香港人限制其它人自由去捍衛自己自由,剝奪大多數人人權去維護自己人權,最終搞到要從教育兒童嘅內容來教育成年人,紅綠燈唔打得,磚頭束帶鐳射筆本身唔係兇器,但不當使用會傷人死人,觸犯刑事,高空掉嘢非常危險等等。維護國家安全,其實都係好基本嘅,全世界好多國家都睇到,俾外部滲透引至國家內亂,戰爭,人民係咩生活?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

gallygally 發表於 22-7-26 07:45
港府發現問題太遲了, 97後呢批全部睇蘋果大 ...

外國要讀其國家歷史?邊度外國?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Happy_hk 發表於 22-7-26 08:21
雖然我都係唔學都識守法,但香港的確好多人尤其是某些學生,到牛高馬大連基本嘢都樣樣要教。誇張到,喇, ...

過去嘅嘢喺呢度唔想重複啦!相信已經受法律制裁。唔少無犯法嘅 ,就受影響。大學啦!成年人嚟啦!考個試會改變思想?咁諗嘅人會唔會過份簡單?

公爵府

2024年龍年勳章

snoopy 發表於 22-7-25 17:13
請問有無JM 聽過仔女講? 由2022 9月開始要讀多科UG5E1001 國安法 pass才可畢業? 重要呢科唔計在credit內 ...

香港真係要加深國民教育~

珊瑚宮

回覆樓主:

贊成, 越早開始越好

男爵府

414928 發表於 22-7-25 18:04
對症下藥,掉磚掉汽油掉得最開心就係大學生,所以加入這科絕對正確,學壞了係時候修正。 ...

对!岩呀!对症下葯,絕对支持

伯爵府

好事

伯爵府

YuYuMother 發表於 22-7-25 18:24
點解國安法就咁大反應呢?

有啲中學要讀聖經科,冇宗教信仰一樣要讀要考試,又唔見有人反抗既? ...

Well said

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

pauline_c 發表於 22-7-26 08:23
外國要讀其國家歷史?邊度外國?

班移英勇士冇理由唔駛讀大英帝國歷史下話?
班人去到讀又覺得冇問題架喎
中國人俾白人睇唔起真係唔好怪自己

珍珠宮

2024年龍年勳章

KenChung_FB 發表於 22-7-26 06:05
唔奇吖,以前熟讀毛語錄就可以大學畢業。

"以前熟讀毛語錄就可以大學畢業。"
真㗎?可唔可以俾多d資料我,等我可以share出去有根有據,唔想俾人話我亂作吖嘛。

類似嘅嘢我只係聽過屈俾大陸"強力部門"捉左用釘書機釘大脾果個大話精釘書健,如果唔係被閉路電視捉到正,佢成事後本來會到耶魯讀神學博士。

另外,嶺南大學畢業嘅羅冠聰竟然被耶魯大學收佢讀碩士,反中係有佢嘅回報嘅。

子爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 22-7-26 08:25
過去嘅嘢喺呢度唔想重複啦!相信已經受法律制裁。唔少無犯法嘅 ,就受影響。大學啦!成年人嚟啦!考個試會 ...

咁我分享D現在,小兒中三,上幾月學中史,講日本侵華,老師講到,如果當時日本唔係戰敗,現在香港應該就唔係咁了,好多學生話,咁都幾好喎,我地就係日本人了。我仔返來話嬲,點解同學會咁諗?但佢唔敢表達咩,話會俾人孤立霸凌。再早有老師晨早去排蘋果日報最後一版,呢個本身係老師自由,但返來仲要專登講俾學生知,引導學生。有老師上堂講長征嘅艱苦環境,係以一種調侃的口氣,話食樹皮著草鞋呢D囉,你地知嘎~
我一向唔中意香港分黃藍,但老師都不盡秉持中立而去附合學生。正誤三觀,道德准則已自然將人分開。香港係好好嘅地方,好愛呢座城,但某些東西,香港真係有缺失。

首頁

尾頁

跳至