自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-1-27 10:59
大行定細行?
d AA 成日話呢D >5X年既唐要full paid買, 上唔到會乜乜物物

大行。要FP買應該係唐樓勁舊果d, 呢d洋樓有銀行做,不過有機會銀行要驗樓。同埋買得呢d 57年樓,應該用黎做劏房。

littlefunpig    發表於 23-1-27 11:13

子爵府

虎到金來勳章

Siusiuren 發表於 23-1-27 00:45
其實諗緊係咪直接封盤算,等個價升返上去先再俾人睇樓,隔日俾人睇一次樓都睇到攰
...

市道好時,銀行估價未必跟足,有滯後。但依家市道差,將心比己,你係買家,最近成交價同銀行估價都係$4xx,點解要$500買你個單位?因為你豪妝而又啱新買家心水?

個屋苑先3年樓,每個單位殘極有限,仲要有成50個盤,你可以堅持$500先賣,撞客。

既然你心中有價,你叫銀行幫你盡估去唔去到$500,幾間叫去盡估都唔到$500,你可死心。

樓換樓,平賣平買。你要明白,當你居屋可賣到$500,心儀單位同樣升價。

公爵府

Siusiuren 發表於 23-1-26 21:57
我屋苑得3年樓齡,所以無網上估價

3年居屋就賺錢賣楼

侯爵府

Siusiuren 發表於 23-1-27 00:45
其實諗緊係咪直接封盤算,等個價升返上去先再俾人睇樓,隔日俾人睇一次樓都睇到攰
...
你自己睇啱想換咩樓未? 如果仲未開始搵樓, 唔使賤賣住。

今年內外圍經濟都唔好, 樓價都不會太大上落, 但你係換樓, 等多一年, 樓價升時, 你想換果層都一樣升, 所以其實你決定今年換樓係明智的, 平賣平買, 冇蝕底。建議你照放, 但不要賤賣, 同時要開始搵樓, 如果你心儀的區份樓價都好抵, 咁先考慮呢邊可以平賣。

同時放多幾間 agent, 唔好畀一個 agent 將你舞來舞去。

仲有, 你要睇餸食飯, 千祈唔好先買後賣 (有啲無良 agent 可能建議你咁做), 呢啲高風險動作只適宜有實力的買家, 否則隨時兩頭唔到岸!

子爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:44
但57年樓,執都有排執,漏水同結構問題,已經差唔多唐樓級別,都係等被收購多。
...

又唔一定有漏水問題,但要花錢裝修就真,呢個成交咁平,個人覺得可能有BD order 要做,例如有潛建物但未拆。

子爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:44
但57年樓,執都有排執,漏水同結構問題,已經差唔多唐樓級別,都係等被收購多。
...

果個成交的那座大廈,的確市建局已經點左名係有必要重建的。

水晶宮

HL7646 發表於 23-1-27 12:40
果個成交的那座大廈,的確市建局已經點左名係有必要重建的。

Oic, 原來係咁

子爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 11:02
大行。要FP買應該係唐樓勁舊果d, 呢d洋樓有銀行做,不過有機會銀行要驗樓。同埋買得呢d 57年樓,應該用黎 ...

大新肯做舊樓/居屋按揭

首頁

尾頁

跳至