自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

珍珠宮

speedyduck 發表於 23-8-13 22:36
我認我有北上綜合症
我由六月尾續左回鄉卡之後,已經上左差不多廿次
我上星期六住左一晚酒店,今 ...

自從通關後..
我幾乎每個週末都北上
不過我唔鐘意住酒店
所以每次都係即日來回
通常星期六就同老公北上 (因為個女星期六有興趣班)
星期日再帶埋個女再上去.. 玩親子野..
我住大西北.. 去深圳仲平過快過我出九龍..

珍珠宮

大力大力 發表於 23-8-13 21:19
十年河東、十年河西、風水輪流轉~

香港人北上消費、仲多過國內人南下購物~

話說個日系深圳買半隻雞,點知斬雞個時有一舊彈咗唔知去邊,之後店主系另一隻雞度斬返一舊仔補返俾我。
而曾經系香港買燒肉,叫佢斬,返到屋企,疑似俾人收起左幾舊。明明買個時好靚。點知返到屋企,散收收又小。

呢個就係近排我感覺到嘅分別。
真係風水輪流轉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 23-8-14 00:05
其实有咁多野買?我以前成日買書、超市,近年都少了。近年去都係食嘢多
不過可能好多人之前少去深圳
...

我自己冇乜, 個擦係平咁啱要買, 濕紙巾減價先買左1大包
超市係多野平, 但唔想攞, 麵包想買但唔平, 咁唔攞啦
其實平時都係淘, 係比多少少運費

水晶宮

回覆樓主:

香港的士應同的士出名態度差

男爵府

回覆樓主:

上星期我喺深圳搭的士¥15.x,俾錢時師傅話15塊,嗰一下,我竟然為咗幾毫子受寵若驚!
喺香港搭的士從來只有俾多,永冇俾少!

大宅

其實疫情前幾年已經多港人上深圳食嘢消費啦,係疫情封關冇得上,大家餓咗咁耐一下子有得飛既就飛,冇得飛咪上深圳玩。再加上而家個個係網上係咁吹上去幾好幾低玩,咪越來越多人上去玩。

水晶宮

畀面勳章

TMC3012 發表於 23-8-14 00:23
我自己冇乜, 個擦係平咁啱要買, 濕紙巾減價先買左1大包
超市係多野平, 但唔想攞, 麵包想買但唔平, 咁 ...

你啱,见超市係平,但唔想拎
例如香港賣三十蚊,深圳賣二十蚊,好似平好多
其實香港都係贵十蚊,冇理由为咗嗰幾蚊山长水远拎返來,除非買好多,但我又唔會

男爵府

gilgilgilgil 發表於 23-8-13 23:59
我都好討厭

有時帶小朋友,想搵間坐得舒服嘅都未必有,特別行完街買到一袋二袋,都唔知點搞,搵個位擺野都唔得,所以而家多數外賣算

男爵府

回覆樓主:

仲有,香港去個冒X樂園,玩一鋪遊戲都10個幣,夾一下公仔推一下寶石又10至16個幣,你唔增值1000蚊以上,基本上玩一鋪都貴到嘔,上去玩,唔駛一蚊一個幣,仲要一鋪只係一兩個幣,唱1,2百蚊都玩到嘔

伯爵府

tredd 發表於 23-8-14 00:27
上星期我喺深圳搭的士¥15.x,俾錢時師傅話15塊,嗰一下,我竟然為咗幾毫子受寵若驚!
喺香港搭的士 ...

我有次向深圳灣搭的士18蚊,都覺得唔好意思,因為知道司机排左好耐隊,但司机無黑面無態度差仲叫我地慢慢小心,好感動

大宅

開不了口 發表於 23-8-14 00:53
仲有,香港去個冒X樂園,玩一鋪遊戲都10個幣,夾一下公仔推一下寶石又10至16個幣,你唔增值1000蚊以上,基 ...

最勁一百蚊人仔夾到8隻細公仔 良心到爆。香港個d我唔敢夾, 我估100蚊都係清0 多 。雖然係淘寶100蚊都可以起碼買到好多隻。大家都明商家要賺錢,但香港班友個個李家城上身, 野野賺到盡。

珍珠宮

身為港人其實都想盡量留港消費,但有比較真係買唔落手。好貼地一件事,前兩日喺深圳超市見到一包西瓜,人仔11.2,好想買。C6話咁熱,攞到返屋企實變壞,所以無買。今日喺香港超市見到同等分量嘅一包西瓜要$28.8。見過深圳嗰包真係唔捨得喺香港買。

水晶宮

kittylam 發表於 23-8-13 21:32
正常啊,返深圳消費先覺得自己係客人,久違嘅感覺,其實係好基本要求,但香港好難感受到 :igiv ...

上次深圳食飯,有一個餸賣曬,連續三個侍應過來說不好意思,攪到我都不好意思
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

mcs74 發表於 23-8-13 23:53
今日搭地鐵,保安哥哥提緊大家要安檢,我手抱小朋友係佢面前經過,佢無啦啦好溫柔講左句:抱小孩的要慢點 ...

有次電話差不多無電,見咖啡店隔離有充電寶借,研究緊個陣……咖啡店位小姐姐話佢有線,叫我坐入去慢慢义,我好感動
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

2024年龍年勳章

上去係為低消費
來港係為有保障有質素既產品服務消費
各有所取
Life must go on

侯爵府

香港應該好多舖頭,真係輪住結業

大宅

我剛北上完又無遇到你地講咁好嘅服務
唔係差嘅
問交通人員對面商場可否落地鐵站,都係一句「不知道」就行開

子爵府

yesterdaypass 發表於 23-8-14 01:05
最勁一百蚊人仔夾到8隻細公仔 良心到爆。香港個d我唔敢夾, 我估100蚊都係清0 多 。雖然 ...

琴日我响旺角MOKO夾公仔,玩左二百幾蚊夾公仔,超難夾,夾中升上去就會掉下來,最後當然一個公仔都無

侯爵府

yiu_mimi 發表於 23-8-14 00:16
皇庭廣場,木屋燒烤附近,熱架

炒的?

珍珠宮

畀面勳章

kittylam 發表於 23-8-13 23:07
豐x態度真係好串,當年買個電飯煲第一次用發現就煮飯個制時得時唔得,第二日返去換,好似審犯咁全程黑口黑 ...

豐x係首富旗下品牌,等如百x,佢哋d收銀又係好似黑面神咁,態度差到爆。反而惠long就好得多,冇比較冇傷害

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊