自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

伯爵府

26days 發表於 23-10-10 18:16
我估其一原因係佢未成年,得17歲,由於佢精神方面唔太好,再係上課期間離開學校。而佢身上八達通系統有範圍 ...

其實佢係午膳出去,定自己走出學校,有好大分別喎

伯爵府

畀面勳章

kiki523 發表於 23-10-11 09:12
其實佢係午膳出去,定自己走出學校,有好大分別喎

Lunch time 時離開學校

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

polliebb 發表於 23-10-11 08:53
失蹤咁耐嘅人唔知去左邊呢,平時又無聽發現白骨嗰啲
有人估跌落水底所以白骨都搵唔到.

伯爵府

好擔心,呀仔嘅師弟。我仔想得好悲觀。希望他想通走返出嚟。

珍珠宮

搵到嘅希望越耒越渺茫但都希望佢係匿埋,遲啲可以出返嚟!

水晶宮

ewater 發表於 23-10-11 09:18

應該似,但非常非常唔想咁,乖啦回家啦
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

虎到金來勳章

跌落水唔係應該會浮番上面?除非俾野纏住左

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

已經成個禮拜 真係令人擔心

子爵府

如果唔想揾人到條C,對腳綁住嘢就唔會浮起,永沉水底

男爵府

LandoCheung 發表於 23-10-10 11:23
各部門大規模搜索,希望奇蹟出現

佢冇手機?開番GPS搜尋得唔得呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

FFchan 發表於 23-10-11 10:48

就係無

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

有許多問題:

1. 從DBS去石門,一定係旺角東,經大圍轉馬鐵去石門,為何沒有任何CCTV影到?石門無,都應該check下旺角東和大圍,咩都無?

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/news/headlines/7606330451534/%E5%8D%B3%E6%99%82%E6%96%B0%E8%81%9E-%E6%9B%BE%E6%86%B2%E5%93%B2%E5%A4%B1%E8%B9%A43%E6%97%A5%EF%BD%9C%E7%9F%B3%E9%96%80CCTV%E7%84%A1%E7%99%BC%E7%8F%BE-%E6%9B%BE%E5%A4%AA-%E5%85%AB%E9%81%94%E9%80%9A%E6%9C%80%E5%BE%8C%E4%BD%BF%E7%94%A8%E6%99%82%E9%96%93%E4%BB%8D%E6%98%AF%E5%87%BA%E9%96%98%E6%99%82

2. 為何去石門?如果話去馬鞍山郊野公園,應該直接去大水坑站。是否石門有friend? 那裡有王錦輝也是好學校。

水晶宮

FFchan 發表於 23-10-11 10:48

他冇帶手機,就算有手機,都要手機有電+ 接收到網絡+GPS定到座標+最重要係有分享座標出去, 手機的GPS並不是雙向,本身唔會識得自動分享座標出去,要機主自己用 apps 主動分享出去,當然某啲apps eg Google 係有你位置,但唔知政府會不會有機制向google求助,google 亦唔知會不會幫,但今次連手機都冇….

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

3. 唔帶手機是特登唔想人知去邊的話,這樣細微也想得起的話,那無可能唔會醒起八達通也可以留低行踪。如果有心唔畀人跟,那麼,這個出閘記錄是可以造假,如找人用左它、或者在那裡嘟一次出閘而唔出。

4. 相反,如果唔帶手機是呆愣了而忘記帶,也不合情理。通常出去食lunch,男仔帶著銀包裡有八達通是通識。特登拿出八達通外出,不合呆愣情理。

他應該是不想下午去看醫生而偷走的。

5. 至於是否做傷害自己的事,如果丟了下水,熟水性的人自動會清醒救自己。 如果行山,好難相信找了那麼多天都找不到。

我希望他是匿埋在一個非石門附近的地方吧了。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

子爵府

原來仲有幾個13歲,同15歲既女仔失蹤都無好似今次咁多人力去搵...

珍珠宮

虎到金來勳章

786 發表於 23-10-11 11:27
3. 唔帶手機是特登唔想人知去邊的話,這樣細微也想得起的話,那無可能唔會醒起八達通也可以留低行踪。如果 ...

我都同意,總覺得佢係專登呢埋

伯爵府

IHateSummer 發表於 23-10-10 12:56
其實我都留意到原來仲有人失蹤
呢個男仔好似特別大規模搵佢
anyway 希望全部人都吉人天相啦

因為唔少人都係避債而"失蹤", 或者有資料顯示出左境

水晶宮

howmuch 發表於 23-10-10 15:37
第一,政府唔算多天眼,市面的天眼多數是私人,警方求片要向私人收集,不是警方可以隨時掌握。
第二,上到 ...

冇錯,天眼真係幫到手!

公爵府

szesze_lam 發表於 23-10-11 11:37
因為唔少人都係避債而"失蹤", 或者有資料顯示出左境
個網有兩個,13.14歲既唔見,當年亦唔覺咁大動作

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊