自由講場

跳至

首頁
56789...14

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

mother904 發表於 23-2-12 21:28
看完1 & 2, 在科幻片的包裝下,內涵相當中國,令我諗起愚公移山,為左幾百年甚至幾千年之後的子孫著想,除 ...

完全顯現中西方對「家」概念的文化差異,世界末日,西方選擇諾亞方舟,有「我」便有家;但中國人對家園,對「根」的執著,寧願選擇最難的方案,都要帶「球」(地球)跑,好感觸!

伯爵府

2024年龍年勳章

mother904 發表於 23-2-11 10:07
估唔到一套科幻片,竟然令我喊了出黎,聽到隔離左右都有索鼻聲。

套戲三小時,但好似一陣間就過左,睇到中 ...

50歲宇航員出列嗰個位,真係喊出嚟,好感人,演員沙溢平時多拍喜劇,估唔到今次拍得咁好

伯爵府

2024年龍年勳章

traeh 發表於 23-2-12 17:07
最初以為個定位資料錯咗,真係無諗到原來師傅係咁安排
係啊,我估開始吳京原本都唔想走,直到嗰個外國宇航員做咗佢師傅經常對佢做嘅手勢,用手指佢頭幾下,又幻化成佢師個樣,吳京明白師傅遺願係要佢平安,所以吴京先選擇逃生,真係好感人

男爵府

traeh 發表於 23-2-13 00:03
佢入房時似乎係唔知2038之後嘅事

佢個女傳信息比佢,因是數字生命,所以好快

伯爵府

2024年龍年勳章

Gniw 發表於 23-2-11 12:59
Yes, 我其實都好多睇唔明,反而係我仔解釋比我聽,最後劉德華入咗moss,我仔話劉冇死,係進入了四維空間, ...
其實套戲一開始有講,面對世界末日有兩套方案,一係移走地球,人類真實生活係現實中,一係將人意識上存電腦,即使肉身死亡,意識亦可以係電腦中不斷更新迭代,發展生成新嘅自主意識,跳出初時記憶芯片嘅限制,繼續生活和發展,永遠冇死亡,即圖恆宇後來嘅數字人生。

翡翠宮

畀面勳章

grancyliang2007 發表於 23-2-13 08:46
50歲宇航員出列嗰個位,真係喊出嚟,好感人,演員沙溢平時多拍喜劇,估唔到今次拍得咁好
...

呢個位真係好感動。由不同國家語言講「我去」開始,我已經眼濕濕,到沙溢嗌50歲出列,跟住是不同語言的版本,各國宇航人走出黎,我真係忍唔住。

我覺得呢個位好睇,因為沒有突顯哪一個是英雄,沙溢還在猶豫的時候,佢隔離一個年青人話「我去」,佢既眼神由錯愕到堅定,為了下一代,50歲的人願意自我犧牲,代替年青人去死。如果現實中真正發生如此大的災難,人類是否真的有這樣的情操?

在月球按核子彈的一幕也拍得很悲壯。
日日是好日

伯爵府

2024年龍年勳章

mother904 發表於 23-2-13 09:10
呢個位真係好感動。由不同國家語言講「我去」開始,我已經眼濕濕,到沙溢嗌50歲出列,跟住是不同語言的版 ...
冇錯,因為沙溢嘅角色設計係幾保命嘅人,安全第一,吳京去冒險都會畀佢炳,但危急關頭,為咗下一代,佢思想轉變,擔起大旗,人物思想轉變得好合理和流暢,唔會覺得好夾硬

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

traeh 發表於 23-2-13 00:03
佢入房時似乎係唔知2038之後嘅事

岩岩入房個陣唔知, 個陣佢仲只係2038年圖恒宇既上傳版本
之後佢個女好快咁update一次情況俾佢知

另外到後面彩蛋
圖恒宇同Moss已經講提到2075年木星危機 (流浪地球1既故事), 同埋再之後2078年既太陽氦閃危機 (流浪地球1之後既事, 未拍)

所以其中一個可能, 彩蛋入面既時間, 已係2078年後
另一個可能性, 就係佢地已經係四維, 甚至五維時空, 可以知道晒佢地既時間線
天朗氣清

伯爵府

2024年龍年勳章

mother904 發表於 23-2-13 09:10
呢個位真係好感動。由不同國家語言講「我去」開始,我已經眼濕濕,到沙溢嗌50歲出列,跟住是不同語言的版 ...
而且50歲以上前輩獻身嘅情節設計,我覺得導演仲要傳遞一個迅息,現代中國嘅繁榮安定,係一大批先人英勇抗敵、忘我奉獻嘅結果,千萬不能忘本,更要好好珍惜現有嘅一切

mother904    發表於 23-2-13 09:57
Ryanma    發表於 23-2-13 09:48

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

grancyliang2007 發表於 23-2-13 08:46
...
50 歲出列太感人!

後生航天員向佢哋立正致敬, 喊出嚟!

太好睇! 要再番睇1, 再入埸睇多次2!

伯爵府

2024年龍年勳章

Ryanma 發表於 23-2-13 09:47
50 歲出列太感人!

後生航天員向佢哋立正致敬, 喊出嚟!
冇錯,依套戲應該係第一套我睇完馬上想再睇嘅電影,實在太正,好少特技大片可以兼顧劇情,仲要兩者皆精,實在難得

子爵府

grancyliang2007 發表於 23-2-13 08:51
係啊,我估開始吳京原本都唔想走,直到嗰個外國宇航員做咗佢師傅經常對佢做嘅手勢,用手指佢頭幾下,又幻化 ...

原來有呢個細節呀⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章

Jone_kuok 發表於 23-2-13 10:03
原來有呢個細節呀⋯⋯
套戲太多細節,令人回味無窮

子爵府

grancyliang2007 發表於 23-2-13 10:05
套戲太多細節,令人回味無窮

我想再睇一次imax,上次掛住睇周圍背景細節:太空中的地球、後面的戰機、卡車,外骨骼搬運工、無人機…….好多細節冇留意,聽大家討論,感覺是:原來咁㗎?

伯爵府

2024年龍年勳章

Jone_kuok 發表於 23-2-13 10:08
我想再睇一次imax,上次掛住睇周圍背景細節:太空中的地球、後面的戰機、卡車,外骨骼搬運工、無人機……. ...
有時間就上深圳睇,我係布吉萬象匯睇IMAX,地鐵上蓋大商場,好满意,坐得幾舒服,三個鐘冇問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jone_kuok 發表於 23-2-13 10:08
我想再睇一次imax,上次掛住睇周圍背景細節:太空中的地球、後面的戰機、卡車,外骨骼搬運工、無人機……. ...

入面既外骨骼係真架

天朗氣清

男爵府

grancyliang2007 發表於 23-2-13 08:38
完全顯現中西方對「家」概念的文件差異,世界末日,西方選擇諾亞方舟,有「我」便有家;但中國人對家園,對 ...

中國係古代農業文明唯一延續至現在..靠"土地"去養育人民...
其他侵略文化如雅利安人,蒙古人,合格魯撒克遜人,由古中近代作全球侵略..
遊牧,海盜等文化以資源耗用,用完就去罷佔其他地方既模式繁衍.
牛羊食完一塊地既草,就去有草地方再食,不斷遷移..
海盜劫掠完,找另一個回復有財富食物地方再劫..或者殖民式去掠奪...

所以處理危機,從歷史文化可以看出中國(東方)農業文化,和西方(遊牧,海盜)文化既分別...

grancyliang2007    發表於 23-2-13 10:36

男爵府

mother904 發表於 23-2-12 21:28
看完1 & 2, 在科幻片的包裝下,內涵相當中國,令我諗起愚公移山,為左幾百年甚至幾千年之後的子孫著想,除 ...

現代我想係南水北調..和全國道路,鐵路,電力,通訊網絡..

好多所謂外國政經分析,成日話呢D係大白象,不合乎成本效益..
南水北調每立方水價貴難收回成本..
高鐵蝕大本,
電力,通訊去到鄉郊根本係補貼等等..
西方以個人,以利益去處理..
所以個人英雄片,MARVEL,科技片都係一班人(或單一美國)救世...
但中國模式,係靠全民合作,才可以成功...

子爵府

tweety_joey 發表於 23-2-13 10:30
中國係古代農業文明唯一延續至現在..靠"土地"去養育人民...
其他侵略文化如雅利安人,蒙古人,合格魯撒克遜 ...

嘩,你嘅大歷史解讀
值得深思

珍珠宮

traeh 發表於 23-2-12 17:07
最初以為個定位資料錯咗,真係無諗到原來師傅係咁安排

係,以為師父叫吳京去搵佢,點知原來係去救佢,好感動

首頁
56789...14

尾頁

跳至